Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τζιμ Μόρισον: Ο θάνατος του ροκ σταρ που ήθελε να είναι ποιητής

Τζιμ Μόρισον: Ο θάνατος του ροκ σταρ που ήθελε να είναι ποιητής

Μαρτυρίες για τις τελευταίες ώρες του τραγουδιστή των Doors, Τζιμ Μόρισον

Είναι 11 Μαρτίου 1971, ο ποιητής, στιχουργός και τραγουδιστής των Doors, Τζιμ Μόρισον προσγειώνεται στο Παρίσι. Είναι έτοιμος να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει, να ζήσει στην Πόλη του Φωτός ως ποιητής. Να ζήσει μακριά από το μπούγιο των ροκ συναυλιών, τις υποχρεώσεις των προβών και των ηχογραφήσεων και το lifestyle του Λος Άντζελες. Δεν θέλει να είναι ροκ σταρ, θέλει να είναι ποιητής.  Τέσσερις μήνες αργότερα, 3 Ιουλίου 1971, πέφτει στο πάτωμα νεκρός. Ήταν 27 χρονών.

To «Club 27», το club δηλαδή των καλλιτεχνών που θα πέθαιναν στην ηλικία των 27 θα αποκτούσε πολλά μέλη (Μπράιαν Τζόουνς, Τζάνις Τζόπλιν, Τζίμι Χέντριξ, Κερτ Κομπέιν, Έιμι Γουάινχαουζ κ.ά.)

Η επίσημη ιστορία

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των γαλλικών αρχών, ο Τζιμ Μόρισον βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα του στο διαμέρισμά του στο Παρίσι. Νεκροψία δεν έγινε ποτέ και έτσι η επίσημη διάγνωση ότι ο Μόρισον πέθανε λόγω καρδιακής προσβολής ύστερα από υπερβολική κατανάλωση αλκόολ, άφησε αρκετά ερωτηματικά.

Οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του Τζιμ Μόρισον δεν έγιναν ποτέ γνωστές. Διάσπαρτες πληροφορίες και μαρτυρίες έχουν διαμορφώσει ένα σενάριο, που μοιάζει, ως σήμερα τουλάχιστον, να είναι το πιο πιθανό.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 13.7.2007, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Νεκρός σε αποχωρητήριο

Γράφει «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 13ης Ιουλίου 2007:

«Η επίσημη ιστορία έχει περίπου ως εξής: την τελευταία νύχτα της ζωής του ο Τζιμ Μόρισον πήγε σινεμά στο Παρίσι, άκουσε δίσκους, αισθάνθηκε αδιάθετος και πέθανε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 27 ετών. Οι φήμες όμως και τα ερωτηματικά δεν έπαψαν ποτέ να περιτριγυρίζουν το τέλος του θρυλικού τραγουδιστή των Doors και τώρα, 36 χρόνια αργότερα, ένας πρώην διευθυντής νυχτερινού κλαμπ στο Παρίσι έρχεται να πει μία άλλη ιστορία.

»Στο νέο του βιβλίο ο Σαμ Μπέρνετ υποστηρίζει ότι ο Μόρισον πέθανε στο αποχωρητήριο του παρισινού κλαμπ Rock and Roll Circus, το 1971, από υπερβολική δόση ηρωίνης.

«Ο εντυπωσιακός τραγουδιστής των Doors, το όμορφο αγόρι από την Καλιφόρνια, είχε μετατραπεί σε ακίνητη μάζα στραπατσαρισμένη στην τουαλέτα».

»Στη συνέχεια δύο έμποροι ναρκωτικών μετέφεραν το σώμα του πίσω στο διαμέρισμά του και το έβαλαν στην μπανιέρα σε μία αποτυχημένη απόπειρα να τον επαναφέρουν στη ζωή, σύμφωνα με τον Μπέρνετ.

»Οι γάλλοι εισαγγελείς δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να επανεξετάσουν τον θάνατο του Μόρισον. Στο βιβλίο του με τον τίτλο «Τhe Εnd: Jim Μorrison» ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι ζήτησε από έναν γιατρό να εξετάσει τον 27χρονο τραγουδιστή μέσα στην τουαλέτα του κλαμπ στις 3 Ιουλίου 1971.

Γράφει: «Οταν τον βρήκαμε νεκρό, είχε λίγο αφρό στη μύτη του και λίγο αίμα επίσης και ο γιατρός είπε: «Αυτό πρέπει να είναι υπερβολική δόση ηρωίνης».

