Στις δυσκολίες αλλά και την πολύ καλή κατάσταση της Εθνικής ομάδας εν όψει του Προολυμπιακού Τουρνουά αναφέρθηκε ο γυμναστής της «επίσημης αγαπημένης», Ανδρέας Γκατζούλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΟΚ.

«Είναι το ίδιο σαν παίκτης, μην πω και καλύτερος», είπε για τον προπονητή Βασίλη Σπανούλη, ενώ αναφέρθηκε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά και τον Λούκα Ντόντσιτς.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ομάδα: «Η ομάδα είναι σε καλή κατάσταση. Έχουμε κάνει καλή προπόνηση. Ήταν μια περίοδος όπου κάναμε μια… χειρουργική προπόνηση. Τις 15 μέρες που είχαμε στη διάθεσή μας τις χωρίσαμε σε τρεις περιόδους. Η κάθε περίοδος ήταν από τρεις προπονήσεις συν ένα φιλικό. Ήταν δύσκολη η προσαρμογή. Τα είχαμε χωρίσει σε 4 γκρουπ. Ήταν μια κατηγορία οι παίκτες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της Φενέρμπαχτσε, οι οποίοι είχαν παίξει πολύ χρόνο σε πολλά ματς. Δεύτερη κατηγορία ήταν οι παίκτες που είχαν μικρό χρόνο συμμετοχής στους δύο “αιωνίους”, η τρίτη ήταν με παίκτες που είχαν τελειώσει νωρίς τα πρωταθλήματά τους και η τέταρτη ήταν ο Γιάννης, που είναι μια κατηγορία μόνος του. Είχαμε τέσσερα διαφορετικά κομμάτια, όπου έπρεπε να τα ενώσουμε όλα σε ένα. Γι’ αυτό και πήραν περισσότερες μέρες ξεκούρασης μερικοί».

Για τις τρεις περιόδους που χώρισαν την προετοιμασία: «Στην πρώτη περίοδο, που ήταν μέχρι το πρώτο φιλικό με την Πολωνία, προσπαθήσαμε όλα τα κομμάτια να τα φέρουμε λίγο πιο κοντά. Άλλοι ήταν κουρασμένοι, άλλοι απροπόνητοι, άλλοι σε μια μεσαία κατάσταση. Προσπαθήσαμε τις τέσσερις πρώτες μέρες να μαζέψουμε μαζί τα κομμάτια. Η δεύτερη φάση, που ήταν μέχρι το Ακρόπολις, κάναμε την επανένταξη του Γιάννη. Στο τελευταίο κομμάτι, που ήταν απ’ το Ακρόπολις μέχρι το Προολυμπιακό, ήταν το φορμάρισμα όπου κάναμε πολύ καλές προπονήσεις και είμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση. Εμείς ξέραμε με τις εξετάσεις που κάναμε τι κόπωση είχε ο κάθε παίκτης και τι προπόνηση έπρεπε να κάνουμε. Άρα ξέραμε ποιο είναι το όριό του, γι’ αυτό και δεν είχαμε κάποιον τραυματισμό όλο αυτό το διάστημα. Ήταν πάρα πολύ προσεγμένη η προπόνηση που κάναμε, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Δε μπορείτε να καταλάβετε πόσο είχαμε ετοιμαστεί για την κάθε μέρα».

Για την επανένταξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Ο Γιάννης είχε παίξει τελευταίο αγώνα στις 9 Απριλίου και ερχόταν από τραυματισμό. Έκανε μεγάλη προσπάθεια, ήθελε και θέλει να παίξει πάρα πολύ στο προολυμπιακό τουρνουά. Είχαμε μια άψογη συνεργασία με το staff του Μιλγουόκι, δεν έφεραν την παραμικρή αντίρρηση σε ό,τι ζητήσαμε. Οι 15 μέρες αυτές κίνησαν καλύτερα του αναμενομένου».

