Η Μαρίνα και ο Γιάννης, ο Γιάννης και η Μαρίνα. Ένα ζευγάρι που 20 χρόνια τώρα ζει μαζί ελεύθερα και χωρίς προκαταλήψεις. Ανήκει και δεν ανήκει ο ένας στον άλλον, ακριβώς όπως γίνεται και με την τέχνη. Ανήκει το έργο στον δημιουργό του ή στον θεατή του, τον ακροατή του;

Η Μαρίνα και ο Γιάννης ζουν μαζί από επιλογή και επέλεξαν την Αίγινα για τόπο τους – εκεί η ελευθερία που αποζητούν, η ησυχία της ενδοσκόπησης, η επαφή με το σύμπαν και τη φύση συμβαίνουν απλώς χωρίς να τα επιζητάς. Δουλεύουν μαζί 12 χρόνια.

Σκοπός είναι μόνο η εξερεύνηση. Η από κοινού και η μεμονωμένη. Με έναν μοναδικό, σχεδόν μυστηριακό τρόπο, συναντιούνται κάπου ακόμη και οι, φαινομενικά άλλες δημιουργίες τους, στην αύρα που σκορπούν, στο συναίσθημα που προκαλούν.

Για αυτό και μια κοινή έκθεση, δύο δυνατών προσωπικοτήτων, σε έναν άλλον τόπο από αυτόν που ζουν, την Πάτμο του πνεύματος, της ανακούφισης, της περισυλλογής. Η διεισδυτική ματιά της Μαρίνας συναντά το γάργαρο γέλιο του Γιάννη και η διαρκής εσωτερική μετακίνηση του Γιάννη ακουμπά στην ευαίσθητη στιβαρότητα της Μαρίνας. Στον διάλογο αυτό που ήρθε σε μια στιγμή μεγάλων αλλαγών και ίσως εσωτερικής αγαλλίασης.

Η Μαρίνα καταπιάνεται με κεραμικές δημιουργίες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ευτελή κατά πολλούς που διηγούνται τη δική τους ιστορία ή σε προσκαλούν σε μια προσωπική αναζήτηση

Κεραμικά

Η Μαρίνα καταπιάνεται με κεραμικές δημιουργίες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ευτελή κατά πολλούς που διηγούνται τη δική τους ιστορία ή σε προσκαλούν σε μια προσωπική αναζήτηση. Το πιάτο, το μπολ, η κούπα. Όλα δοχεία: ρηχά και βαθιά. Επιφάνειες, ανοιχτές στο κάλεσμα της τροφής, στις στιγμές του μοιράσματος.

Ένα σχήμα, συνήθως στρογγυλό, άλλοτε παραλληλόγραμμο ή και τρίγωνο. Μία επιφάνεια, ανοιχτή στο κάλεσμα του χρώματος, της διακόσμησης ή απλώς μαύρα. Πιάτα με κοβάλτιο και μαύρα δοχεία διαφόρων σχημάτων στον ρόλο που ο καθένας τα αισθάνεται.

Όλα τα κεραμικά που παρουσιάζονται είναι μονόπυρα.

Ο Γιάννης Ζαγοριανάκος παρουσιάζει τις σειρές Night Blues και States of Μind σαν μια μεγάλη κουρτίνα-αγκαλιά των στιγμών που η Μαρίνα πλάθει τις δικές της ιστορίες

Night Blues

Mπλε περίοδος, απαλή και σκοτεινή. Νύχτα. Όταν όλα είναι πιο ήσυχα, όταν ο χώρος και ο χρόνος δεν έχουν διάσταση, τότε έρχονται όλα όσα προσπερνάμε τη μέρα. Και θα βρεθούμε απέναντι στους δαίμονές μας, τους φόβους μας, τις αδυναμίες. Αφηνόμαστε στην αγκαλιά της νύχτας και βουτάμε σε κάθε απόχρωση του μπλε της, κάθε απόχρωση-δύναμη για να ανακαλύψουμε τα βάθη της αντοχής μας, να ξεκλειδώσουμε την αυτογνωσία.

Το Night Blues είναι η απόδειξη της ικανότητας του ανθρώπινου πνεύματος για ανανέωση. Η υπενθύμιση ότι ακόμη και στις πιο σκοτεινές μας στιγμές υπάρχει ομορφιά και ότι μέσα στις σκιές κρύβεται η υπόσχεση ενός φωτεινότερου αύριο.

Όλα τα έργα είναι μικτή τεχνική σε καμβά, μέταλλο, ξύλο.

States of Μind

Η σειρά αφηρημένων πορτραίτων States of Mind είναι μια εξερεύνηση των εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων που μας διαμορφώνουν. Τα αφηρημένα πορτρέτα γεννιούνται σε μια στιγμή και δεν επανεξετάζονται. Παραπέμπουν σε ένα συναίσθημα, μια κατάσταση ύπαρξης, μια στιγμή στον χρόνο.

Στον πυρήνα των πινάκων του Yzagor κυριαρχούν δύο στοιχεία: το νερό και το ανθρώπινο μυαλό (ή μήπως ο εγκέφαλος;). Ο Yzagor έχει μεγάλη αγάπη για το νερό, τις ιδιότητες του, τη μυστηριώδησυμπεριφορά του, την ικανότητά του να θυμάται. Εδώ, το νερό είναι το μέσο για το χρώμα. Τον γοητεύει όμως και ο εγκέφαλος, οι  ιδιότητες του, η μυστηριώδης συμπεριφορά του, η ικανότητά του να θυμάται και να ξεχνά.

Αυτοί οι αφηρημένοι πίνακες θυμίζουν τις ψυχικές καταστάσεις στις οποίες (είναι πιθανό να) κατοικούμε στην καθημερινή μας ζωή. Αποτυπώνουν το χάος των σκέψεων και την υπερφόρτωση των δεδομένων που εισχωρούν στο μυαλό μας, συχνά μας καταβάλλουν σε εξουθενωτικό επίπεδο, δημιουργώντας αντιδράσεις κάθε είδους, στην προσπάθειά μας να τις κατανοήσουμε.

Κάθε έργο είναι ένα διαδραστικό ταξίδι, που επιτρέπει στον θεατή να εξερευνήσει τις δικές τους σκέψεις και τα δικά του συναισθήματα, να ανακαλύψει νέες προοπτικές. Τα έργα αυτά μας καλούν να εξετάσουμε και να επανεξετάσουμε τα νοητικά και συναισθηματικά τοπία μας.

Μια πρόκληση να αντιμετωπίσουμε τη λεπτή γραμμή μεταξύ της ουσιαστικής γνώσης και του θορύβου που συνοδεύει την πρόοδο και την τεχνολογία σε αυτόν τον ψηφιακό, εικονικό κόσμο του 21ου αιώνα. Ένας διάλογος μεταξύ τέχνης και επιστήμης που απασχολεί πάντα τον καλλιτέχνη.

Όλα τα έργα είναι μικτής τεχνικής σε χειροποίητο χαρτί, καμβά, μάρμαρο.

Momentum

Μαρίνα Κοριολάνο-Λυκουρέζου | Κεραμικά & Γιάννης Ζαγοριανάκος | Ζωγραφική

Οικία Σταύρακα Χώρα Πάτμου
Διάρκεια έκθεσης: 4-14 Αυγούστου 2024 | Aνοιχτά, καθημερινά 10.30-13.30 & 19.30-21.30

Website: www.yzagor.co.uk

Instagram: @yzagor