«Οταν σε ρίξουν, ξανασηκώνεσαι» λέει ο Τζο Μπάιντεν μετά την απογοητευτική παρουσία του στο πρώτο ντιμπέιτ με τον Τραμπ και εν μέσω εκκλήσεων από μέρος του Τύπου και άλλες προσωπικότητες να αποσυρθεί από τον αγώνα.

H Τζιλ Μπάιντεν, η οποία στέκεται σταθερά δίπλα στον σύζυγό της και πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι και το μοναδικό άτομο που μπορεί να τον επηρεάσει

«Σας υπόσχομαι ότι θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές» δεσμεύεται για να καθησυχάσει κυρίως τους χορηγούς. Κοινός τόπος είναι ότι η σύζυγός του Τζιλ είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να ασκήσει πάνω του επιρροή για το πώς να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη προσωπική κρίση της προεδρίας του.

Παρά τις αμφιβολίες για την υποψηφιότητά του, πάντως, υπάρχουν κι εκείνοι που σταθερά του παρέχουν τη στήριξή τους: από τον Μπαράκ Ομπάμα και το ζεύγος Κλίντον μέχρι τη Σάρον Στόουν. Την ίδια ώρα, αναδύονται πρόσωπα που προβάλλονται ως επικρατέστεροι «δελφίνοι» στις συζητήσεις για μια πιθανή αντικατάστασή του.

Κίνδυνοι και ευκαιρίες

Ο αμερικανός πρόεδρος παραβρέθηκε το Σάββατο σε τρεις εκδηλώσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων για την προεκλογική εκστρατεία του και επιχείρησε να καθησυχάσει τους πιο γενναιόδωρους δωρητές, υποστηρίζοντας ότι είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, παρά τη χαοτική επίδοσή του στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

Υπογράμμισε ότι κατανοεί τις ανησυχίες αλλά «θα αγωνιστεί περισσότερο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην αγκαλιά της συζύγου του Τζιλ μετά την ολοκλήρωση του ντιμπέιτ με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τόμας Φρίντμαν με άρθρο του στους «New York Times» έγραψε πως ο Μπάιντεν είναι καλός άνθρωπος και καλός πρόεδρος αλλά δεν πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή.

Αν θέλει να δώσει στις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη δυνατή ευκαιρία να αποτρέψουν την απειλή Τραμπ τον Νοέμβριο, υπογράμμισε, ο πρόεδρος πρέπει να πάρει την απόφαση να κάνει στην άκρη, αποδεσμεύοντας όλους τους αντιπροσώπους του στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών.

«Αν υπήρξε κάποια στιγμή που ο κόσμος θα χρειαζόταν μια Αμερική στα καλύτερά της με έναν ηγέτη που να δίνει τον καλύτερό του εαυτό, είναι τώρα, διότι μπροστά μας βρίσκονται μεγάλοι κίνδυνοι και ευκαιρίες. Ενας νεότερος Μπάιντεν θα μπορούσε να ήταν αυτός ο ηγέτης, αλλά ο χρόνος τελικά τον πρόλαβε» επισημαίνει ζητώντας απ’ τους Δημοκρατικούς να βάλουν τα συμφέροντα της χώρας πάνω απ’ όλα.

Ανοιχτή υποστήριξη

Η συντακτική ομάδα των «New York Times» σε κύριο άρθρο της γράφει ότι ο Μπάιντεν ήταν «η σκιά ενός ηγέτη» και η μεγαλύτερη υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει σήμερα θα ήταν να ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Ευρύτερα, ο ένας μετά τον άλλον τηλεοπτικοί παρουσιαστές, αρθρογράφοι αλλά και όργανα του κόμματός του εγκαταλείπουν τον Μπάιντεν. Το Atlantic, όπου ο Μπάιντεν έγραφε άρθρα από το 2017 ξεκινώντας την εκστρατεία του κατά του Τραμπ, γράφει τώρα ότι «κάποιος πρέπει να του πάρει τα κλειδιά».

Αρθρογράφοι στη «Wall Street Journal» υπογραμμίζουν ότι οι Δημοκρατικοί αγνοούν τις προειδοποιήσεις αλλά ολόκληρος ο κόσμος είδε τον Μπάιντεν να επιδεινώνεται και υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να τα καταφέρει σε μια δεύτερη θητεία. «Τουλάχιστον σκέψου το» γράφει η «Washington Post».

Ωστόσο, μέσα από το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ακούγονται φωνές που να ζητούν την παραίτηση Μπάιντεν. Μάλιστα οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον εξέφρασαν ανοιχτά την υποστήριξή τους προς τον νυν πρόεδρο.