Για την κατάσταση που βρίσκεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Ο Γιάννης ήταν 2.5 μήνες έξω. Μιλάμε για έναν αθλητή στα τελευταία 11 χρόνια του στο ΝΒΑ έχει μπει 8 σεζόν στην καλύτερη πεντάδα. Ήθελε πάρα πολύ να παίξει στην Εθνική, έχει πιέσει πάρα πολύ τον εαυτό του, έχει κάνει πάρα πολλή προπόνηση, έκανε πολλές ώρες στο γυμναστήριο, είχε πολλές ώρες σε ατομική προπόνηση και λιγότερο στην ομαδική προπόνηση. Στο ματς που αγωνίστηκε, έπαιξε τρία πεντάλεπτα. Έπρεπε να παίξει τόσο, γιατί τόση προπόνηση είχε στα πόδια του γι’ αυτό το χρονικό διάστημα. Οι αλλαγές ήταν στοχευμένες. Είναι σε καλή κατάσταση, κάθε μέρα και καλύτερα. Έχει κάνει αρκετή προπόνηση. Το κυριότερο είναι η θέληση του παιδιού να βοηθήσει. Παίζει μόνο 100% δε μπορεί να παίξει 99%, δεν έχει… κόφτη, παίζει μόνο στο μέγιστο. Και στην προπόνηση το ίδιο πράγμα κάνει».

Για το από πότε ξεκίνησαν όλη αυτήν την προετοιμασία για τους παίκτες: «Απ’ τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Τότε αρχίσαμε μαζί με τον Βασίλη να συζητάμε κάθε μέρα για το πώς θα φτιαχτεί όλο αυτό το πλάνο. Ήταν πολλές οι ώρες δουλειάς. Προσπαθήσαμε να έχουμε όλα τα σενάρια στο μυαλό μας. Παρακολουθήσαμε τους παίκτες όλη τη σεζόν, πόση ώρα παίζαμε, είχαμε καθημερινή επικοινωνία για το πώς θα είναι η προπόνηση, η ξεκούραση, τα πάντα όλα».

Για το αν είναι καλύτερο για τους παίκτες να παίζουν με την Εθνική αμέσως μετά το τέλος της σεζόν: «Εγώ δε θέλω πολλές μέρες ανάπαυσης από το τέλος της σεζόν μέχρι την πρώτη προπόνηση της Εθνικής ομάδας. Οι παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού δεν ήταν σε κακή κατάσταση, αλλά σε καλύτερη του αναμενομένου. Από τις εξετάσεις που είχαμε κάνει αυτό είδαμε, γι’ αυτό και όσοι έπαιξαν είχαν πάρει περισσότερες μέρες ξεκούρασης. Φτάσαμε ανάλογα την καταπόνηση του καθενός μια αυτό που είχαμε δει στα αιματολογικά. Η προπόνηση ήταν στοχευμένη, ξέραμε ακριβώς τι προπόνηση έπρεπε να κάνει ο καθένας, δεν έπρεπε να υπερβούμε το όριο».

Για το κίνητρο και τη θέληση των παικτών: «Οι παίκτες έχουν τεράστιο κίνητρο, έχουν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους, είναι μια ομάδα και το θέλουν πάρα πολύ. Οι προπονήσεις που κάνουμε είναι για… σεμινάριο. Γίνεται «πόλεμος«, κόβουμε την προπόνηση γιατί φοβόμαστε μη χτυπήσει κάποιος. Η προπόνησή μας είναι υψηλού επιπέδου».

Για τον Βασίλη Σπανούλη: «Τον Βασίλη τον ξέρω από 13 ετών. Είναι το ίδιο σαν παίκτης, μην πω και καλύτερος. Ασχολείται περισσότερο απ’ ό,τι ασχολούταν σαν παίκτης. Αυτά που είπε χθες (01/07), είναι το συμπέρασμα όλων είπα σήμερα. Έχουμε κάνει καλή προπόνηση, έχουμε ετοιμαστεί καλά και δεν έχουμε πίεση γιατί είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι».

Για το πώς ο Λούκα Ντόντσιτς δίνει το παρών συνεχώς στην Εθνική Σλοβενίας: «Έχει μεγάλη ποιότητα σαν παίκτης, τεράστια. Και δεύτερον είναι πάρα πολύ δυνατός. Δεν του φαίνεται, αλλά είναι πάρα πολύ δυνατός. Φυσικά ξέρει να… κλέβει μπασκετικά. Μπορεί να προφυλαχτεί, αυτό που δεν κάνει ο Γιάννης, γιατί δε σταματάει ποτέ να τρέχει».