Μπορεί να μην έδωσαν την είδηση για το πότε θα μειώσουν τα επιτόκια ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ και η σιδηρά κυρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, που μετείχαν στο πάνελ του ετήσιου οικονομικού forum της ΕΚΤ, ωστόσο εξομολογήθηκαν τι είναι αυτό που τους κρατάει ξάγρυπνους τη νύχτα.

Και όχι ο πληθωρισμός δεν ήταν η απάντηση. Ο Πάουελ ανέφερε ως το νούμερο κίνδυνο τις κυβερνοεπιθέσεις με τη Λαγκάρντ να συμφωνεί μαζί του και να προσθέτει ότι η κλιματική κρίση την απασχολεί ιδιαίτερα σαν άνθρωπο και μετά σαν κεντρική τραπεζίτη.

Πάουελ: Η Fed μπορεί να πάρει το χρόνο της

Επιστρέφοντας στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής ο Πάουελ εμφανίστηκε ισορροπημένος, επαναλαμβάνοντας την πρόοδο που έχει κάνει η κεντρική τράπεζα στην επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων. «Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι επιστρέψαμε στο μονοπάτι του αποπληθωρισμού» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η Fed θα χρειαστεί περισσότερα στοιχεία σαν αυτά που έχουν ανακοινωθεί πρόσφατα» για να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων επαναλαμβάνοντας δηλαδή τη θέση που είχε αναπτύξει στην τελευταία συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό δυο και πλέον δεκαετιών.

Απέφυγε να δώσει σήμα για μείωση των επιτοκίων, «δεν πρόκειται να προσγειωθώ σε συγκεκριμένες ημερομηνίες εδώ σήμερα» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο επεσήμανε ότι οι κίνδυνοι ανάμεσα στον πληθωρισμό και στην αγορά εργασίας αρχίζουν να βρίσκονται σε καλύτερη ισορροπία. «Αρχίζουμε να επιβραδύνουμε την οικονομία, σταδιακά να χαλαρώνουμε την αγορά εργασίας, σημειώνουμε πρόοδο στον πληθωρισμό. Έχουμε 4% ανεργία και 2% ανάπτυξη. Παίρνουμε αυτό που θέλουμε να έχουμε» είπε.

Το μήνυμα του ήταν ότι η Fed μπορεί να πάρει το χρόνο της όσον αφορά την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού καθώς η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και δεν θα μπει σε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα της μείωσης. Η κεντρική τράπεζα έχει μπροστά της την ανακοίνωση πολλών στοιχείων πριν τη συνεδρίαση του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου.

Ενώ ο Πάουελ δήλωσε ότι βλέπει πρόοδο στον πληθωρισμό, είναι επιφυλακτικός να κινηθεί πολύ σύντομα και να απειλήσει την καθοδική πορεία των αυξήσεων των τιμών, οι οποίες έφτασαν τον υψηλότερο ρυθμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 πριν από δύο χρόνια.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν πάμε πολύ γρήγορα, μπορεί να ακυρώσουμε την καλή δουλειά που έχουμε κάνει», δήλωσε. «Αν το κάνουμε πολύ αργά, θα μπορούσαμε να υπονομεύσουμε χωρίς λόγο την ανάκαμψη και την επέκταση.»

Λαγκάρντ: Ουδέν σχόλιο για τις μειώσεις των επιτοκίων

Στον ίδιο τόνο η Λαγκάρντ δεν σχολίασε τις μελλοντικές κινήσεις της νομισματικής πολιτικής, καθώς οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν δεσμευτεί να στηρίζονται στα δεδομένα κάθε φορά που συνεδριάζουν, τα οποία μελετούν λεπτομερώς ενώ είναι σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη γενέτειρα χώρα της.

Επανέλαβε τις θέσεις της λέγοντα ότι η ΕΚΤ έχει προχωρήσει αρκετά στο μονοπάτι του αποπληθωρισμού, ωστόσο οι αβεβαιότητες παραμένουν υψηλές και τα οικονομικά στοιχεία είναι ο σημαντικότερος οδηγός για τους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρήσετε αμετάβλητα τα επιτόκια; ήταν η ερώτηση που δέχθηκε. « Δεν πρετοιμάζω τίποτα για κανέναν» ήταν η απάντηση της.

Ωστόσο περιέγραψε τα ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες. Το πρώτο είναι ο επίμονος πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών, που κάνει επιφυλακτικούς τους αξιωματούχους στο να μειώσουν τα επιτόκια νωρίτερα από ότι είναι το πρέπον. Το δεύτερο είναι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που απειλούν τις οικονομίες στην ανατολική περιοχή και τρίτον ο προστατευτισμός που υπονομεύει την καινοτομία και συνεπώς την ανάπτυξη.

To ουδέτερο επιτόκιο

Αναφερόμενος στο ουδέτερο επιτόκιο ο Πάουελ είπε ότι είναι περισσότερο ένα ακαδημαϊκό ζήτημα που έχει περιορισμένη σχέση με την πραγματική νομισματική πολιτική. Ανησυχεί ότι κάποιοι άνθρωποι σκέφτονται ότι η συζήτηση για το ουδέτερο επιτόκιο καθορίζει την νομισματική πολιτική της Fed. «Αυτό δεν συμβαίνει» είπε χαρακτηριστικά.«Αυτό που παρατηρεί η Fed είναι ότι η οικονομία σταδιακά επιβραδύνεται και. Αυτό είναι σημάδι ότι η πολιτική μας είναι περιοριστική» πρόσθεσε.

Καμπανάκι για τα προστατευτικά μέτρα στο εμπόριο

Η Λαγκάρντ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα προστατευτικά μέτρα στις εμπορικές συναλλαγές που αυξήθηκαν σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια. Ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 3.000. Οι περιορισμοί στις εμπορικές συναλλαγές επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές χώρες περισσότερο από άλλες , καθώς υπονομεύουν την καινοτομία και συνεπώς την ανάπτυξη, κι αυτός είναι σημαντικός λόγος ανησυχίας, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ

Σε ερώτηση για το δημόσιο χρέος ο Παούελ είπε ότι είναι σε τροχιά που δεν είναι βιώσιμη καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα ποτέ δεν ήταν τόσο υψηλό και το ποσοστό ανεργίας τόσο χαμηλό. Επανέλαβε ότι αργά ή γρήγορα οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν κάτι λέγοντας «πιο σύντομα είναι καλύτερα από το αργότερα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Βραζιλίας

Στο πάνελ συμμετείχε και ο κεντρικός τραπεζίτης της Βραζιλίας, Κάμπος Νέτο, τον οποίο είχε διορίσει ο Ζαΐρ Μπολσονάρο και η θητεία του λήγει τον Δεκέμβριο. Ο Νέτο έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τον νυν πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Κατάφερε να αποφύγει την πολιτική αντιπαράθεση με το Λούλα. Ωστόσο κατάφερε να περάσει το μήνυμα του ότι οι δημοσιονομικές ανησυχίες αποτελούν τον κύριο κίνδυνο. Όσον αφορά την αποστολή του εξέφρασε την εμπιστοσύνη ότι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν περισσότερο από ότι αναμενόταν.

Πηγή: ΟΤ