Τρίτη 02 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Νέα κύματα αναγκαστικού εκτοπισμού στην ανατολική Χαν Γιουνίς - Σφοδρές μάχες σε βόρεια και νότια Γάζα

Live: Νέα κύματα αναγκαστικού εκτοπισμού στην ανατολική Χαν Γιουνίς – Σφοδρές μάχες σε βόρεια και νότια Γάζα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Εφιαλτική η κατάσταση στη Γάζα - Πέθανε η μητέρα της απελευθερωμένης ομήρου Νόα Αργκαμάνι μετά από μάχη με τον καρκίνο

Εκατοντάδες ασθενείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο και σκηνές για εκτοπισμένους άδειασαν στη Χαν Γιουνίς αφού ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση των ανατολικών περιοχών της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη Γάζα.

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό σπιτιού στη Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με αναφορές επί τόπου.

Ο τελευταίος μαζικός εκτοπισμός, μετά τις εντολές των IDF, έρχεται ενώ τα ισραηλινά τανκς και οι σφοδρές μάχες έχουν εγκλωβίσει Παλαιστίνιους αμάχους, στη Ράφα, στα νότια της Λωρίδας, και στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας, στα βόρεια.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

11:23 Το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων της ισραηλινής αστυνομίας λέει ότι ο αστυνομικός που έσπρωξε βουλευτή σε διαμαρτυρία πρέπει να τιμωρηθεί πειθαρχικά

Το Τμήμα Εσωτερικών Αστυνομικών Ερευνών (DIPI) ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην πειθαρχική μονάδα της Ισραηλινής Αστυνομίας να διεξάγει πειθαρχική ακρόαση για έναν αστυνομικό που έσπρωξε τον βουλευτή Γκιλάντ Καρίβ κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στο Τελ Αβίβ τον Φεβρουάριο.

Βιντεοσκοπημένο υλικό από το περιστατικό δείχνει τον Καρίβ, βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, να εμπλέκεται σε μια οργισμένη ανταλλαγή απόψεων με τον εν λόγω αστυνομικό, ο οποίος στη συνέχεια έσπρωξε τον Καρίβ δύο φορές.

Το DIPI λέει ότι ο αστυνομικός δεν είχε καμία εξουσία να ασκήσει βία εναντίον του βουλευτή.

Οι καταγγελίες για αστυνομική βία κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας το γραφείο του δημόσιου κατήγορου να επικρίνει έντονα το DIPI την περασμένη εβδομάδα για την αποτυχία του να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο πρόβλημα.

11:14 Κανάλι 12: Ο ισραηλινός στρατός χρειάζεται τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρώσει την επιχείρηση στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι απαιτούνται επιπλέον τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η στρατιωτική του επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, σύμφωνα με το ισραηλινό Κανάλι 12.

Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι ο στρατός χρειάζεται αρκετές ακόμη εβδομάδες προκειμένου να εξαλείψει τις υπόλοιπες σήραγγες στην πόλη.

11:04 Γκαντζ: «Η καρδιά πονάει» για τη Λιόρα Αργκαμάνι, ήταν «ένα σύμβολο για το γεγονός ότι δεν υπάρχει χρόνος»

Ο επικεφαλής του κόμματος Εθνικής Ενότητας στο Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ δήλωσε ότι «πονάει η καρδιά» με την είδηση του θανάτου της Λιόρα Αργκαμάνι.

Ο Γκαντζ λέει ότι η Αργκαμάνι ήταν «ένα σύμβολο για το γεγονός ότι δεν υπάρχει χρόνος – για τους ομήρους και για εκείνους που τους περιμένουν στην πατρίδα».

«Μετά την επιχείρηση Άρνον (σ.σ. κατά την οποία διασώθηκε η Νόα Αργκαμάνι) συγκινηθήκαμε όλοι, τόσο για τη Νόα που θα μπορούσε να δει ξανά τη μητέρα της, όσο και για τη Λιόρα που κατάφερε να επανενωθεί με την κόρη της πριν φύγει από αυτόν τον κόσμο», τόνισε.

«Δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα επαναπαυθούμε από την ηθική μας υποχρέωση να δράσουμε για να επιστρέψουν και οι 120 όμηροι στις οικογένειές τους», κατέληξε.

10:54 Σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με το Al Jazeera:

  • Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πυροβόλησαν κατοίκους στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας. Στην περιοχή σημειώνονται επίσης σφοδροί βομβαρδισμοί πυροβολικού για έκτη συνεχή ημέρα
  • Στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη και πυροβολικό στοχεύουν τις βόρειες περιοχές του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ. Οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ κατέστρεψαν δύο σπίτια εκεί, σκοτώνοντας δύο Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί
  • Στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, το ισραηλινό πυροβολικό συνεχίζει να βομβαρδίζει τις ανατολικές συνοικίες της πόλης. Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ με στόχο πολλά σπίτια όπου φιλοξενούνται εκτοπισμένοι στις περιοχές αλ-Φουχάρι, Κιζάν Αμπού Ρασουάν και Κουζά’α.
  • Στη Ράφα, τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβάρδισαν σπίτια στις δυτικές συνοικίες της πόλης, ενώ οι βομβαρδισμοί πυροβολικού συνέχισαν να πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών και δυτικών περιοχών

10:45 Νέα κύματα αναγκαστικού εκτοπισμού στην ανατολική Χαν Γιουνίς

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στη Γάζα:

«Οι τελευταίες 24 ώρες ήταν αρκετά δύσκολες για τους κατοίκους των ανατολικών περιοχών της Χαν Γιουνίς.

Η Χαν Γιουνίς βρισκόταν υπό βαριά στρατιωτική εισβολή και σχεδόν πλήρη ισραηλινό έλεγχο για τέσσερις μήνες.

Ολόκληρη η πόλη αφανίστηκε και όλες οι κοινωνικές της υπηρεσίες καταστράφηκαν.

Τώρα ένα νέο κύμα αναγκαστικού εκτοπισμού ωθεί τους κατοίκους από τα ανατολικά τμήματα της Χαν Γιουνίς στα κεντρικά και δυτικά τμήματα της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της ‘ζώνης εκκένωσης’ αλ-Μαουάσι, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό ανασφαλής καθώς βομβαρδίστηκε επανειλημμένα.

Η έλλειψη καυσίμων σημαίνει ότι αυτό που κάνουν οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή είναι είτε να περπατούν για χιλιόμετρα είτε να χρησιμοποιούν ζώα που τραβούν κάρα για να φύγουν.

Αυτή η συνεχής μετακίνηση και ο αναγκαστικός εκτοπισμός επιβαρύνει έναν πληθυσμό που έχει τραυματιστεί και εκτοπιστεί τους τελευταίους εννέα μήνες».

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Mohammed Salem

10:35 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι 44 στρατιώτες τραυματίστηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 44 στρατιώτες του τραυματίστηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων 14 στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι έχει καταγράψει συνολικά 4.021 τραυματισμούς από την έναρξη του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων 2.032 κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα.

10:26 Οι IDF επιβεβαιώνουν αεροπορικές επιδρομές στη Χαν Γιουνίς με στόχο αποθήκη όπλων και μαχητές

Οι IDF επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποίησαν κύμα αεροπορικών επιδρομών στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού διέταξαν τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι επιδρομές στόχευαν τοποθεσίες σε μια περιοχή από την οποία χθες εκτοξεύθηκε καταιγισμός 20 ρουκετών εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ.

Οι τοποθεσίες περιλάμβαναν μια αποθήκη όπλων, ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιείται από μαχητές και άλλες υποδομές, αναφέρουν οι IDF.

