Τρίτη 02 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Προολυμπιακό Τουρνουά: Ο δρόμος προς το Παρίσι περνάει από το ΣΕΦ

Προολυμπιακό Τουρνουά: Ο δρόμος προς το Παρίσι περνάει από το ΣΕΦ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Προολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ που θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 7 Ιουλίου

Την αγωνιστική προσπάθειά τους για το πιο σημαντικό ταξίδι… της τετραετίας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ξεκινούν οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη. Η εθνική ρίχνεται στη «μάχη» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες (26/7-11/8), μέσω του Προολυμπιακού Τουρνουά του Πειραιά (2-7/7), με πρώτη αντίπαλο τη Δομινικανή Δημοκρατία, την ερχόμενη Τετάρτη (3/7, 21:00), στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) κατάφερε να εξασφαλίσει τη διοργάνωση ενός εκ των τεσσάρων Προολυμπιακών Τουρνουά μπάσκετ, με αποτέλεσμα οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη να έχουν μαζί τους τον… έκτο παίκτη, το ελληνικό φίλαθλο κοινό στην προσπάθεια να κατακτήσουν την πρώτη θέση, τη μόνη που επιβιβάσει τους Έλληνες διεθνείς σε αεροπλάνο με προορισμό την «Πόλη του Φωτός».

Η «επίσημη αγαπημένη» συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες για τελευταία φορά στο Πεκίνο το 2008, όπου κατέλαβε την 5η θέση. Τότε, ηγέτης της στο παρκέ ήταν ο νυν Ομοσπονδιακός τεχνικός, Βασίλης Σπανούλης. Έκτοτε, η εθνική Ελλάδας απουσίασε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012), του Ρίο ντε Τζανέιρο (2016) και του Τόκιο (2020). Μετά από 16 χρόνια… απουσίας, δηλαδή από το μεγαλύτερο αθλητικό «ραντεβού» του… πλανήτη, έχει μία μοναδική ευκαιρία να επιστρέψει μετατρέποντας… το χειροκρότημα στις κερκίδες του ΣΕΦ από τους Έλληνες φιλάθλους… σε ενέργεια μέσα στο παρκέ, σε αυτοπεποίθηση και υπεροχή.

Σε αυτό το… ταξίδι, η εθνική έχει στις τάξεις της έναν εκ των κορυφαίων παικτών του κόσμου, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς είχε σφοδρή επιθυμία να βοηθήσει την εθνική με στόχο να ζήσει και ο ίδιος και οι συμπαίκτες του τη μαγική εμπειρία της συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μαζί με τον αδελφό του, Κώστα, τον αρχηγό της εθνικής Κώστα Παπανικολάου, τον Τόμας Ουόκαπ, τον Νικ Καλάθη, τον Ντίνο Μήτογλου, τον Γιώργο Παπαγιάννη, τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη και τους Βασίλη Τολιόπουλο, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και Δημήτρη Μωραΐτη θα τα δώσουν όλα στο παρκέ με στόχο να κάνουν τους Έλληνες υπερήφανους με μία πρόκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η παρουσία του Βασίλη Σπανούλη, ενός παίκτη που μέχρι πριν από λίγα χρόνια, έως και το 2021, ήταν κι εκείνος παίκτης και μάλιστα του υψηλότατου επιπέδου, έχει δημιουργήσει εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια και στις προπονήσεις, βασικό… συστατικό των επιτυχιών διαχρονικά στον αθλητισμό.

Η εθνική μετρά βέβαια και σημαντικές απουσίες, με πιο χαρακτηριστική αυτή του Κώστα Σλούκα, του MVP του φάιναλ φορ της Euroleague φέτος, πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας. Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού, αν και ήταν, έστω και με πολιτικά στις πρώτες προπονήσεις της εθνικής μετά το τέλος των τελικών της Basket League, έλαβε αρνητικά αποτελέσματα από τη μαγνητική τομογραφία μετά τη θλάση στο γαστροκνήμιο και δεν ήταν σε θέση ν΄ αγωνιστεί για διάστημα ενός μήνα. Εκτός έμεινε και ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, καθώς και ο Νίκος Ρογκαβόπουλος.

