Η Ολλανδία επικράτησε με 3-0 της αξιόμαχης Ρουμανίας και κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τα προημιτελικά του Euro 2024. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους «Οράνιε» ο Κόντι Γκάκπο, με τον παίκτη της Λίβερπουλ να πετυχαίνει γκολ και να μοιράζει ασίστ για το 2-0 του Μάλεν. Ο ίδιος παίκτης, που είχε περάσει ως αλλαγή στο ημίχρονο διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν έτσι έγινε η προτελευταία ομάδα που έκλεισε θέση για τους «8» της διοργάνωσης και περιμένει να μάθει την αντίπαλό της από την αναμέτρηση που θα ακολουθήσει ανάμεσα στην Αυστρία και την Τουρκία.

Η Ρουμανία ξεκίνησε δυνατά την αναμέτρηση και προσπάθησε να αιφνιδιάσει τους Ολλανδούς, ωστόσο η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του αγώνα έμελλε να γίνει και γκολ. Ο Γκάκπο στο 20ο λεπτό με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και άνοιξε το σκορ και παράλληλα τον δρόμο για τη νίκη.

Οι Ολλανδοί μετά από αυτήν την εξέλιξη κυριάρχησαν και έψαξαν κι άλλα γκολ αλλά η κεφαλιά του Ντε Φράι από το ύψος της μικρής περιοχής στο 26′ έφυγε λίγο άουτ και το σουτ του Σίμονς από πλεονεκτική θέση στο 44′ ήταν άστοχο, για να οδηγηθούν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια με το δίκαιο αλλά «εύθραυστο» 1-0.

Οι «Οράνιε» στο 53′ απείλησαν με τον Ντεπάι να μη μπορεί να σκοράρει από κοντά, μετά από μπάσιμο του Μάλεν από δεξιά και γύρισμα στη μικρή περιοχή. Το ρεσιτάλ των χαμένων ευκαιριών για τους Ολλανδούς συνεχίστηκε με το δοκάρι να σταματά την κεφαλιά του Φαν Ντάικ στο 58′!

Ο Γκάκπο έστειλε ξανά την μπάλα στα δίχτυα στο 63′ με κοντινή προβολή μετά από κεφαλιά πάσα του Άκε, ωστόσο, το γκολ δεν μέτρησε μιας και ο παίκτης της Λίβερπουλ ήταν σε θέση οφσάιντ. Τη μία ευκαιρία πίσω από την άλλη έχαναν οι παίκτες του Κούμαν, αυτή την φορά με τον Φέερμαν στο 73′ να αστοχεί απέναντι από τον Νίτα.

Στο 80′ από την επέλαση του Μάλεν και την πάσα στον Χάκπο, το σουτ του 21χρονου επιθετικού βρήκε στο πόδι του Ντράγκουσιν κι έφυγε κόρνερ. Το ματς τελείωσε στο 83′ με τον Χάκπο να «σερβίρει» έτοιμο γκολ στον Μάλεν, ο οποίος από πολύ κοντά δεν είχε κανένα πρόβλημα να «γράψει» το 2-0, με τον άσο της Ντόρτμουντ στο 90΄+3 να σφραγίζει με το δεύτερο προσωπικό του γκολ (3-0) τη σπουδαία εμφάνιση που έκανε στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης (πέρασε αλλαγή στο 46′).

 Ρουμανία: Νίτα, Ράτιου, Ντραγκούσιν, Μπούρτσα, Μόγκος (38′ Ρακοβίτσαν), Μ. Μάριν (72′ Τσικαλντάου), Μαν, Στάντσιου (88′ Ολάρου), Ρ. Μάριν, Χάτζι (72′ Άλιμπεκ), Ντραγκούς (72′ Μιχάιλα).Ολλανδία: Φερμπρούχεν, Ντάμφρις, Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Άκε (69′ Φαν ντε Φεν), Σχάουτεν (69′ Φέρμαν), Σίμονς, Ρέιντερς, Μπέρχβαϊν (46′ Μάλεν), Ντεπάι (90+2′ Ντεπάι), Γκάκπο (84′ Βέχορστ).