Η γάτα έχει μια ιδιαίτερη προσωπικότητα που πρέπει να σεβόμαστε και, βεβαίως, να αποδεχόμαστε τη φύση της.

Η γάτα είναι ένα ζώο που δέχεται χάδια. Απλά, τα δέχεται μόνο όταν εκείνη θέλει, και σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός της

Τα μουστάκια της γάτας σίγουρα δεν πρέπει να τα κόβουμε, γιατί είναι αισθητήριο όργανο

Ας μάθουμε, λοιπόν, τι δεν ευχαριστεί τη γάτα, αλλά και τι δεν πρέπει να της κάνουμε.

Μπάνιο

« Η γάτα είναι από τα πιο καθαρά ζώα, καθώς φροντίζει από μόνη της το τρίχωμά της. Και, σίγουρα, δεν έχει πολύ καλή σχέση με το νερό. Άρα, δεν είναι καθόλου εύκολο να την κάνουμε μπάνιο, όπως έναν σκύλο. Σπάνια υπάρχουν γάτες που δέχονται να τους πλένουμε το σώμα, και αυτές είναι εκείνες που το έχουν μάθει από πολύ μικρή ηλικία. Βέβαια, όταν πάρουμε έναν μικρό γατάκι και το κάνουμε μπάνιο, θα αντιδράσει πολύ έντονα μέχρι να το συνηθίσει», διευκρινίζει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

Κούρεμα

Τις γάτες, σύμφωνα με την κτηνίατρο, δεν τις κουρεύουμε. Για να κουρέψουμε μια γάτα, θα πρέπει να είναι μακρύτριχη και στο τρίχωμα της να έχουν δημιουργηθεί κόμποι και τζίβες. Κι αυτό γιατί δεν φροντίσαμε να την χτενίζουμε καθημερινά, έτσι ώστε να έχει ένα περιποιημένο και υγιές τρίχωμα. Οπότε, σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να την κουρέψουμε.
Επισημαίνει ότι, σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να την κουρέψουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και όχι τον Χειμώνα, καθώς χρειάζεται το τρίχωμά της.

Τα νύχια της γάτας

«Τα νύχια της γατούλας θέλουμε να τα κόβουμε όταν ζει μέσα στο σπίτι, για να μην μάς καταστρέφει τα έπιπλα. Ωστόσο, η γάτα, γενικά, χρειάζεται τα νύχια της, καθώς στηρίζεται σε αυτά. Οπότε, εάν έχουμε ένα γατί που έχει πρόσβαση στον κήπο ή στο μπαλκόνι, είναι καλό είναι να μην να κόβουμε. Γιατί εάν ανέβει πάνω στην κουπαστή του μπαλκονιού και γλιστρήσει, δεν θα μπορέσει να στηριχτεί στα νύχια της», επισημαίνει η κτηνίατρος.
Εξηγεί ότι η γάτα δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι έχει κομμένα νύχια. Ετσι, σε περίπτωση που πάει να πέσει, δεν θα μπορέσει να κρατηθεί.


Οπότε, τονίζει η κα Μπαρδάνη, τα νύχια της τα κόβουμε μόνο όταν ζει μόνιμα μέσα στο σπίτι.

Βόλτα

«Δεν είναι τόσο εύκολο να βγάζουμε βόλτα μια γάτα, όπως τον σκύλο.
Πρέπει να το έχει συνηθίσει από πολύ μικρή ηλικία, και δεν είναι ικανά όλα τα γατιά να το κάνουν.
Η γάτα, όσο καλή σχέση κι αν έχει με τον ιδιοκτήτη της, είναι ένα ζώο πολύ φοβικό. Υπάρχουν κάποια που είναι πάρα πολύ ανασφαλή, και δεν μπορούν να βγαίνουν έξω βόλτα», διευκρινίζει η κα Μπαρδάνη.


Επίσης, επισημαίνει ότι, εάν μας ξεφύγει από το λουράκι, μπορεί να εξαφανιστεί, να πάει κάτω από ένα αυτοκίνητο, να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο. Και δεν πιάνεται. Η γάτα δεν έρχεται κοντά μας όταν τη φωνάζουμε, όπως ο σκύλος.

Καθαρισμός δοντιών

«Σε έναν σκύλο είναι πιο εύκολο να του καθαρίζουμε τα δόντια, εάν του το μάθουμε από μικρή ηλικία. Για τη στοματική του υγιεινή χρησιμοποιούμε ειδική οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα (μαλακή). Προϊόντα που προμηθευόμαστε από pet shop. Δεν χρησιμοποιούμε τα δικά μας προϊόντα», επισημαίνει η κα Μπαρδάνη.
Ο καθαρισμός δοντιών της γάτας, όμως, είναι… ακατόρθωτος.
«Η γάτα δεν κάθεται να της ανοίξουμε το στόμα και να καθαρίσουμε τα δοντάκια της. Και αυτό θα πρέπει να το έχει συνηθίσει από πολύ μικρή ηλικία. Αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο, ένας ιδιοκτήτης να έχει καταφέρει να πλύνει τα δόντια της γάτας του», αναφέρει η κα Μπαρδάνη.

