Πωλητήριο έχει μπει στην εμβληματική θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση, Christina O, από την Morley Yachts. Το τίμημα ανέρχεται σε 90 εκατ. δολάρια.

Μέριλιν Μονρό, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Γκρέις Κέλι, Φρανκ Σινάτρα, Μαρία Κάλλας, Ρίτσαρντ Μπάρτον, Τζον Γουέιν, Ουίνστον Τσόρτσιλ και Τζον Φ. Κένεντι είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που έχουν περπατήσει στα καταστρώματα της ή έχουν καθίσει στο μπαρ της, το οποίο κατασκευαστηκε από το ξύλο ενός βυθισμένου ισπανικού πλοίου.

Δύο από τα πιο πολυσυζητημένα χαρακτηριστικά της εδώ και δεκαετίες είναι μια πισίνα με ψηφιδωτά πλακάκια, αλμυρού νερού που μετατρέπεται σε πίστα και τα σκαμπό του μπαρ με ειδική επένδυση από φάλαινα που περιβάλλουν το μπαρ της Christina O, το οποίο έχει το όνομα ως Ari’s Bar (από τον Αριστοτέλη Ωνάση). Τα υποπόδια είναι κατασκευασμένα από δόντια φάλαινας.

Η Christina O μπορεί να φιλοξενήσει 34 καλεσμένους σε 17 καμπίνες, ανακαινισμένες σε παρόμοια διακόσμηση με αυτή που είχε αρχικά επιλέξει η Τζάκι Ωνάση.

Το πλούσιο εσωτερικό της εξακολουθεί να περιέχει το πιάνο Steinway που χρησιμοποιούσαν ο Φρανκ Σινάτρα και η Μαρία Κάλλας κατά την επίσκεψή τους, ενώ η σουίτα Ωνάση διαθέτει τζάκι από όνυχα και κρυστάλλινο φωτισμό μπακαρά. Η λαμπερή κυκλική σκάλα του γιοτ έχει επίσης vintage όνυχα και ασημί κουπαστή.

Υπάρχουν χώροι για έως και 39 άτομα, αν και ο μεσίτης επισημαίνει ότι μπορεί να κάνει κρουαζιέρες με έως και 157 επισκέπτες.

Η αγγελία του Christina O

Όπως αναφέρει η αγγελία του μεσίτη η Christina O, ένα Motor Yacht μήκους 99,15 μέτρων που κατασκευάστηκε στον Καναδά και παραδόθηκε το 1943, είναι η ναυαρχίδα της Canadian Vickers .

Η τελική ταχύτητά της είναι 20,0 kn, η ταχύτητα πλεύσης της είναι 18,0 kn και μπορεί να υπερηφανεύεται για μέγιστη εμβέλεια πλεύσης 12000,0 nm στα 10,0 kn, με την ισχύ να προέρχεται από δύο πετρελαιοκινητήρες MAN. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 36 επισκέπτες σε 18 καμπίνες, με 36 μέλη πληρώματος. Έχει ολική χωρητικότητα 1802,0 GT και δοκό 11,13 m.

Την σχεδίασε ο Κώστας Καραμπέλας.

Η ιστορική θαλαμηγός βρίσκεται στο κορυφαίο 5% του LOA στον κόσμο. Είναι ένα από τα 33 μηχανοκίνητα γιοτ στην περιοχή μεγεθών 90-100m και, σε σύγκριση με μηχανοκίνητα γιοτ παρόμοιου μεγέθους, η ταχύτητά της είναι 2,83 kn πάνω από το μέσο όρο και η τελική της ταχύτητα 1,12 kn πάνω από το μέσο όρο.

Αυτή τη στιγμή πλέει υπό τη σημαία Μάλτας, το 3ο δημοφιλέστερο κράτος σημαίας για superyachts με συνολικά 1094 γιοτ εγγεγραμμένα. Είναι γνωστό ότι είναι ενεργό σούπερ γιοτ και πρόσφατα εθεάθη να κάνει κρουαζιέρες κοντά στη Γαλλία.

Η ιστορία της

Κατασκευάστηκε το 1943 ως η φρεγάτα Stormont (GRT 1602) κι αρχικά ανήκε στο καναδικό Πολεμικό Ναυτικό και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως συνοδευτικό σκάφος των νηοπομπών για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στις συμμαχικές δυνάμεις, παίρνοντας μέρος στην Μάχη του Ατλαντικού και στην Απόβαση της Νορμανδίας.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένα από τα πολλά πλεονάζοντα πλοία.

Πώς πέρασε στα χέρια του Αριστοτέλη Ωνάση

Έτσι τo 1954 o Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει την «οικία» που αγάπησε περισσότερο από όλες, τη θαλαμηγό «Χριστίνα», στην τιμή των 34.000 δολαρίων και μετά ξόδεψε 4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να την μετατρέψει σε πολυτελές υπερσύγχρονο γιοτ.

Η κληρονόμος μετέτρεψε μία καναδική φρεγάτα σε μία πολυτελέστατη θαλαμηγό, απ’ όπου πέρασαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς τζετ σετ τότε αλλά και ονόματα-θρύλοι, όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Γκρέις Κέλι, ο Φρανκ Σινάτρα, η Μέριλιν Μονρόε, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Τίτο, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, ο Τζον Κένεντι.

Η βιβλιοθήκη της θαλαμηγού ήταν γεμάτη με έργα Ελλήνων κλασικών συγγραφέων, τα σκαμνιά του μπαρ ήταν καλυμμένα με δέρμα λευκής φάλαινας, ενώ ο πυθμένας της πισίνας υψωνόταν ως το επίπεδο του καταστρώματος και μετατρεπόταν σε πίστα χορού, διακοσμημένη με ψηφιδωτά που απεικόνιζαν σκηνές από την ελληνική μυθολογία.

Η μεγαλοπρεπής θαλαμηγός μπορεί να φιλοξενήσει 66 άτομα (κι άλλα 35 άτομα πλήρωμα) στα 18 υπνοδωμάτιά της, ενώ διαθέτει προεδρική σουίτα, ελικοδρόμιο, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, σπα, μπαρ, κέντρο ομορφιάς και παιδότοπο.

Πηγή: ΟΤ