Σε συντονισμό οι δύο γαλάζιοι πρώην πρωθυπουργοί ανοίγουν μέτωπο με τον νυν, κριτικάροντας σκληρά κεντρικές επιλογές του. Ιδιαίτερα οξύς ο Αντώνης Σαμαράς, ηπιότερος ο Κώστας Καραμανλής επεφύλασσαν και οι δύο στις χθεσινοβραδινές ομιλίες τους είτε ευθείες βολές είτε σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ή και για τον ίδιο τον Μητσοτάκη. Είχαν περάσει μόλις τέσσερα 24ωρα από την «ηλεκτρισμένη» συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, στην οποία άνοιξε η συζήτηση – που το πρωθυπουργικό περιβάλλον θέλει να κλείσει το συντομότερο – για τον ιδεολογικό προσανατολισμό της κεντροδεξιάς παράταξης

Η πρώτη κοινή παρέμβαση των πρώην μετατράπηκε τελικά σε μια «πολεμική» συμμαχία τους, που αυτομάτως φέρνει σε δύσκολη θέση (διαχείρισης της εσωκομματικής αναταραχής και επικοινωνιακής αντιμετώπισης) το Μέγαρο Μαξίμου.

Εκείνο προσδοκά κατευνασμό των γαλάζιων ταλαντώσεων το συντομότερο και την αποφυγή εσωστρέφειας, αλλά τα εσωκομματικά «νερά» ταράζονται ακόμα περισσότερο μετά από τις διαδοχικές ομιλίες των Σαμαρά και Καραμανλή στο Πολεμικό Μουσείο στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης βιβλίου («Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή»/Μ.Κοττάκης).

Λάθος όλα!

Ειδικά ο Μεσσήνιος πολιτικός ζήτησε επί της ουσίας από τον νυν πρωθυπουργό να τα αλλάξει όλα, αμφισβητώντας ανοιχτά τα πάντα και προχωρώντας σε αποδόμηση σχεδόν κάθε σημείου της πολιτικής Μητσοτάκη: από το μοντέλο διακυβέρνησής του (το επιτελικό κράτος δηλαδή), μέχρι το ύφος εξουσίας, τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους βουλευτές, καθώς και τις κεντρικές πολιτικές επιλογές (Μεταναστευτικό, οικονομική και εξωτερική πολιτική).

«Το μήνυμα των πολιτών στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν ήταν να συνεχιστεί η ασκούμενη πολιτική τρέχοντας ακόμα πιο γρήγορα! Ήταν το ακριβώς αντίθετο, να αλλάξει άμεσα» είπε και χρέωσε στους κυβερνώντες αδυναμία κατανόησης της κατάστασης. Χρέωσε όμως ευθέως και αλαζονεία: «Αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση από την κυβέρνηση! Φθάσαμε στο σημείο, στο περιβόητο νομοσχέδιο για τον γάμο (σ.σ τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια), να θέτω συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας, κι όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς αλλά οργανώθηκαν “κενά έδρανα” την ώρα που μιλούσα (…) Αφού λοιπόν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρό της, γιατί να μην σας θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες κύριοι;».

Προσωπικές απαντήσεις στον Μητσοτάκη

Ο Σαμαράς δεν διατύπωσε απλώς πάγιες θέσεις του ούτε μόνο εξέφρασε σημειακές, κάθετες διαφωνίες του για κυβερνητικούς χειρισμούς, όπως έχει γίνει στο παρελθόν (για τη woke ατζέντα, το Μεταναστευτικό, το φορολογικό, θέματα εξωτερικής πολιτικής κ.λπ). Είχε απαντήσεις προσωπικά στον Μητσοτάκη, εγκαλώντας τον για τη «διεύρυνση» της ΝΔ, αφού, όπως θεωρεί, πρόκειται για «μετάλλαξη».