Πριν από τα πλήγματα, οι IDF λένε ότι επέτρεψαν στους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:16 Οικογένειες θυμάτων της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου κατέθεσαν αγωγή στις ΗΠΑ κατά του Ιράν, της Συρίας και της Βόρειας Κορέας

Συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου κατέθεσαν αγωγή σε αμερικανικό δικαστήριο κατά του Ιράν, της Συρίας και της Βόρειας Κορέας, υποστηρίζοντας ότι η υποστήριξή τους προς την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση διευκόλυνε την επίθεση που έβλαψε τους αγαπημένους τους.

Το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα «παρείχαν υλική υποστήριξη και πόρους» που επέτρεψαν στη Χαμάς να πραγματοποιήσει την επίθεση, σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Οι ενάγοντες της υπόθεσης, η οποία κατατέθηκε από τη φιλοϊσραηλινή Anti-Defamation League για λογαριασμό 125 θυμάτων και των οικογενειών τους, ζητούν αποζημίωση τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων για την απαγωγή και τη δολοφονία των συγγενών τους.

Εάν η αγωγή είναι επιτυχής, αναφέρει το DPA, οι οικογένειες θα μπορούσαν να αποζημιωθούν από ένα αμερικανικό ταμείο που έχει συσταθεί από το Κογκρέσο για τα θύματα της τρομοκρατίας.

Τα χρήματα για τη χρηματοδότηση τέτοιων υποθέσεων προέρχονται από κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία και πρόστιμα από εταιρείες που βρέθηκαν να έχουν πραγματοποιήσει παράνομες συναλλαγές με κράτη που έχουν ταξινομηθεί και τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ βάσει των αντιτρομοκρατικών νόμων.

10:07 HRW: Τα θύματα των παραβιάσεων των δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ δικαιούνται αποζημίωση

Τα θύματα σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ έχουν δικαίωμα αποζημίωσης, δήλωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), καθώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι κυβερνήσεις που είναι ένοχες για παραβιάσεις είναι υπεύθυνες για «αποτελεσματικά μέσα αποκατάστασης», συμπεριλαμβανομένης της καταβολής αποζημίωσης παράλληλα με την εξασφάλιση της αλήθειας και της δικαιοσύνης.

Το HRW δήλωσε ότι υπέβαλε συστάσεις την περασμένη εβδομάδα στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ άλλων για το δικαίωμα αποζημίωσης των θυμάτων κακοποίησης και στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

«Οι κυβερνήσεις που υποστηρίζουν το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις θα πρέπει όχι μόνο να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να σταματήσουν περαιτέρω καταχρήσεις, αλλά και να διασφαλίσουν ότι τα θύματα και οι επιζώντες θα λάβουν ουσιαστικές αποζημιώσεις», ανέφερε σε δήλωσή του ο Κλάιβ Μπάλντουιν, ανώτερος νομικός σύμβουλος του HRW.

09:58 Η Γάζα είναι γεμάτη με βόμβες που δεν έχουν σκάσει, κάτι που βάζει τα παιδιά σε κίνδυνο, λένε τα Ηνωμένα Έθνη

Τα Παλαιστίνια παιδιά αντιμετωπίζουν τον θάνατο και σοβαρούς τραυματισμούς από βόμβες που δεν έχουν σκάσει και είναι διασκορπισμένες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, OCHA στην τελευταία της ενημέρωση.

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό στις 29 Ιουνίου, ένα εννιάχρονο κορίτσι φέρεται να σκοτώθηκε και άλλα τρία άτομα να τραυματίστηκαν από βόμβα που δεν εξερράγη νότια της Χαν Γιουνίς, ανέφερε η υπηρεσία OCHA. Άλλα οκτώ παιδιά τραυματίστηκαν σε δύο άλλα πρόσφατα περιστατικά με βόμβες που δεν είχαν εκραγεί, πρόσθεσε η υπηρεσία OCHA.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ναρκοπεδίων του ΟΗΕ (UNMAS), τουλάχιστον το 10% των πυρομαχικών δυνητικά αποτυγχάνει να λειτουργήσει, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί από τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους συντριμμιών πολέμου στη Γάζα περιέχουν εκρηκτικά.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα εκτίμησε ότι τουλάχιστον 75.000 τόνοι εκρηκτικών έχουν πέσει στη Γάζα από τον Οκτώβριο.