«Θα ψηφίσω Μπάιντεν» ανέφερε σε ανάρτησή της και η Χίλαρι Κλίντον. Και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις κάλεσε μέσω του CNN τους ψηφοφόρους να μην κρίνουν την προεδρία Μπάιντεν από τα 90 λεπτά του ντιμπέιτ. Το Σαββατοκύριακο, η Τζένιφερ Ο’ Μάλεϊ Ντίλον, επικεφαλής της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του δημοκρατικού υποψηφίου, ανέφερε ότι σύμφωνα με εσωτερική δημοσκόπηση μετά το ντιμπέιτ «οι απόψεις των ψηφοφόρων δεν άλλαξαν».

Ο ρόλος της Τζιλ Μπάιντεν

Το σημείο που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις είναι ότι η Τζιλ Μπάιντεν, η οποία στέκεται σταθερά δίπλα στον σύζυγό της, είναι και το μοναδικό άτομο που μπορεί να τον επηρεάσει. Οπως έγραψαν οι «Sunday Times», αν κάποιος μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα του Ντένις Θάτσερ που είχε πει στη σύζυγό του ότι ήταν καιρός να περάσει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά, αυτή είναι η Τζιλ.

Εκείνη πάντως εμφανίστηκε δημόσια τουλάχιστον να τον ενθαρρύνει πιστεύοντας ότι ήταν απλώς «μια κακή νύχτα». Αυτή την εβδομάδα έχει προγραμματίσει να κάνει εκστρατεία υπέρ του συζύγου της στις κρίσιμες Πολιτείες της Πενσιλβάνια και του Μίσιγκαν.

Οπως έγραψε το Politico, στο αποκορύφωμα του πολέμου του Βιετνάμ, το 1968, ακούγοντας ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον ένα καταστροφικό σχόλιο από τον Γουόλτερ Κρονκάιτ στο CBS Evening News είπε απογοητευμένος: «Αν έχω χάσει τον Κρονκάιτ, έχω χάσει τον μέσο Αμερικανό». Πενήντα έξι χρόνια αργότερα, αν ο Τζο Μπάιντεν έχει χάσει ανθρώπους υψηλής επιρροής στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο, μένει να κάνει τη δική του εκτίμηση και να κινηθεί όσο υπάρχουν χρονικά περιθώρια.

6 +1 δελφίνοι για την πιθανή διαδοχή του Τζο Μπάιντεν

Εξαιτίας της συζήτησης που άνοιξε από την κακή παρουσία του αμερικανού προέδρου στο ντιμπέιτ με τον αντίπαλό του, αλλά και με δεδομένο ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει επισήμως λάβει έγκριση ως υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, είναι θεωρητικά ανοιχτό το ενδεχόμενο επιλογής ενός άλλου υποψηφίου.

Ο Μπάιντεν κέρδισε τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών αλλά δεν χρίζεται επισήμως υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία μέχρι το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών του 2024 στο Σικάγο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου.

Μηχανισμός αντικατάστασης δεν υπάρχει και μια τέτοια κίνηση θα γινόταν για πρώτη φορά από ένα πολιτικό κόμμα στις ΗΠΑ. Πάντως η ονοματολογία δίνει και παίρνει αναδεικνύοντας τουλάχιστον έξι δελφίνους για μια πιθανή διαδοχή.

Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι το γεγονός πως τα ονόματα που αναφέρονται ως πιθανοί αντικαταστάτες ακούγονταν ήδη από το 2020 υποδηλώνει ίσως και την περιορισμένη δυνατότητα ανανέωσης του κόμματος.

Κάμαλα Χάρις

Εκτιμάται ως η πιο προφανής επιλογή σε περίπτωση που ο ίδιος ο Μπάιντεν θα έφθανε να υποδείξει διάδοχο. Ωστόσο, η Χάρις έχει δεχθεί επικρίσεις γιατί δεν κατάφερε να διαμορφώσει έναν διακριτό ρόλο στην κυβέρνηση Μπάιντεν και έχει χαμηλά ποσοστά αποδοχής στις δημοσκοπήσεις.

H Χάρις έχει δεχθεί επικρίσεις που δεν κατάφερε να διαμορφώσει έναν διακριτό ρόλο και καταγράφει χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις

Είναι επίσης δύσκολο να βρει κανείς τίτλο αφιερωμένο στην αντιπρόεδρο στα μέσα ενημέρωσης. Είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος της χώρας, η πρώτη γυναίκα νοτιοασιατικής καταγωγής και η δεύτερη μαύρη που εξελέγη στη Γερουσία.

Μετά το ντιμπέιτ δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είχε «αργή αρχή» αλλά «ένα δυνατό τελείωμα». Eάν ο Μπάιντεν επέλεγε τώρα να παραιτηθεί, η Χάρις θα γινόταν αυτόματα πρόεδρος.