Πρώτον, μετά το κατηγορηματικό «όχι» του Μητσοτάκη σε μια «μικρή και φοβική» ΝΔ, ο Σαμαράς αναρωτήθηκε σκωπτικά «πως και γιατί δημιουργήθηκε “η μικρότερη και πιο φοβική”  Νέα Δημοκρατία όλων των εποχών, σε αυτές τις εκλογές;  Μήπως ο ιστορικά μικρότερος αριθμός ψήφων δείχνει ότι το δέντρο, πράγματι, ούτε ψηλώνει, ούτε απλώνεται, ακριβώς διότι αποκόπηκε από τις ρίζες του; Πως γίνεται όταν όλη η Δύση στρέφεται πιο Δεξιά, ορισμένοι να αναζητούν διαρκώς τους ανεμόμυλους ενός φαντασιακού κέντρου;».

Η πρώτη κοινή παρέμβαση των πρώην μετατράπηκε τελικά σε μια «πολεμική» συμμαχία τους, που αυτομάτως φέρνει σε δύσκολη θέση το Μαξίμου

Δεύτερον, απασφάλισε για τις αναφορές που συχνά κάνει ο Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της κοινωνίας που ξεπερνούν κομματικές ταμπέλες και χρώματα. «Τί σημαίνει όταν λέμε ότι τα  προβλήματα δεν έχουν χρώμα; Πώς δεν έχουν; Για παράδειγμα, ο γάμος των ομόφυλων για την Αριστερά είναι «μια χαρά», για εμάς είναι πρόβλημα!» είπε.

Τρίτον, αμφισβήτησε συνολικά τη μητσοτακική στρατηγική των «ανοιγμάτων» και το μοντέλο διακυβέρνησής του. «Η Νέα Δημοκρατία είχε πάντοτε πόρτες ανοιχτές αλλά όχι πόρτες ιδεολογικά αφύλακτες. Είναι άλλο πράγμα η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη» ανέφερε. «Συνιστά μήπως πολιτική πρόταση το “ούτε Δεξιά, ούτε Κέντρο, ούτε Αριστερά, μόνο μπροστά”;» πρόσθεσε, βάζοντας στο στόχαστρο το σχετικό μητσοτακικό μότο, όπως έκαναν και βουλευτές της παράταξης στην πρόσφατη συνεδρίαση στη Βουλή.

Οι αιχμές Καραμανλή

«Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται οι πολλοί, αν επιμένεις, κόντρα σε όλες τις ενδείξεις, ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από αυτούς και η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι θα έπρεπε απλώς να το επικοινωνήσεις καλύτερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο κι εσύ άδικο. Αν ούτε αυτό καταλαβαίνεις, τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα».

Σε αυτή την τοποθέτηση περικλείεται η κριτική του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πάντως κινήθηκε σε πιο ήπιους τόνους. Ο Μακεδόνας πολιτικός εστίασε στα ευρωπαϊκά θέματα καθώς και σε ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως η ελληνοτουρκική προσέγγιση. «Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων» είπε μεταξύ άλλων.

Πλήθος βουλευτών, παρόντες υπουργοί

Όσο ο Μητσοτάκης προσπαθεί να επαναφέρει την κυβερνητική καθημερινότητα και να δείξει ότι δίνει έμφαση στα προβλήματα των πολιτών και στα «στοιχήματα» της κυβέρνησης (ενδεικτική η αιφνιδιαστική αυτοψία του στο Λαϊκό Νοσοκομείο και ο προγραμματισμός σύσκεψης, σήμερα, στο υπουργείο Υγείας) στο Πολεμικό Μουσείο έσπευσαν πάνω από 30 βουλευτές και υπουργοί: ο Παύλος Μαρινάκης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Όλγα Κεφαλογιάννη και οι υφυπουργοί Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Κώστας Καραγκούνης.

Εκεί ήταν επίσης βουλευτές που πήραν τον λόγο στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ για να μιλήσουν με «γωνίες» για το «στίγμα» της ΝΔ, εκφράζοντας και συναδέλφους τους που αποφάσισαν να μην τοποθετηθούν: ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Χαράλαμπος Αθανασίου κ.ά.