Ο Μπέρνετ, που ήταν τότε λίγο νεότερος από τον Μόρισον, στη συνέχεια έκανε καριέρα στο ραδιόφωνο, έγινε βιογράφος ροκ προσωπικοτήτων και αντιπρόεδρος της Disneyland Παρισιού. Λέει ότι χρόνια τώρα τον παρενοχλούσαν οι ρεπόρτερ που διερευνούσαν τον θάνατο του αρχηγού των Doors και ο ίδιος αρνιόταν να τους αποκαλύψει αυτή την ιστορία, μέχρις ότου αποφάσισε να την αποτυπώσει με δικά του λόγια στο βιβλίο.

Οι Doors τo 1966

Η εκδοχή της Πάμελα Κόρσον

Η Πάμελα Κόρσον ήταν για πολλά χρόνια σύντροφος του Τζιμ Μόρισον. Είχαν ανοιχτή σχέση, κατά τη διάρκεια της οποίας διατηρούσαν ερωτικές σχέσεις και με άλλα πρόσωπα, χωρίς όμως να διαρραγεί ποτέ ο ιδιαίτερος μεταξύ τους δεσμός.

«Η φιλενάδα του Τζιμ Μόρισον, Πάμελα Κόρσον, είχε πει μία διαφορετική ιστορία στην αστυνομία. Τη νύχτα του θανάτου του Μόρισον, το ζευγάρι πήγε σινεμά και μετά για δείπνο. Αφού γύρισαν στο διαμέρισμα άκουσαν δίσκους και έπεσαν για ύπνο. Σύμφωνα με τη δική της κατάθεση, ο Μορισον ξύπνησε μέσα στη νύχτα και πήρε ένα ζεστό μπάνιο, επειδή δεν αισθανόταν καλά. Η Κόρσον είπε ότι τον βρήκε νεκρό στην μπανιέρα.

»Ο Στίβεν Ντέιβις, συγγραφέας της βιογραφίας με τίτλο «Jim Μorrison: Life, Death, Legend», είπε ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει την δική του αφήγηση εξαιτίας του νέου βιβλίου. Ο Ντέιβις πιστεύει ότι ο Μόρισον πήρε υπερβολική δόση στο νάιτ κλαμπ του Μπέρνετ, αλλά επιβίωσε της εμπειρίας.

«Απλώς πιστεύω πως αν είχε πεθάνει στην τουαλέτα ενός βραδινού κέντρου, αυτό θα είχε έρθει στο φως πολύ πριν από το 2007» είπε ο Ντέιβις.

Η εκδοχή της Μάριαν Φέιθφουλ

Το 2014, η βρέτανιδα ηθόποιος και τραγουδίστρια, Μάριαν Φέιθφουλ, χαρακτηριστική φυσιογνωμία της δεκαετίας των ’60s με πολυτάραχη ζωή, έδωσε τη δική της μαρτυρία, επιβεβαιώνοντας την εκδοχή χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με «ΤΟ ΒΗΜΑ»:

«Τον πρώην φίλο της και έμπορο ηρωίνης Ζαν Ντε Πρετέιγ θεωρεί ως βασικό υπεύθυνο για τον θάνατο του τραγουδιστή και αρχηγού του συγκροιτήματος The Doors Τζιμ Μόρισον η τραγουδίστρια Μαριάν Φέιθφουλ.

»Η αποκάλυψη εμφανίζεται στις σελίδες της εφημερίδας Independent και του μουσικού περιοδικού Mojo, 43 χρόνια μετά τον θάνατο του Μόρισον (…) . Ολως περιέργως η Φέιθφουλ ήταν εκείνη που επί χρόνια δεν επιβεβαίωνε τις φήμες που κυκλοφορούσαν ότι ο Τζιμ Μόρισον πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης.

»Η Μαριάν Φέιθφουλ δεν αναφέρεται φυσικά σε δόλο. Ξεκαθαρίζει ότι ο θάνατος του Μόρισον οφειλόταν σε ατύχημα. Για την 78χρονη τραγουδίστρια όμως, είναι εμφανές ότι τα ναρκωτικά που κόστισαν την ζωή του τραγουδιστή στο Παρίσι, είχαν προμηθευτεί από τον Ντε Μπρετέιγ».

Ο Τζιμ Μόρισον θάφτηκε στο Παρίσι. Στην επιτάφια επιγραφή που τοποθετήθηκε από τον πατέρα του, Τζορτζ Στίβεν Μόρισον, αρκετά χρόνια μετά την ταφή του, αναγράφεται στα ελληνικά η φράση «ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ».

Έτσι έζησε και πέθανε ο Τζιμ Μόρισον, παρέα με αυτούς και όπως τον πρόσταξαν οι δαίμονές του.

Sports in

Επίσημο: Ο Έσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική Αργεντινής

Ο Σαντιάγο Έσε είναι και επίσημα στην αποστολή της εθνικής Αργεντινής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024