Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζητά με τον πρώην Ιταλό ομόλογό του, Ενρίκο Λέτα, στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable» που φιλοξενείται στο Γκολφ Γλυφάδας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι εκλογές στη Γαλλία και το αντίκτυπο της ευρωκάλπης στην ελληνική πολιτική σκηνή απασχόλησαν τη συζήτηση στο πρώτο μέρος με τον Έλληνα πρωθυπουργό να καλείται να σχολιάσει σχετικά. 

Ευρωεκλογές, Ακροδεξιά και το μήνυμα των πολιτών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα σύντομο σχόλιο για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης είπε πως «οι παρατάξεις του ευρωπαϊκού πολιτικού κέντρου συγκέντρωσαν μια άνετη πλειοψηφία» με την ακροδεξιά να μην έχει μεγάλη απήχηση όπως πίστευαν πολλοί κάνοντας αισθητή την παρουσία της μόνο στη Γαλλία και τη Γερμανία. 

Για την επόμενη μέρα τόνισε πως οι κεντρώες παρατάξεις της Ευρώπης «πρέπει να διασφαλίσουν αυτή την πλειοψηφία και να πάρει η πρόεδρος της Κομισιόν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο» ακολούθως «να δούμε θέματα όπως η άμυνα και η μετανάστευση».

Μίλησε για τους πυλώνες που απαιτούνται για την χάραξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής και ήρθε μετά το σύντομο «ταξίδι» στις Βρυξέλλες εντός συνόρων αναλύοντας το αποτέλεσμα στη χώρα μας. 

«Οι πολίτες αξιοποίησαν τις ευρωεκλογές για να στείλουν το μήνυμά τους», είπε αρχικά και παραδέχθηκε – εκ νέου- πως η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να πιάσει το στόχο του 33% που είχει τεθεί. Ωστόσο, όπως είπε, το αποτέλεσμα δεν άλλαξε το πολιτικό σκηνικό και «η ΝΔ παρέμεινε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη». 

Επανέλαβε μάλιστα πως δεν θα γίνουν «πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα» και παρέπεμψε για τη διεξαγωγή τους στο τέλος της τετραετίας. «Οι εκλογές θα λάβουν χώρα το 2027. Ήμουν επίσης σαφής στην πρώτη μου θητεία, παρά τις πολλές ερωτήσεις που υπήρξαν. Διαψεύστηκαν, θα διαψευστούν ξανά», σημείωσε.   

Όταν ρωτήθηκε για το μήνυμα που έλαβε από τους πολίτες αφού ξεκαθάρισε πως «δεν αλλάζει η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα» εστίασε τον «πόλεμο» κατά της ακρίβειας, ένα καλύτερο σύστημα υγείας, ενίσχυση της οικονομίας και νέες επενδύσεις.   

ΗΠΑ και εκλογές

«Συνεχίστε να δουλεύετε και κάντε αυτό που μας έχετε πει ήταν το μήνυμα που λάβαμε» από την ευρωκάλπη είπε ο πρωθυπουργός.  

Για τις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα αλλάξουν δραστικά οι ευρωαμερικανικές σχέσεις. «Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορούμε εμείς να προσαρμοστούμε σε αυτή την νέα πραγματικότητα», είπε και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατέψουμε την ήπειρό μας».

Στη Αθήνα ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Μολδαβίας Ντορίν Ρετσεάν εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης της Μολδαβίας με την ΕΕ, μέσω της οποίας ανοίγει και επισήμως ο δρόμος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη χώρα της ανατολικής Ευρώπης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Μολδαβίας, καθώς και πως είναι έτοιμη να συνδράμει με τεχνική βοήθεια στην ενταξιακή διαδικασία.

Οι δύο ηγέτες ανέδειξαν τη σημασία της διεύρυνσης του «Κάθετου Διαδρόμου» με την προσχώρηση της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Σλοβακίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε, επίσης, η διμερής συνεργασία με έμφαση στις μεταφορές και την ενέργεια, καθώς η Ελλάδα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Μολδαβίας μέσω της προμήθειας φυσικού αερίου.

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν, ακόμα, τη σημασία της διεύρυνσης του «Κάθετου Διαδρόμου» με την προσχώρηση της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Σλοβακίας. Επίσης, στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφηκε Μνημόνιο αμοιβαίας αναγνώρισης αδειών οδήγησης.