09:48 Μπεν-Γκβιρ: Ο υπερπληθυσμός των ισραηλινών φυλακών με Παλαιστίνιους κρατούμενους «είναι καλό πράγμα»

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, κάλεσε τη φυλακή Σντε Τεϊμάν να κρατήσει τις πόρτες της ανοιχτές για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους, παρά τον υπερπληθυσμό.

«Είμαστε υπερπλήρεις στις φυλακές και αυτό είναι καλό», ανέφερε ο Μπεν-Γκβιρ, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Αυτός δεν είναι λόγος να απελευθερώσουμε (σ.σ. τους Παλαιστίνιους κρατούμενους), έτσι πρέπει να είναι. Πρόκειται για τρομοκράτες, τους δίνω αυτό που απαιτεί ο νόμος – το ελάχιστο», είπε.

Ο Μπεν-Γκβιρ δήλωσε στο X ότι το πρόβλημα δεν είναι ο υπερπληθυσμός στη φυλακή αλλά το γεγονός ότι η Σιν Μπετ – η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ – θέλει «να βελτιώσει τις συνθήκες των τρομοκρατών που μειώσαμε, και αν όχι – να τους απελευθερώσει».

«Και εγώ λέω: Δεν θα προκύψει και δεν θα γίνει», είπε.

Η διαμάχη έρχεται μετά από αναφορές ότι περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ-Σίφα της Γάζας Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, απελευθερώθηκαν χθες από το Ισραήλ λόγω υπερπληθυσμού στις φυλακές της χώρας.

Η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ δήλωσε ότι η φυλακή Σντε Τεϊμάν δέχτηκε 500 Παλαιστίνιους κρατούμενους τον περασμένο μήνα κατόπιν αιτήματος του στρατού.

09:39 Πώς το Ισραήλ κατέστρεψε τη δυνατότητα της Γάζας να τραφεί από μόνη της

Στην αρχή του καλοκαιριού, τα χωράφια της Γάζας είναι συνήθως γεμάτα με ώριμες καλλιέργειες και φρούτα όλων των χρωμάτων, αρωμάτων και μεγεθών.

Όμως, σχεδόν εννέα μήνες μετά τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, οι πλούσιες σοδειές της περιοχής έχουν δώσει τη θέση τους στην καταστροφή και σε μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση.

Μια έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι το 96% του πληθυσμού της Γάζας είναι επισιτιστικά ανασφαλής και ένας στους πέντε Παλαιστίνιους, ή περίπου 495.000 άνθρωποι, αντιμετωπίζει την πείνα.

Δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από την ομάδα ψηφιακής έρευνας του Al Jazeera, Sanad, δείχνουν ότι πάνω από το ήμισυ (60%) των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Γάζας, ζωτικής σημασίας για τη σίτιση του πεινασμένου πληθυσμού της εμπόλεμης περιοχής, έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Δείτε σχετική δορυφορική φωτογραφία:

Πηγή φωτογραφιών: Planet Labs PBC/Al Jazeera

09:30 Αποκαλυπτικό γράφημα – Ο αριθμός των διαλυμένων πηγαδιών, σιταποθηκών και γεωργικών εγκαταστάσεων στη Γάζα

Πηγή: Al Jazeera

09:20 Παρατηρητές πολέμου: Η εντολή εκκένωσης στη Χαν Γιουνίς πιθανώς να σημαίνει αντίστροφη μέτρηση 24 ωρών για εισβολή του ισραηλινού στρατού

Η εντολή εκκένωσης που εκδόθηκε για το ανατολικό τμήμα της Χαν Γιουνίς «τυπικά σημαίνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα εισέλθουν στην περιοχή εντός 24 ωρών», ανέφεραν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) στην τελευταία τους έκθεση για το πεδίο της μάχης.

