Λένε πως μεγαλώνοντας αποκτάμε περισσότερη σοφία και ωριμότητα. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ανώριμοι και αυτό δεν αλλάζει ούτε όταν δημιουργούν τη δική τους οικογένεια.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν οι γονείς σας είναι συναισθηματικά ανώριμοι; Και ποια είναι τα σημάδια που σας βοήθησαν να το διαπιστώσετε;

Οι ειδικοί πάντως μας τα παρουσιάζουν παρακάτω, για να καταλάβετε τι εστί συναισθηματικά ανώριμος γονιός, ακόμη κι αν δεν το έχετε καταλάβει.

#1 Σας τιμωρούσαν ή ασκούσαν κριτική όταν εξωτερικεύατε τα συναισθήματά σας

Ως άνθρωποι, έχουμε την ικανότητα να νιώθουμε διάφορα συναισθήματα και είναι υγιές για εμάς να τα εκφράζουμε. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο για τους συναισθηματικά ανώριμους γονείς να αισθάνονται περίεργα όταν το παιδί τους εκφράζει όσα νιώθει.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι ίδιοι δεν έμαθαν ποτέ πώς να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και μπορεί να το βλέπουν ως κάτι κακό ή λάθος.

Δυστυχώς, ο φαύλος αυτός κύκλος μπορεί να είναι δύσκολο να «σπάσει» και οι γονείς μπορεί να το μεταδώσουν στα παιδιά τους κι εκείνα στα δικά τους παιδιά μελλοντικά.

#2 Βασίζονταν στη συναισθηματική σας στήριξη

Η αντιστροφή ρόλου μπορεί να είναι εξαντλητική. Μερικές φορές, οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς βασίζονται στα παιδιά τους για αγάπη, υποστήριξη και αποδοχή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βλέπουν ως συναισθηματικά «δοχεία» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να λάβουν αγάπη και στοργή που δε λαμβάνουν από άλλους ανθρώπους στη ζωή τους.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στο να παραμελεί τις δικές του ανάγκες και να νιώθει ότι πρέπει να είναι πάντα εκεί για τον γονιό του.

#3 Βιώνατε συναισθηματικές εκρήξεις των γονιών σας

Οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς δυσκολεύονται να ανεχθούν και να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικές εκρήξεις που είναι απρόβλεπτες.

Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό για ένα παιδί, ειδικά εάν ο γονιός ή και οι δύο γονείς του δεν αφιερώνουν χρόνο για να εξηγήσουν τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις.

Ένα παιδί μπορεί επίσης να αισθάνεται υπεύθυνο για τα συναισθήματα του γονιού του και ότι αυτό προκάλεσε την οποιαδήποτε έκρηξη.

#4 Δυσκολεύονταν να σας δείξουν τα συναισθήματά τους

Οι ειδικοί λένε ότι οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι το βρίσκουν ως μια πρόκληση το να δείχνουν στοργή. Μπορούν επίσης να δυσκολευτούν να φροντίσουν ένα παιδί ή να εκφράσουν την αγάπη τους.

Αυτό όμως έχει μια λογική εξήγηση. Αν οι γονείς σας δεν έλαβαν ποτέ αγάπη και στοργή από τους δικούς τους γονείς, μπορεί να δυσκολευτούν να δείξουν αυτά τα συναισθήματα και στο παιδί τους αργότερα.

#5 Δεν ήταν εκεί για εσάς όταν το χρειαζόσασταν

Σκεφτείτε την παιδική σας ηλικία: τι συνέβαινε όταν ήσασταν λυπημένοι/ες ή θυμωμένοι/ες; Φυσικά, ζητούσατε τη βοήθεια των γονιών σας.

Τα παιδιά τρέχουν στους γονείς και τους φροντιστές τους για καθοδήγηση, ειδικά όταν χρειάζονται συμπόνοια και φροντίδα.

Ωστόσο, ορισμένοι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς μπορεί να μην έχουν την επίγνωση να αναγνωρίσουν αυτά τα συναισθήματα στα παιδιά τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική παραμέληση.

#6 Όλα ήταν μαύρο- άσπρο

Οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς μπορεί να μη βλέπουν την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων, κάτι που τους οδηγεί στο να υιοθετούν απόλυτους τρόπους σκέψης, ότι δηλαδή όλα είναι μαύρο ή άσπρο.

Αυτού του είδους οι γονείς μπορεί επίσης να ένιωσαν ότι είχαν πάντα δίκιο, γεγονός που ακύρωνε εντελώς και συχνά τη συναισθηματική σας εμπειρία.

Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να έχετε εσωτερικεύσει αυτήν τη σκέψη και να έχετε αρχίσει να βλέπετε τον εαυτό σας ως τον «κακό» -ή την «κακιά»- της υπόθεσης.

Πηγή: GRACE