Η Ελλάδα κληρώθηκε στον Β΄ όμιλο μαζί με τις θεωρητικά κατώτερες αγωνιστικά Δομινικανή Δημοκρατία και Αίγυπτο. Στον Α΄ όμιλο, βρίσκονται η ισχυρή Σλοβενία, η Κροατία και η Νέα Ζηλανδία. Κάθε ομάδα δίνει δύο αγώνες, έναν με κάθε αντίπαλο του ομίλου της. Στα ημιτελικά προκρίνονται οι πρώτες δύο κάθε ομίλου. Η πρώτη του Α΄ ομίλου αντιμετωπίζει τη 2η του Β΄ ομίλου και η 2η του Ά ομίλου αντιμετωπίζει την πρώτη του Βλ  ομίλου, σε νοκ άουτ παιχνίδι στην ημιτελική φάση (Σάββατο, 6/7). Οι δύο νικητές των ημιτελικών θα διεκδικήσουν στον… τελικό της Κυριακής (7/7, 21:00) το μοναδικό εισιτήριο για το Ολυμπιακό Τουρνουά του Παρισιού από το Προολυμπιακό του ΣΕΦ.

Αν η εθνική πετύχει τον στόχο της, δηλαδή την κατάληψη της 1ης θέσης στο Προολυμπιακό Τουρνουά του ΣΕΦ τη νύχτα της 7ης Ιουλίου, τότε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη γαλλική πρωτεύουσα θα βρει πρώτο αντίπαλο τον Καναδά, στις 27 Ιουλίου, για τον Α΄ όμιλο! Στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα προκύψει από το Προολυμπιακό τουρνουά της Ισπανίας για τη 2η αγωνιστική στις 30 Ιουλίου, ενώ για την τελευταία αγωνιστική, στις 2 Αυγούστου, θα αντιμετωπίσει την Αυστραλία.

ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

O Γιάννης Αντετοκούνμπο της εθνικής Ελλάδας, μαζί με τον Λούκα Ντόντσιτς της εθνικής Σλοβενίας είναι αδιαμφισβήτητα τα πιο λαμπρά «αστέρια» του Προολυμπιακού Τουρνουά του ΣΕΦ. Ο τελευταίος, μετά τους τελικούς της ομάδας του Ντάλας Μάβερικς με τους εν τέλει πρωταθλητές ΝΒΑ Μπόστον Σέλτικς δήλωσε «παρών» στη σλοβενική Ομοσπονδία μπάσκετ, αν και ταλαιπωρείται από αρκετούς τραυματισμούς. Δίπλα στον Ντόντσιτς θα βρίσκεται ένας ακόμη ΝΒΑερ, ο 27χρονος φόργουορντ Βλάτκο Τσάντσαρ και πρωταθλητής ΝΒΑ 2023 με τους Ντένβερ Νάγκετς. Τη φετινή σεζόν ωστόσο, εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο δεν κατάφερε να παίξει. Ο 27χρονος σέντερ (2,13 μ.) μπορεί να γεννήθηκε στη Βοσνία ωστόσο είναι και αυτός ένας από τους παίκτες της εθνικής Σλοβενίας οι οποίοι αγωνίζονται στο NBA.

Στην εθνική Σλοβενίας αγωνίζεται και ο γεννημένος στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη ΝΒΑερ Ίβιτσα Ζούμπατς, ο οποίος εδώ και πέντε χρόνια φοράει τη φανέλα των Λος Άντζελες Κλίπερς. ΝΒΑερ, τον Κρις Ντουάρτε, διαθέτει και η Δομινικανή Δημοκρατία. Ο Ντουάρτε ήταν συμπαίκτης με τον Σάσα Βεζένκοφ στους Σακραμέντο Κινγκς τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Από τη Euroleague, ξεχωρίζει ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Μάριο Χεζόνια της εθνικής Κροατίας, που αγωνίστηκε στον τελικό της Euroleague φέτος με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά… πικράθηκε στο τέλος. Ο Τζος Νίμπο, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες αποχώρησε από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και υπέγραψε στην Αρμάνι Μιλάνο, θα φορά τη φανέλα της εθνικής Σλοβενίας, ομάδα φαβορί για την πρόκριση στον τελικό από τον Α΄ όμιλ του Προολυμπιακού Τουρνουά στο ΣΕΦ.

Οι αγώνες του Προολυμπιακού Τουρνουά του Πειραιά θα έχουν απευθείας τηλεοπτική κάλυψη μέσω της ΕΡΤ αλλά και μέσα από τα συνδρομητικά κανάλια της NOVA.

