Τρίτη 02 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Λωρίδα της Γάζας: «Ο κόσμος πρέπει να μας βλέπει ως κυβέρνηση τώρα» λέει υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής

Λωρίδα της Γάζας: «Ο κόσμος πρέπει να μας βλέπει ως κυβέρνηση τώρα» λέει υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής

«Ο κόσμος πρέπει να μας βλέπει ως κυβέρνηση τώρα, ώστε να προετοιμαστούμε πραγματικά για μια δεύτερη φάση», δήλωσε υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, αναφερόμενη στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θέλει να στηρίξει τις διεθνείς οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας για να ανταποκριθούν στις ανθρωπιστικές ανάγκες σε αυτό το έδαφος που έχει καταστραφεί από σχεδόν εννέα μήνες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και όλους τους παράγοντες που μετέχουν στην ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασίλ αλ-Καφάρνα, ο υπουργός Εκτακτης Βοήθειας, κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή.

«Εχουμε υπαλλήλους επί τόπου, έχουμε αποθήκες, είμαστε παρόντες στο πεδίο»

Ενώπιον περίπου δεκαπέντε εκπροσώπων ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Γάζα, ο παλαιστίνιος υπουργός υποστήριξε αρκετά έργα συνεργασίας, κυρίως δύο διαδικτυακές πλατφόρμες για την ανταλλαγή των αξιολογήσεων των αναγκών του πληθυσμού της Γάζας από τη μια μεριά, και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν αυτές οι οργανώσεις από την άλλη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι «σε θέση να παρέχει πληροφορίες για οικογένειες (τις πιο ευάλωτες, σ.σ.), από το σύστημά μας εγγραφής για την κοινωνική προστασία», εξήγησε η υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης Σάμαχ Χαμάντ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το aaup.edu).

«Εχουμε υπαλλήλους επί τόπου, έχουμε αποθήκες, είμαστε παρόντες στο πεδίο, ο κόσμος έρχεται να μας ζητήσει», διευκρίνισε η Χαμάντ.

Παρά το γεγονός ότι κάποιες δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι της Παλαιστινιακής Αρχής συνεχίζουν να ζουν στη Γάζα, το έδαφος κυβερνάται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από το 2007 όταν πήρε την εξουσία, έπειτα από εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των υποστηρικτών της και εκείνων της Φάταχ, του κόμματος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Αμπάς στη συνέχεια κατήγγειλε «πραξικόπημα». Εκτοτε, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, τα δύο κινήματα δεν κατάφεραν ποτέ να συμφιλιωθούν. «Ο κόσμος πρέπει να μας βλέπει ως κυβέρνηση τώρα, ώστε να προετοιμαστούμε πραγματικά για μια δεύτερη φάση», είπε η Χαμάντ, επικαλούμενη την ανοικοδόμηση του παράκτιου εδάφους.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, η Παλαιστινιακή Αρχή Υδρευσης, η οποία επίσης έχει την έδρα της στη Ραμάλα, έκανε γνωστό μέσω του διευθυντή της, του Μάζεν Γκουναΐμ, ότι «23.000 λίτρα καυσίμου εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας για να λειτουργήσουν πηγάδια και κύριοι σταθμοί άντλησης».

Επιλέγουν τη Χαμάς

Το καύσιμο αυτό, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των γεννητριών που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο παλαιστινιακό έδαφος, διανεμήθηκε στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον Γκουναΐμ.

Ο ανθρωπιστικός τομέας χρειάζεται τουλάχιστον 160.000 λίτρα καυσίμων την ημέρα, σύμφωνα με εκτίμηση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa).

Εδώ και μήνες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΟΗΕ δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να φέρουν εις πέρας τις δραστηριότητές τους, κυρίως λόγω της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας από τις ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής και Ερευνας (PCPSR) που διεξήχθη στα τέλη Μαΐου και δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, η Χαμάς μετά τον πόλεμο είναι η επιλογή που προτιμά το 61% των ερωτηθέντων Παλαιστινίων (71% στη Δυτική Οχθη και 46% στη Λωρίδα της Γάζας).

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Τι ισχύει με τον Κέντρικ Ναν και το NBA out – Τα δεδομένα και η ημερομηνία «κλειδί»

Ποια τα δεδομένα με το ΝΒΑ out που υπάρχει στο συμβόλαιο του Κέντρικ Ναν – Οι σκέψεις των ομάδων στις ΗΠΑ και η καταλυτική ημερομηνία για τον άσο του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 02 Ιουλίου 2024