Η φάση των «16» του Euro 2024 ολοκληρώνεται την Τρίτη (2/7) με το τελευταίο ζευγάρι αγώνων Ρουμανία-Ολλανδία και Αυστρία-Τουρκία που θα διεξαχθούν σε Μόναχο και Λειψία αντίστοιχα, με τους νικητές να συμπληρώνουν την τελική οκτάδα και τα τέσσερα παιχνίδια των προημιτελικών.

Στο Μόναχο η Ρουμανία που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στη φάση των ομίλων (1η στον 5ο όμιλο), θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία που τερμάτισε 3η στον 4ο όμιλο μετά την ήττα της απ’ την Αυστρία, ενώ στη Λειψία οι εξαιρετικοί Αυστριακοί θα παίξουν με την Τουρκία που είναι πάντα ικανή για το καλύτερο, αλλά και για το… χειρότερο μέσα στο γήπεδο.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ (19:00)

Στις 19:00, στην «Allianz Arena» του Μονάχου η Ρουμανία θα παίξει με την ισχυρή Ολλανδία και σίγουρα δεν είναι το… φαβορί δεδομένου ότι στις τελευταίες 14 αναμετρήσεις τους έχουν ηττηθεί στις 10 κι έχει νικήσει μόλις στη μία, όμως οι τελευταίες εμφανίσεις της στον πέμπτο όμιλο της έχουν δώσει μεγάλη αυτοπεποίθηση για να διεκδικήσει κάτι ξεχωριστό. Απ’ την άλλη πλευρά οι «οράνιε» απογοήτευσαν στον τελευταίο αγώνα τους στον όμιλο εναντίον της Αυστρίας και θέλουν να «επιστρέψουν» με μία πρόκριση που θα τους φέρει στους «8» και θα τους προσφέρει την ευκαιρία να διεκδικήσουν την παρουσία τους σε έναν τελικό μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Η Ρουμανία θα αγωνιστεί χωρίς τον τιμωρημένο (2 κάρτες) Νίκουσορ Μπάνκου, με τους Βασίλε Μόγκος και Ντεϊάν Σορέσκου να είναι οι βασικοί υποψήφιοι για να τον αντικαταστήσουν, ενώ απ’ την άλλη πλευρά ο επιθετικός της ολλανδικής ομάδας, Τζόσουα Ζίρκζε ταλαιπωρήθηκε τις τελευταίες μέρες από ίωση. Στο όριο καρτών για τη Ρουμανία είναι οι Μπούρκσα, Μ. Μαρίν, Ρ. Μαρίν και Πούσκας, ενώ για τους Ολλανδούς οι Σάουτεν και Φέρμαν.

ΑΥΣΤΡΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ (22:00)

Στις 22:00 στην «Red Bull Arena» της Λειψίας, ο προπονητής της Αυστρίας Ραλφ Ράγκνικ, επιστρέφει σ’ ένα γήπεδο όπου εργάστηκε για χρόνια ως τεχνικός των «ταύρων» με στόχο να συνεχίσει το εντυπωσιακό… ταξίδι των Αυστριακών προς τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον 4ο όμιλο μπροστά από Γαλλία και Ολλανδία. Απ’ την άλλη πλευρά όμως και η Τουρκία έχει μπροστά της μία μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψει μετά από 16 χρόνια στα υψηλά στρώματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ποντάροντας πολλά στον ενθουσιασμό των «άγριων νιάτων» της.

Ο εξτρέμ της Βόλφσμπουργκ Πάτρικ Βίμερ θα λείψει απ’ την Αυστρία λόγω καρτών, με πιθανότερο αντικαταστάτη του τον Κρίστοφ Μπάουμγκαρτνερ, ενώ απ’ την άλλη πλευρά ο Μοντέλα θα πρέπει να βρει λύσεις στις απουσίες των τιμωρημένων Τσαλχάνογλου και Ακαϊντίν. Ο Μπαρντακσί επιστρέφει απ’ την τιμωρία του και θα παίξει με τον Ντεμιράλ στα μετόπισθεν, ενώ οι Αϊχάν και Κοκσού διεκδικούν τη θέση του Τσαλχάνογλου.

Στο όριο καρτών για την Αυστρία είναι οι Αρναούτοβιτς, Μπάουμγκαρτνερ, Ντανσό, Κάιμερ, Εμβουενέ, Πος, Κουέρφελντ, Βέμπερ, ενώ για την Τουρκία η λίστα περιλαμβάνει τους Αϊχάν, Τσακίρ, Τσελί, Γκιουλέρ, Γκιουνόκ, Κοκσού, Μιουλνούρ, Οζκάν, Γιλντίζ, Γιουτσέκ.