Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές Γαλλία: Τα δημοκρατικά κόμματα κλείνουν την πόρτα στην Ακροδεξιά, καθώς 218 υποψήφιοι αποσύρθηκαν

Εκλογές Γαλλία: Τα δημοκρατικά κόμματα κλείνουν την πόρτα στην Ακροδεξιά, καθώς 218 υποψήφιοι αποσύρθηκαν

Με το περιθώριο να είναι πλέον κλειστό, 218 υποψήφιοι για την Κάτω Βουλή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης αποσύρθηκαν για να ενδυναμώσουν δημοκράτες υποψηφίους, έναντι των ακροδεξιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Le Monde καταμετρήθηκαν 218 υποψήφιοι για την Κάτω Βουλή της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας που εγκατέλειψαν τον δεύτερο γύρο, οι περισσότεροι από αυτούς με σκοπό να συγκεντρωθεί η δημοκρατική ή αντιφασιστική ψήφος στους υποψηφίους με τις καλύτερες πιθανότητες.

Πέρα από τις κλισαρισμένες εκφράσεις για «δημοκρατικά τόξα» που συνηθίζονται στις δυτικές δημοκρατίες, οι υποψήφιοι έδειξαν τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά τους στην πράξη, αποσυρόμενοι μαζικά από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών υπέρ υποψηφίων διαφορετικών κομμάτων, αρκεί να μην μετακινηθούν οι ψηφοφόροι προς τη Μαρίν Λεπέν ή τον συνεργαζόμενο μαζί της Ερίκ Σαττί. Ο τελικός κατάλογος των υποψηφίων θα δημοσιευθεί την Τετάρτη 3 Ιουλίου, όμως όλα δείχνουν πως το νεοφασιστικό όνειρο αναβάλεται για την ώρα.

Σε δύο γύρους ψηφοφορίας, με τον δεύτερο να πραγματοποιείται την Κυριακή 7 Ιουλίου, οι Γάλλοι ψηφοφόροι επιλέγουν τα 577 μέλη της Εθνοσυνέλευσης. Στον πρώτο γύρο, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι σε κάθε εκλογική περιφέρεια, εφόσον κανείς δεν συγκέντρωσε το 50% + μια ψήφο των προτιμήσαεων, προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο.

Κάθε υποψήφιος που έλαβε αριθμό ψήφων ίσο με τουλάχιστον το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εκλογική περιφέρεια προκρίθηκε επίσης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν δεύτεροι γύροι με τρεις ή ακόμη και τέσσερις υποψήφιους.

Οι ηγέτες της Αριστεράς έδειξαν πρώτοι τον δρόμο όπως και στις Προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

Δεν άφησαν τίποτα στην τύχη

Αυτό θα σήμαινε πως η πολυδιάσπαση των δημοκρατικών κομμάτων θα άνοιγε τον δρόμο να εκλεγούν βουλευτές της Μαρίν Λεπέν και του Εθνικού Συναγερμού, τους οποίους το ακροδεξιό κοινό αναμένεται να υποστηρίξει μαζικά.

Ενώ οι τριπλές αναμετρήσεις ήταν σπάνιες στις βουλευτικές εκλογές του 2022 (ήταν μόνο οκτώ), η φετινή διαμόρφωση, με τρία μεγάλα μπλοκ να ανταγωνίζονται και υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων, έχει προκαλέσει την εκτόξευση του αριθμού τους στα ύψη.

Συγκεκριμένα σε 306 περιφέρειες, τρεις υποψήφιοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να προκριθούν και σε πέντε περιφέρειες, τέσσερις υποψήφιοι προκρίθηκαν.  Ωστόσο, ο τελικός αριθμός των τριών και τεσσάρων θα είναι πολύ μικρότερος, καθώς πολλοί υποψήφιοι αποσύρθηκαν από την κούρσα για να υποστηρίξουν έναν αντίπαλο που βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να νικήσει τον Εθνικό Συναγερμό.

Αυτό που θα μπορούσε να είναι μια «μεξικάνικη μοναμαχία» μεταξύ πολλών υποψηφίων, πλέον μεταβλήθηκε σε μονομαχία ένας εναντίον ενός υποψηφίου σε 404 περιπτώσεις.

Αποσύρσεις και πόσοι συνεχίζουν ανά πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό – Πως μεταβλήθηκαν οι συσχετισμοί

Στις τάξεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου 131 υποψήφιοι αποσύρθηκαν και 388 συνεχίζουν στον δεύτερο γύρο, κάτι ιδιαίτερα θετικό για την δυναμική του Λαϊκού Μετώπου. Από τον συνασπισμό του προέδρου Μακρόν 83 υποψήφιοι αποσύρθηκαν και 254 συνεχίζουν. Από την δεξιά (πιθανώς οι Ρεπουμπλικανοί) 2 υποψήφιοι αποσύρθηκαν και από την άκρα δεξιά 3 βουλευτές αποσύρθηκαν και 483 συνεχίζουν. Κάποιες αποσύρσεις ενδεχομένως να οφείλοντας σε εξωπολιτικούς και όχι ιδεολογικούς, αντιφασιστικούς λόγους. Μια απόσυρση υπήρξε από τα λοιπά κόμματα.

Από τον συνασπισμό του Μακρόν, αποσύρθηκαν 59 υποψήφιοι σε περιφέρειες με τον Εθνικό Συναγερμό πρώτο, 21 με τον Εθνικό Συναγερμό δεύτερο και ένας υποψήφιος με τον Εθνικό Συναγερμό στην τέταρτη θέση. Από την δεξιά αποσύρθηκαν δύο υποψήφιοι υπέρ ακροδεξιών που προηγούνταν. Από την Αριστερά αποσύρθηκαν 92 υποψήφιοι σε περιφέρειες που προηγούνταν ακροδεξιοί και 32 σε περιφέρειες που οι ακροδεξιοί καταλάμβαναν τη δεύτερη θέση.

Μετά τις αποσύρσεις οι 190 μονομαχίες μεταξύ δύο υποψηφίων, μεταβλήθηκαν σε 404, οι τριπλές μάχες από 305 έγιναν μόλις 95 και οι τετραπλές μονομαχίες έγιναν από 5 σε μόλις μία. H Μαρίν Λε Πεν και ο υποψήφιός της Ζορντάν Μπαρντελά σίγουρα δεν αιφνιδιάστηκαν. Κατάλαβαν όμως πως οι αντίπαλοί τους είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση στη Γαλλία από την Κυβέρνηση του Βισύ, η οποία έπεσε πριν από 80 χρόνια με τον διωγμό των ναζί από την Γαλλία,  να κυβερνήσει τη χώρα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Βιλντόζα

Ο Παναθηναϊκός επισημοποίησε το «διαζύγιό» του με τον Λούκα Βιλντόζα, με τον Ολυμπιακό να επισημοποιεί σχεδόν αμέσως την απόκτησή του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024