Γκάβιν Νιούσομ

Ο 56χρονος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας χαρακτήρισε «ανόητες εικασίες» τα περί εναλλακτικών υποψηφιοτήτων και είναι από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Μπάιντεν κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Ο Γκάβιν Νιούσομ σε δηλώσεις του στον Τύπο την ημέρα του προεδρικού ντιμπέιτ

Το ντιμπέιτ στο οποίο συμμετείχε πέρυσι με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, λέγεται ότι αντανακλά μια προεδρική αντιστοιχία του μέλλοντος σύμφωνα με αναλυτές.

Πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, είναι ίσως πολύ φιλελεύθερος για την υπόλοιπη χώρα ως υπερασπιστής των αμβλώσεων, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ και του ελέγχου της οπλοκατοχής.

Τζέι Ρόμπερτ Πρίτζκερ

Ο  κυβερνήτης του Ιλινόι θα ήταν ένας από τους πλουσιότερους πιθανούς αντικαταστάτες, προερχόμενος από μία οικογένεια που κατέχει μεγάλη αλυσίδα ξενοδοχείων.

O Πρίτζκερ προέρχεται από πλούσια οικογένεια που κατέχει μεγάλη αλυσίδα ξενοδοχείων

Οσο βρισκόταν σε εξέλιξη το ντιμπέιτ στήριζε με αναρτήσεις του τον Μπάιντεν και έριχνε ευθύβολα πυρά στον Τραμπ παρουσιάζοντάς τον ως επίδοξο Πούτιν.

Η πολιτεία του έχει ανακηρυχθεί «πολιτεία καταφύγιο» όσον αφορά τις εγγυήσεις για τις αμβλώσεις, έχει νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα για ψυχαγωγικούς σκοπούς και έχει ενισχύσει τους ελέγχους για την οπλοκατοχή επιβάλλοντας αυστηρούς κανόνες.

Γκρέτσεν Γουίτμερ

Κυβερνήτης του Μίσιγκαν που έχει συνδέσει το όνομά της με το κλείσιμο της οικονομίας στην αμερικανική πολιτεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε ανοιχτή κόντρα με την κυβέρνηση Τραμπ.

Η Γουίτμερ παραμένει στο πλευρό του Μπάιντεν, μη έχοντας εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διαδοχή

Οπως και οι Χάρις, Νιούσομ και Πρίτζκερ δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα περί διαδοχής και διατηρεί την υποστήριξή της στον Μπάιντεν και μετά το ντιμπέιτ. Τον Οκτώβριο του 2020 έγινε πρωτοσέλιδο όταν το FBI ανακάλυψε συνωμοσία ομάδας υποστηρικτών του Τραμπ για την απαγωγή της.

Σε τοπικό επίπεδο, η νίκη της με 11 μονάδες έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της, επέτρεψε στο κόμμα της να κερδίσει το Κογκρέσο του Μίσιγκαν για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες.

Τζος Σαπίρο

Κυβερνήτης της Πενσιλβάνια, μιας από τις κρίσιμες πολιτείες-κλειδιά, είχε κερδίσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του το 2020 με περισσότερες από 14 μονάδες.

Τζος Σαπίρο, πρώτος από αριστερά δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα

Η διακυβέρνησή του είναι σχετικά δημοφιλής αν και έχει κατηγορηθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις για την υποστήριξή του στη βιομηχανία σχιστολιθικού αερίου της πολιτείας και από ορισμένους για τη θερμή υποστήριξή του στο Ισραήλ.

Είναι Εβραίος και καταδίκασε τον αυξανόμενο αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις κατά τη διάρκεια του κύματος διαδηλώσεων αλληλεγγύης στη Γάζα.

Σέροντ Μπράουν

Στα 71 του θα ήταν ο μεγαλύτερος από τις εναλλακτικές επιλογές αν και πάλι είναι επτά χρόνια νεότερος από τον Τραμπ.

O δημοκρατικός γερουσιαστής Σέροντ Μπράουν

Θεωρήθηκε έκπληξη όταν το 2020 στην κουβέντα για το χρίσμα των Δημοκρατικών είπε ότι από τη θέση του γερουσιαστή του Οχάιο θα μπορούσε να δώσει την καλύτερη μάχη για λογαριασμό των εργαζομένων καθώς ασχολείται με την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο παράγων Μισέλ Ομπάμα

Κάποιοι προσθέτουν στους έξι και την πρώην πρώτη κυρία, η οποία όμως αρνείται να κάνει το άλμα στην πολιτική παρά την αναμφισβήτητη δημοτικότητά της.

Η Μισέλ Ομπάμα αρνείται να εμπλακεί με την πολιτική παρά την υψηλή δημοφιλία της

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»