Οι αμυντικές δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι αναμενόμενες «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στην ανατολική Χαν Γιουνίς πραγματοποιούνται μετά την εκτόξευση από μαχητές της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) μιας ομοβροντίας 20 ρουκετών προς το Ισραήλ από την πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν αποχωρήσει από τη Χαν Γιουνίς στις 7 Απριλίου και η «ανασυγκρότηση» των δυνάμεων της Χαμάς στην πόλη είναι πιθανότατα πίσω από την επικείμενη χερσαία επιχείρηση, δήλωσαν οι παρατηρητές πολέμου.

Μια ισραηλινή χερσαία επιχείρηση συνεχίζεται στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας στα βόρεια, όπου μαχητές της Χαμάς έχουν χρησιμοποιήσει εξελιγμένο οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ειδικά διαμορφωμένων εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιούνται συχνά για να στοχεύουν ισραηλινά τεθωρακισμένα.

Οι μαχητές της Χαμάς φαίνεται ότι έχουν επίσης «τουλάχιστον εν μέρει ανασυγκροτηθεί» και στη Σουτζάγια, από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις επιχείρησαν για τελευταία φορά εκεί τον Απρίλιο, σύμφωνα με την έκθεση του ICW/CTP.

09:09 Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό σπιτιού στη Χαν Γιουνίς

Βιντεοσκοπημένο υλικό που επαληθεύτηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Sanad του Al Jazeera δείχνει την άφιξη τριών πτωμάτων και έξι τραυματιών στο νοσοκομείο Νάσερ στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας.

Κάποιοι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με καθυστέρηση, επειδή το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο που βρισκόταν πλησιέστερα δεν μπορούσε να τους δεχτεί λόγω της ισραηλινής εντολής εκκένωσης.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

08:59 Περισσότερα για τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ στη Χαν Γιουνίς

Σε μια νέα ανάρτηση, ο ισραηλινός στρατός λέει τώρα ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη Χαν Γιουνίς πρέπει να κατευθυνθούν στην «ανθρωπιστική ζώνη αλ-Μαουάσι», σχεδόν 13 ώρες μετά από μια προηγούμενη ανάρτηση που έλεγε απλώς «πρέπει να εκκενώσετε αμέσως την ανθρωπιστική ζώνη», χωρίς να διευκρινίζει προς τα πού.

Αν και περιγράφεται ως «ανθρωπιστική ζώνη», οι Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν πρόσφατα την περιοχή μετά τα ισραηλινά πυρά αρμάτων μάχης και τις αεροπορικές επιδρομές στην αλ-Μαουάσι, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία εκκένωσε την προσωρινή έδρα της στην αλ-Μαουάσι στις 29 Ιουνίου.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ισραηλινά πλήγματα στον καταυλισμό αλ-Μαουάσι στις 21 Ιουνίου, ενώ τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί σε άλλη επίθεση στις 28 Μαΐου, σύμφωνα με αξιωματούχους της Γάζας.

08:50 Ισραηλινή οργάνωση βετεράνων: Οι ακροδεξιοί στο Ισραήλ θέλουν εποικισμό στη Γάζα, αλλά και στον Λίβανο

Η Breaking the Silence (Σπάζοντας τη Σιωπή), μια ισραηλινή οργάνωση βετεράνων στρατιωτικών που εργάζεται για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις παραβιάσεις του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι η «νίκη» στη Γάζα για την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ περιλαμβάνει την επέκταση του εποικισμού στην εμπόλεμη περιοχή.

Δημοσιεύοντας μια σειρά από αποσπάσματα από Ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και υπουργούς σχετικά με τους μελλοντικούς οικισμούς στη Γάζα, η οργάνωση Breaking the Silence δήλωσε ότι «η εγκατάσταση στη Γάζα δεν είναι αρκετή» για την ακροδεξιά, «θέλουν και τον Λίβανο».

