Τρίτη 02 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτοβουλίες από τη Νέα Αριστερά για «αριστερή - προοδευτική εναλλακτική απέναντι στη δεξιά»

Πρωτοβουλίες από τη Νέα Αριστερά για «αριστερή – προοδευτική εναλλακτική απέναντι στη δεξιά»

Οι τοποθετήσεις των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή και οι εξελίξεις στη Γαλλία έχουν «άμεσο ιδεολογικό και πολιτικό συσχετισμό», υπογραμμίζουν στελέχη της Νέας Αριστεράς

Την ανάγκη «η Αριστερά να σηκώσει το γάντι απέναντι στην επελαύνουσα ακροδεξιά» υπογραμμίζουν στελέχη της Νέας Αριστεράς στον απόηχο των εξελίξεων στη Γαλλία αλλά και των παρεμβάσεων των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή στην εκδήλωση της Δευτέρας στο Πολεμικό Μουσείο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για μια «αριστερή – προοδευτική εναλλακτική απέναντι στη δεξιά»

Αυτά τα δύο γεγονότα, όπως επισημαίνουν στελέχη της Νέας Αριστεράς, έχουν άμεσο ιδεολογικό και πολιτικό συσχετισμό. «Όπως στη Γαλλία έτσι και στην Ελλάδα η δεξιά και το ακραίο κέντρο τροφοδότησαν την άκρα δεξιά που σήμερα αναδύεται με τις ακραία συντηρητικές, φοβικές, ρατσιστικές, αντιπεριβαλλοντικές και πολεμοχαρείς ιδέες και θέσεις της να κερδίζουν έδαφος στις κοινωνίες», υπογραμμίζουν.

Τη στιγμή, μάλιστα, τονίζουν στελέχη της Πατησίων, «που στα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού και αριστερού χώρου επικρατούν συνθήκες κατάρρευσης, τίθενται ζητήματα ηγεσίας και η συζήτηση για την επόμενη μέρα διεξάγεται με όρους πασαρέλας και μεσσιανισμού, σε μια λογική «μια από τα ίδια». Με την πολιτική και την κοινωνία απούσες. Με τον τρόπο δηλαδή που έχει εντείνει την αποχή και την απογοήτευση των αριστερών και προοδευτικών πολιτών».

«Το αίτημα λοιπόν του αριστερού και προοδευτικού κόσμου να πέσει η κυβέρνηση της Δεξιάς είναι γνήσιο»

Κατά τις ίδιες πηγές, «η Νέα Αριστερά εξάλλου επιβεβαίωσε και στη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού της -που αποφάσισε μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή του Ιδρυτικού Συνεδρίου το φθινόπωρο- ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα το κοινωνικό αίτημα για αριστερή – προοδευτική εναλλακτική απέναντι στη δεξιά των Μητσοτάκη – Σαμαρά», που αποτελούν δυο όψεις του ίδιου νομίσματος του αυταρχισμού, όπως τις χαρακτηρίζουν στη Νέα Αριστερά.

Παράλληλα, με ανάρτηση του στο Facebook, ο Αλέξης Χαρίτσης, μίλησε για την επιτακτική ανάγκη για μια εναλλακτική ενωτική Αριστερά που θα συγκρουστεί στο πεδίο των ιδεών και των εφαρμοσμένων πολιτικών.

«Μια Alt-Left που θα συγκρουστεί στο πεδίο των ιδεών και των εφαρμοσμένων πολιτικών με την επελαύνουσα Alt-Right και τις κάθε λογής ελίτ που την ανέχονται ή και την χειροκροτούν. Εκεί θα κριθούμε όλοι και όλες μας. Οι στιγμές είναι ιστορικές και άρα και η ευθύνη μας ανάλογη», τόνισε χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας επί της ουσίας και πρωτοβουλίες από την πλευρά της Νέας Αριστεράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, λένε στελέχη της Πατησίων, «η Νέα Αριστερά βάζει μια διπλή οριοθέτηση: Τον σεχταρισμό και τη ρευστοποίηση σε έναν κεντροαριστερό «χυλό». Και μια βασική προυπόθεση: Πρόγραμμα και πολιτική, όχι λογικές πασαρέλας και μεσσιανισμού».

Χαρίτσης: Οι δύο κίνδυνοι που πρέπει να αποφύγει η Νέα Αριστερά

Στο ίδιο πλαίσιο στελέχη της Νέας Αριστεράς επικαλούνται όσα ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης τις προηγούμενες μέρες, «πρέπει να προστατεύσουμε το κόμμα μας από δύο μεγάλους κινδύνους. Ο πρώτος κίνδυνος είναι να παγιδευτούμε στην αλαζονική αυτάρκεια της μειοψηφίας, να βυθιστούμε στον σεχταρισμό της ιδεολογικής καθαρότητας, να θεωρήσουμε ότι δεν φταίμε εμείς για το αποτέλεσμα, αλλά ο λαός που δεν ήταν αρκούντως αριστερός και ψήφισε λάθος.

» Ο πειρασμός του σεχταρισμού είναι μεγάλος, αλλά πρέπει πάση θυσία να τον αποφύγουμε

» Να μην υψώσουμε τείχη λοιπόν, να μη φοβηθούμε τη «μόλυνση» από την κοινωνία, να μη θεωρήσουμε επικίνδυνη την επικοινωνία και τη συνεργασία με άλλους πολιτικούς χώρους. Να ανοίξουμε τις πόρτες της Νέας Αριστεράς, να επιδιώξουμε τη «μόλυνση» από την κοινωνία, να θεωρήσουμε ευκαιρία την ώσμωση και τη συνεργασία με άλλους πολιτικούς χώρους.

» Υπάρχει όμως κι ένας δεύτερος κίνδυνος τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Να μπούμε σε ένα γαϊτανάκι περί ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς, από το οποίο απουσιάζουν τόσο το πολιτικό περιεχόμενο όσο και οι κοινωνικές αναφορές.

» Ένα γαϊτανάκι στο οποίο περισσεύουν η έωλη διαδικασιολογία, ο μεσσιανισμός, οι προσωπικές στρατηγικές, η μεταπολιτική. Φαινόμενα, λογικές και πρακτικές που δικαίως απωθούν τους πολίτες.

» Το αίτημα λοιπόν του αριστερού και προοδευτικού κόσμου να πέσει η κυβέρνηση της Δεξιάς είναι γνήσιο. Είναι ένα αίτημα που εμείς ασφαλώς υιοθετούμε και είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για την ευόδωσή του».

Sports in

Καταγγελίες για παρενόχληση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου από τη Στεφανίδη και την Παπαδοπούλου

Θύματα φραστικής παρενόχλησης έγιναν η Κατερίνα Στεφανίδη και η Χριστίνα Παπαδοπούλου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου στο Βόλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 02 Ιουλίου 2024