Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Η υψηλή ζήτηση ωθεί την τιμή στα €2 το λίτρο

Η υψηλή ζήτηση ωθεί την τιμή στα €2 το λίτρο

Η ανοδική πορεία που ξεκίνησε λίγο πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα συνεχιστεί όσο κινούμαστε προς την κορύφωση της τουριστικής περιόδου

Καθώς πλησιάζουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, οι τιμές της βενζίνης παίρνουν και πάλι την ανιούσα, αντιστρέφοντας το κλίμα που είχε δημιουργηθεί μετά το Πάσχα και τη μικρή αποκλιμάκωση που είχε καταγραφεί. Πλέον, ο μέσος όρος σε πανελλαδικό επίπεδο για την απλή αμόλυβδη 95 οκτανίων είναι σταθερά πάνω από τα 1,8 ευρώ, ενώ σε αρκετά πρατήρια – ακόμα και στην πρωτεύουσα – η τιμή «φλερτάρει» ξανά με τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Την ίδια ώρα και παρά την ανοδική τάση στις τιμές, η ζήτηση για καύσιμα κίνησης στην ελληνική αγορά κινείται σταθερά ανοδικά. Ενδεικτικά, τα στοιχεία του πενταμήνου καταγράφουν αύξηση στη ζήτηση για αμόλυβδη βενζίνη κατά 2,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και για το diesel κίνησης κατά 6,1%.

Η μέση τιμή

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης κινείται μια ανάσα από τα 1,9 ευρώ ανά λίτρο και πιο συγκεκριμένα στις 30/6 η μέση τιμή λιανικής πώλησης ήταν στα 1,897 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,658 ευρώ/λίτρο. Αυτή τη στιγμή μόνο στα Δωδεκάνησα (2,069 ευρώ το λίτρο) και στις Κυκλάδες (2,145 ευρώ το λίτρο) η μέση τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2 ευρώ, ενώ στον Νομό Κεφαλληνίας βρίσκεται στα 1,988 ευρώ ανά λίτρο.

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει εκ νέου ανοδική τάση και κινείται στα 1,862 ευρώ το λίτρο. Ομως, σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Λεωφόρο Μαραθώνος η τιμή φτάνει τα 1,979 ευρώ το λίτρο και στο κέντρο της Αθήνας αγγίζει τα 2 ευρώ. Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στη Θεσσαλονίκη, με την τιμή να κυμαίνεται σε κεντρικά σημεία της πόλης στα 1,959 ευρώ το λίτρο, ενώ στον Λαγκαδά μπορεί να βρει κάποιος πρατήριο που πωλεί την αμόλυβδη με 2,068 ευρώ.

Από το τριήμερο

Βέβαια, μπορεί οι τιμές στην ελληνική αγορά να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το διάστημα πριν από έναν-ενάμιση μήνα όταν και η απλή αμόλυβδη ξεπερνούσε τα 2 ευρώ σε τουλάχιστον 21 νομούς, ωστόσο πηγές της αγοράς σημειώνουν στα «ΝΕΑ» πως η ανοδική πορεία στην τιμή της βενζίνης ξεκίνησε λίγο πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, και προσθέτουν ότι όσο κινούμαστε προς την κορύφωση της τουριστικής περιόδου η ανοδική τάση θα συνεχιστεί.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της αύξησης, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ένας βασικός παράγοντας είναι οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου, καθώς το Brent αγγίζει και πάλι τα 86 δολάρια το βαρέλι. Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο για τις τελικές τιμές στην αντλία διαδραματίζουν οι διεθνείς τιμές Platts της Μεσογείου, οι οποίες αποτελούν το σημείο αναφοράς των συμβολαίων αγοράς καυσίμων μεταξύ διυλιστηρίων και πελατών και – όπως φαίνεται – ακολουθούν κατά πόδας το Brent.

Premium Έκδοση Τα Νέα

Sports in

Επίσημο: Ο Έσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική Αργεντινής

Ο Σαντιάγο Έσε είναι και επίσημα στην αποστολή της εθνικής Αργεντινής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024