«Το ισραηλινό κίνημα των εποίκων πάντα αγνοούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ζωές, ειδικά όταν πρόκειται για Παλαιστίνιους», δήλωσε η ομάδα υπεράσπισης.

«Η θυσία ζωών, ακόμη και Ισραηλινών ομήρων, ήταν γι’ αυτούς πάντα ένα αποδεκτό τίμημα που έπρεπε να πληρώσουν για να προωθήσουν την τελική τους ατζέντα: Περισσότερη γη με λιγότερους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:40 Μόλις λίγες ώρες μετά τις εντολές εκκένωσης για το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, τώρα ο ισραηλινός στρατός λέει ότι δεν το έκανε

Ο ισραηλινός στρατός κοινοποίησε μια ανάρτηση στο Χ, στην οποία δίνει νέες λεπτομέρειες που δεν είχαν κοινοποιηθεί στην εντολή εκκένωσης των ανατολικών τμημάτων της Χαν Γιουνίς που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του στην αραβική γλώσσα 13 ώρες νωρίτερα.

Στη νέα ανάρτηση, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι η εντολή εκκένωσης δεν ισχύει για το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς.

Ωστόσο, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) ανέφερε πριν από περισσότερες από επτά ώρες ότι οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο μετά τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ.

Ο Τζέρεμι Χίκεϊ, αναισθησιολόγος της Fajr Scientific που εργαζόταν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, δήλωσε επίσης στο Al Jazeera ότι το προσωπικό ενημερώθηκε ότι το νοσοκομείο έπρεπε να εκκενωθεί.

Βίντεο που επαληθεύτηκαν από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera έδειχναν ότι ολόκληρα τμήματα του νοσοκομείου εκκενώνονταν, συμπεριλαμβανομένων των χώρων που φιλοξενούσαν ασθενείς και σκηνές για τους εκτοπισμένους.

Δείτε το βίντεο:

08:30 Η Bild γράφει ότι έχει αποφασιστεί ημερομηνία για χερσαία επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο

Σύμφωνα με την Bild, έχει αποφασιστεί χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στον Λίβανο την τρίτη ή την τέταρτη εβδομάδα του Ιουλίου.

08:23 Η μητέρα της απελευθερωμένης ομήρου Νόα Αργκαμάνι πέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο

Η Λιόρα Αργκαμάνι, μητέρα της απελευθερωμένης ομήρου, πέθανε μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο του εγκεφάλου.

Το νοσοκομείο του Τελ Αβίβ όπου νοσηλευόταν η Αργκαμάνι αναφέρει ότι «πέρασε τις τελευταίες ημέρες της μαζί με την κόρη της Νόα, η οποία επέστρεψε από την αιχμαλωσία, και τη στενή της οικογένεια».

«Αναμεταδίδουμε το αίτημα της οικογένειας να σεβαστούμε την ιδιωτική της ζωή σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο Ιτσόλοφ.

Η Αραγκαμάνι είχε απευθύνει δημόσια έκκληση για την απελευθέρωση της κόρης της πριν από την επιχείρηση του περασμένου μήνα, κατά την οποία διασώθηκαν και άλλοι τρεις όμηροι, λέγοντας ότι δεν είχε πολύ χρόνο ζωής και ήθελε να δει τη Νόα πριν πεθάνει.

Η Λιόρα Αργκαμάνι.

08:16 Άμαχοι εγκαταλείπουν τη Χαν Γιουνίς εν μέσω επιθέσεων πυροβολικού – Συνέχεια των εκτοπισμών

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Τι ισχύει με τον Κέντρικ Ναν και το NBA out – Τα δεδομένα και η ημερομηνία «κλειδί»

Ποια τα δεδομένα με το ΝΒΑ out που υπάρχει στο συμβόλαιο του Κέντρικ Ναν – Οι σκέψεις των ομάδων στις ΗΠΑ και η καταλυτική ημερομηνία για τον άσο του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 02 Ιουλίου 2024