Στις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες που είχε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια σε κοσμοπολίτικά νησιά του Αιγαίου εστιάζονται οι έρευνες της Αστυνομίας προκειμένου να ρίξουν φως στην μαφιόζικη εκτέλεση του 54χρονου τοπογράφου που δολοφονήθηκε το πρωί της Τρίτης έξω από την εταιρεία του στο Ψυχικό.

Όπως αναφέρουν πρόσωπα που γνώριζαν τον 54χρονο, ένα συμβάν που άλλαξε ριζικά τη ζωή του πριν περίπου τρία χρόνια και τον οδήγησε να αλλάξει τρόπο ζωής και να επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες σε άλλους τομείς και άλλα νησιά πέρα από τις τεχνικές μελέτες στη Μύκονο, ίσως τελικά να τον οδήγησε και στον θάνατο.

Τα κέρδη από τυχερό παιχνίδι

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 54χρονος ή ο στενός του φίλος και συνέταιρος κέρδισε σε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ ένα μεγάλο χρηματικό ποσό αξίας σχεδόν 2 εκατ. ευρώ. Ήταν το κομβικό γεγονός για να αλλάξουν πολλά στη ζωή του 54χρονου.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε στο MEGA και στο Live News ο δικηγόρος Στέλιος Γκαρίπης που φέρεται να γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. «Για καλή ή κακή του τύχη ένα γεγονός ήταν αυτό που του άλλαξε την ζωή. Δηλαδή μια αλλαγή στην κατάσταση ενός φιλικού του προσώπου. Γνωρίζουν όλοι από τότε ότι άρχισε μετά από κάποιο χρονικό σημείο να αναπτύσσει κάποιες άλλες δραστηριότητες. Ασχολείτο με το real estate, με αγοραπωλησίες και επέκτεινε τις δραστηριότητές του σε άλλα νησιά».

«Ήταν αναμενόμενο…»

Ο κ. Γκαρίπης συνέχισε λέγοντας ότι «για όσους γνώριζαν το θύμα και ιδίως τις συναναστροφές του και την δράση του τα τελευταία χρόνια ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο (σ.σ.: να τον σκοτώσουν). Φαινόταν μια αλλαγή στην συμπεριφορά του, η οποία ήταν ριζική. Όλοι τον γνωρίσαμε ίσως σαν τον καλύτερο τοπογράφο με πάρα πολλές γνώσεις. Είχε αναλάβει να χαρτογραφήσει για το κτηματολόγιο Μυκόνου όλο το νησί. Πέρα από αυτό ήξερε με τελειότητα την νομοθεσία και ήταν ένας άνθρωπος πανέξυπνος που βοηθούσε τους πάντες».

Όπως είπε ο κ. Γκαρίπης, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες σε άλλο νησί και  όχι στην Μύκονο ήταν αυτές που πιθανόν να ενόχλησαν κάποιους.

Μάλιστα όπως είπε τα όποια θέματα είχαν δημιουργηθεί στη Μύκονο με τις επιθέσεις που είχε δεχθεί έληξαν από τότε πριν 2-3 χρόνια.

Οι δουλειές στη Μύκονο

Ο 54χρονος ήταν από τους πιο γνωστούς τοπογράφους των Κυκλάδων κι εκείνος με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στη Μύκονο.

«Είχε συμβάλει πάρα πολύ στον καθορισμό της Ζ.Ο.Ε.(σ.σ: Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου), που υπάρχει εδώ στη Μύκονο. Ήταν από τους πιο παλιούς εδώ στο νησί. Σε ό,τι παλιό τοπογραφικό έχω μπει, ήταν δικά του όλα», ανέφερε τοπογράφος της Μυκόνου.

Το όνομά του συνδέθηκε με τις μεγαλύτερες δουλειές πολεοδομικής φύσεως στη Μύκονο, τα τελευταία τουλάχιστον 24 χρόνια. Μάλιστα, ο 54χρονος απέκτησε κι ο ίδιος αρκετά οικόπεδα και ακίνητα, τόσο στο «νησί των ανέμων», όσο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.

«Από το 1997 εργαζόταν κι έκανε τοπογραφικά στα νησιά μας και στη Μύκονο. Ασχολείτο μόνο με τη δουλειά του και δεν έδινε δικαιώματα. Έχουμε πέσει από τα σύννεφα που μάθαμε τον αιφνίδιο και άδικο θάνατο του τοπογράφου», ανέφερε ο δήμαρχος της Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης.

Οι Αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο έργα και αγοραπωλησίες ακινήτων, όχι μόνο στη Μύκονο, αλλά και σε Ίο, Πάρο και Σέριφο, ενώ τα τελευταία χρόνια οι επαγγελματικές δραστηριότητες του 54χρονου και του συνεταίρου του είχαν επεκταθεί και στην Ρουμανία.

Είχε πέσει θύμα επιθέσεων στο παρελθόν

Ο 54χρονος, που δεν έχει ποινικό μητρώο, είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, έξω από το σπίτι του στο Χαλάνδρι, όταν και κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων για την πρόκληση απλής σωματικής βλάβης.

«Την ώρα που έφθασα σπίτι με περίμενε μία μηχανή. Στην οποία επέβαινε ένας άνδρας. Μόλις με είδε άρχισε να με ξυλοκοπεί. Δεν πρόλαβα να αντιδράσω. Αμέσως μετά ανέβηκε πάλι στη μηχανή του κι εξαφανίστηκε», είχε πει στην κατάθεσή του ο 54χρονος.

Από τότε πρόσεχε και μου έλεγε «το νησί είναι επικίνδυνο». Είχε πάει στη ΓΑΔΑ, ερευνούσαν οι αρχές, δεν ξέρω αν είχαν βρει κάτι. Μου είχε πει ότι είχε αναφέρει κάποιους υπόπτους που αυτός ήξερε, εννοώ ηθικούς αυτουργούς ας πούμε.

Το θύμα της μαφιόζικης επίθεσης φέρεται να είχε δεχθεί επίθεση δύο ακόμη φορές στη Μύκονο, αλλά δεν προέβη σε καταγγελία.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι ο Π… είχε δοσοληψίες με δράστες με, με… ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, με οικονομικά συμφέροντα, με τέτοια πράγματα. Εγώ, ξέρω έναν άνθρωπο όπως τον έζησα 25 χρόνια, ο οποίος ήταν καθαρός σε όλες του τις σχέσεις», δήλωσε φίλος του θύματος στο MEGA.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του θύματος στα νησιά έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών ενώ εξετάζονται και οι παλαιότερες επιθέσεις που είχε δεχτεί ο 54χρονος.

Η εταιρεία real estate

Σύμφωνα με την ΕΡΤ εκτός των άλλων, στο μικροσκόπιο των Αρχών έχει μπει και μια εταιρεία real estate με την οποία συνδεόταν το θύμα.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, το 80% της δραστηριότητας της εταιρείας με τις τεχνικές μελέτες αφορούσε την Μύκονο, ωστόσο είχε αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα και σε άλλα νησιά του Κυκλάδων όπως για παράδειγμα στη Ίο και την Πάρο. Ο τοπογράφος φέρεται ότι απασχολούταν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και με εταιρεία διαχείρισης ακινήτων.

Το θύμα ενδεχομένως με την επαγγελματική του δραστηριότητα να είχε ενοχλήσει κάποιους και φρόντισαν να τον βγάλουν από τη μέση. Τα σενάρια αυτά πρόκειται να ερευνηθούν. Θα καταθέσουν συνεργάτες από το γραφείο, από το οικογενειακό του περιβάλλον.