Χάδια

«Η γάτα είναι ένα ζώο που δέχεται χάδια. Απλά, τα δέχεται μόνο όταν εκείνη θέλει, και σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός της. Για παράδειγμα, της αρέσει πολύ στο κεφάλι και κατά μήκος της ράχης της. Υπάρχουν γάτες, που δεν θέλουν με τίποτα να τις χαϊδεύουμε στην κοιλιά. Την ώρα που θα πάμε να τις χαϊδέψουμε, μπορεί να μάς πιάσουν με τα πόδια, τα νύχια, ή το στόμα τους και να μάς δαγκώσουν άσχημα. Οπότε, θέλει προσοχή», αναφέρει η κα Μπαρδάνη.

Μουστάκια

Τα μουστάκια της γάτας, υπογραμμίζει η κα Μπαρδάνη, σίγουρα δεν πρέπει να τα κόβουμε, γιατί είναι αισθητήριο όργανο.

Μεταφορά

«Ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε με τις γατούλες, είναι η μεταφορά τους με το κλουβί. Είτε για να τις πάμε στο ιατρείο στο εξοχικό ή σε ένα άλλο σπίτι, είτε οπουδήποτε αλλού.
Η γάτα δεν είναι πολύ εύκολο να μπει σε κλουβί. Ειδικά μια γάτα που δεν το έχει συνηθίσει», αναφέρει η κα Μπαρδάνη.
Το κλουβί μεταφοράς, όπως επισημαίνει η κτηνίατρος, είναι απαραίτητο, και πάντα τη γατούλα μας πρέπει να τη μεταφέρουμε μέσα σε αυτό.

Η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

«Το σωστό είναι να μεταφέρεται μέσα στο κλουβί, και όχι να την έχουμε στην αγκαλιά μας. Ακόμη και σε άσχημη κατάσταση να είναι, δεν τη βάζουμε μέσα στο αυτοκίνητο, να την κρατάμε στα χέρια μας. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, γιατί μπορεί να ανακτήσει τις δυνάμεις της και να γίνει δυστύχημα. Να πάει στον οδηγό -στο πρόσωπο του-, στα πετάλια, οπουδήποτε. Οπότε, όσο καλή κι αν είναι η γατούλα μας, όποια ηλικία κι αν έχει, μεταφέρεται με κλουβί μεταφοράς», τονίζει η κτηνίατρος.

Εξοικείωση με το κλουβί μεταφοράς

Όταν έχουμε ένα προγραμματισμένο ραντεβού με το γιατρό ή ένα ταξίδι, όπως λέει η κτηνίατρος, καλό είναι το κλουβάκι να το έχουμε βγάλει λίγες μέρες νωρίτερα. Να αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα και να βάλουμε ένα στρωματάκι. Έτσι, θα μπορεί να μπαινοβγαίνει, να κοιμηθεί, να πάρει τις μυρωδιές της.
«Με αυτόν τον τρόπο, όταν προσπαθήσουμε να βάλουμε τη γατούλα μας μέσα στο κλουβί, θα μάς είναι πιο εύκολο.
Όταν η γάτα βλέπει ξαφνικά ένα κλειστό και στενό χώρο, και εμείς πάμε να την τοποθετήσουμε με το ζόρι μέσα, μπορεί να μάς δαγκώσει. Και να μην μπορέσουμε ποτέ να την πιάσουμε και να τη βάλουμε μέσα στο κλουβάκι της. Να ακυρωθεί το ραντεβού μας ή το ταξίδι μας. Πολλές φορές έχει συμβεί αυτό. Οπότε, εξοικειώνουμε την γάτα μας με το κλουβί», αναφέρει η κα Μπαρδάνη.

Πώς βάζουμε τη γάτα μας μέσα στο κλουβί μεταφοράς

Σύμφωνα με την κτηνίατρο, δεν σπρώχνουμε πότε το ζωάκι μας με το πρόσωπο να βλέπει το κλουβί. Το βάζουμε με την πίσω πλευρά του σώματος του, έτσι ώστε να μη βλέπει ότι μπαίνει σε ένα κλειστό, σκοτεινό χώρο. Και κλείνουμε γρήγορα την πόρτα.
Η γάτα θέλει γρήγορες κινήσεις, όπως διευκρινίζει η κτηνίατρος, γιατί μπορεί να ξεφύγει εύκολα. Και μετά, είναι δύσκολο να την πιάσουμε. Ακόμη και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Προσέχουμε πάντα να είναι καλά ασφαλισμένο το κλουβί, γιατί πολλές φορές βρίσκει τρόπο, το ανοίγει και βγαίνει. Έτσι, δεν θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, είτε την έχουμε μέσα στο αυτοκίνητο, είτε βρισκόμαστε στον δρόμο.

Αμμοδόχος

«Η γάτα, καθώς είναι ένα καθαρό ζώο, θέλει και η αμμοδόχος της να είναι καθαρή. Άρα, δεν αφήνουμε να περάσουν κάποια 24ωρα για να την καθαρίσουμε, γιατί θα βρει άλλα σημεία να κάνει την ανάγκη της», τονίζει η κτηνίατρος.
Την αμμοδόχο είναι καλό, όπως λέει, να την καθαρίζουμε μία ή δύο φορές μέσα στην ημέρα. Αν έχουμε περισσότερες γατούλες, θα χρειαστεί να βάλουμε και άλλες αμμοδόχους. Γιατί εάν έχουμε μία αμμοδόχο, σίγουρα δεν θα αποφύγουμε το ατύχημα της ούρησης ή των κοπράνων σε σημεία που δεν θέλουμε.