Στο πρόστιμο, το οποίο επέβαλε στα τέλη του περασμένου μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πολυεθνική εταιρεία IFF, αναφέρεται με μήνυμά του στο Χ (πρώην Twitter), ο Νικόλας Φαραντούρης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Φαραντούρης με αφορμή την είδηση αυτή κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι στη χώρα μας τα «καρτέλ αλωνίζουν».

Υπογραμμίζει επίσης, την αναγκαιότητα για ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην αγορά και οι εναρμονισμένες πρακτικές.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στον ΟΤ, ο έλεγχος και η πάταξη των καρτέλ στην ελληνική αγορά ήταν απ’ τα κεντρικά ζητήματα που ανέδειξε κατά την προεκλογική περίοδο o ευρωβουλευτής πλέον Νικόλας Φαραντούρης.

Ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και πρ. μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ήταν ο πρώτος που συνέδεσε την ακρίβεια με την «καρτελοποιημένη ελληνική αγορά» αναφέροντας συγκεκριμένους τομείς όπου τα ολιγοπώλια μεγάλων επιχειρήσεων πρέπει να ελεγχθούν για εναρμονισμένες πρακτικές που κρατούν τις τιμές ψηλά.

«Την θέση του αυτή αποδέχθηκε τελικά και ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας ότι θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι στα ολιγοπώλια. Ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε προχθές απ’ το Πολεμικό Μουσείο τον προκάτοχό του στην προεδρία της ΝΔ και την Πρωθυπουργία ότι έχει αφήσει ανεξέλεγκτα τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ», αναφέρει ο κ. Φαραντούρης.

Στο προσκήνιο το ζήτημα των καρτέλ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν σκοπεύει να το αφήσει το ζήτημα.

Σε σημερινή του ανάρτηση και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικαλείται την χθεσινή απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει πρόστιμο ύψους 15,9 εκατομμυρίων ευρώ στην πολυεθνική εταιρία αρωμάτων ΙFF επειδή κατά τον έλεγχο για καρτέλ ένας υπάλληλός της διέγραψε κάποια μηνύματα απ’ το WhatsApp του.

Όπως διευκρινίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, το τελικό πρόστιμο (για το καρτέλ κι όχι για την παρεμπόδιση του ελέγχου) μπορεί να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Και παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν αντίστοιχους ελέγχους με αντίστοιχες κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσία ή προσπάθειας απόκρυψης στοιχείων.

Το πρόστιμο στην IFF

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 15,9 εκατομμυρίων ευρώ στη International Flavors & Fragrances Inc. και στην International Flavors & Fragrances IFF France SAS (μαζί «IFF») για παρεμπόδιση επιθεώρησης της Επιτροπής που είχε λάβει χώρα το 2023. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι κατά την επιθεώρηση, ένας ανώτερος υπάλληλος του IFF διέγραψε κάποια μηνύματα στο WhatsApp που είχε ανταλλάξει με έναν ανταγωνιστή της εταιρίας του.

Τον Μάρτιο του 2023, η Επιτροπή είχε πραγματοποιήσει επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των καταναλωτικών αρωμάτων. Κατά την επιθεώρησή της, η Επιτροπή ζήτησε να επανεξεταστούν τα κινητά τηλέφωνα ορισμένων εργαζομένων του IFF. Κατά την εξέταση, η Επιτροπή εντόπισε τις διαγραφές μηνυμάτων. Η διαγραφή μάλιστα, έγινε μετά την ενημέρωση του υπαλλήλου σχετικά με τον έλεγχο της Επιτροπής.

Μετά τον εντοπισμό, το IFF αναγνώρισε αμέσως τα γεγονότα και συνεργάστηκε προληπτικά με την Επιτροπή κατά τη διάρκεια και μετά την επιθεώρηση. Το IFF συνεργάστηκε βοηθώντας την Επιτροπή να ανακτήσει τα διαγραμμένα δεδομένα. Παρόλα αυτά τον Μάρτιο του 2024, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία κατά του IFF για παρεμπόδιση της έρευνάς του. Το IFF συμμετείχε σε διαδικασία συνεργασίας αναγνωρίζοντας την ευθύνη του και αποδεχόμενο το μέγιστο ποσό του προστίμου.

Αυτή είναι η πρώτη απόφαση της Επιτροπής που επιβάλλει πρόστιμο για τη διαγραφή μηνυμάτων που ανταλλάσσονται μέσω εφαρμογών μέσων κοινωνικής δικτύωσης (WhatsApp) σε κινητό τηλέφωνο.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νικόλα Φαραντούρη τόσο οι έλεγχοι όσο και τα πρόστιμα στις Βρυξέλλες θα πρέπει να υιοθετηθούν κι απ’ τις ελληνικές Αρχές, ενώ προανήγγειλε πρωτοβουλίες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ασκηθεί πίεση για αντίστοιχους ελέγχους στην Ελλάδα.