Oι δωδεκάδες των έξι ομάδων του Προολυμπιακού Τουρνουά του Πειραιά (ΣΕΦ):

Α΄ ΌΜΙΛΟΣ

ΚΡΟΑΤΙΑ (Γιόζιπ Σέζαρ): Γκόραν Φιλίποβιτς, Μπόρνα Καπούστα, Τζαλίν Σμιθ, Φιλίπ Κρούσλιν, Μάριο Χεζόνια, Ματέο Ντρέζνιακ, Τόνι Νάκιτς, Ντάριο Σάριτς, Ντάριο Ντρέζνιακ, Ίβιτσα Ζούμπατς, Ντάνκο Μπράνκοβιτς και Ιβάν Βράνιες.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (Πέρο Κάμερον): Ρούμπεν Τε Ράνγκι, Ιζαία ΛεΆφα, Φιν Ντιλέινι, Γιάνι Γουέτζελ, Σαμ Μενένγκα, Κόρι Γουέμπστερ, Φλιν Κάμερον, Ίθαν Ρούσμπατς, Τόμας Βοντάνοβιτς, Τζόρνταν Ενγκατάι, Τάιρελ Χάρισον, Σέι Ίλι

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Αλεξάνταρ Σέκουλιτς): Λούκα Ντόντσιτς, Κλέμεν Πρέπελιτς, Αλεξέι Νίκολιτς, Λέον Στέργκαρ, Ζόραν Ντράγκιτς, Γρεγκόρ Χρόβατ, Μίχα Τσερκβένικ, Βλάτκο Τσάντσαρ, Έντο Μούριτς, Τζος Νίμπο, Ζίγκα Ντίμετς και Λούκα Στσούκα.

B΄ ΌΜΙΛΟΣ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Χένρικ Ροντλ): Αχμέντ Μετγουαλί, Γιουσέφ Σεχάτα, Αμρ Γκεντί, Χάιθαμ Καλίφα, Γιουσέφ Ρεφάτ, Ανάς Μαχμούντ, Καρίμ Ελτζιζαουί, Πάτρικ Γκάρντνερ, Ομάρ Ελ-Σέικ, Καλέντ Αμπντελγκαουάντ, Ομάρ Χουσεΐν, Ομάρ Οραμπί.

ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Νέστορ Γκαρσία): Κρις Ντουάρτε, Βίκτορ Λις, Ελόι Βάργκας, Ζαν Μοντέρο, Αντρές Φελίς, Αντόνιο Πένια, Αντρίς ντε Λεόν, Άντονις Ενρίκες, Άνχελ Νούνιες, Λουίς Σάντος, Μιγκέλ Σιμόν, Έντι Πολάνκο

ΕΛΛΑΔΑ (Βασίλης Σπανούλης): Γιάννης Αντετοκούνμπο, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Παπαγιάννης, Ντίνος Μήτογλου, Τόμας Ουόκαπ, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Νικ Καλάθης, Βασίλης Τολιόπουλος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Κώστας Αντετοκούνμπο και Δημήτρης Μωραΐτης.

Α’ όμιλος
Σλοβενία
Νέα Ζηλανδία
Κροατία

Β’ όμιλος
Αίγυπτος
Ελλάδα
Δομινικανή Δημοκρατία

Το πρόγραμμα:

Τρίτη, 2 Ιουλίου
Αίγυπτος-Δομινικανή Δημοκρατία    17:30
Σλοβενία-Κροατία                  21:00

Τετάρτη, 3 Ιουλίου
Κροατία-Νέα Ζηλανδία              17:30
Δομινικανή Δημοκρατία-Ελλάδα      21:00

Πέμπτη 4 Ιουλίου
Νέα Ζηλανδία-Σλοβενία             17:30
Ελλάδα – Αίγυπτος                 21:00

Σάββατο 6 Ιουλίου
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Α1 – Β2                           17:30 ή 21:00
Β1 – Α2                           17:30 ή 21:00

Κυριακή 7 Ιουλίου
ΤΕΛΙΚΟΣ
Νικήτρια 1 – Νικήτρια 2            21:00

Sports in

Βεζένκοφ: «Προς το παρόν είμαι παίκτης των Ράπτορς – Όμορφο να σε θέλουν κι άλλες ομάδες»

Ο Σάσα Βεζένκοφ βρέθηκε σε καλοκαιρινό καμπ στην Βουλγαρία, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για το μέλλον του αλλά και το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ομάδων για την απόκτησή του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 02 Ιουλίου 2024