Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τα 10 λάθη που μας γερνούν πρόωρα

Τα 10 λάθη που μας γερνούν πρόωρα

Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία που έρχεται με την ηλικία αλλά γιατί να βιαζόμαστε να φτάσουμε ως εκεί…;

Αν αναρωτιέστε γιατί η λάμψη της νεότητας φεύγει πιο γρήγορα από το φυσιολογικό σε σχέση με την ηλικία σας, ίσως πέφτετε σε κάποιες κοινές παγίδες που οδηγούν σε γήρανση. Ακολουθούν δέκα πράγματα που θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διαδικασία αυτή και αντίστοιχα τρόποι για να γυρίσετε τους δείκτες του ρολογιού πίσω.

Γιατί η γήρανση μας χτυπά νωρίτερα από την ηλικία μας την πόρτα…;

#1 Κακός ύπνος

Η έλλειψη ξεκούρασης και ο ύπνος πολύ αργά τη νύχτα είναι γνωστό πως επηρεάζει δυσμενώς τις φυσικές διαδικασίες αποκατάστασης του οργανισμού μας.

*Επιδιώξτε 7 με 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ξαπλώστε νωρίς και διατηρήστε αν είναι εφικτό μια σταθερή ώρα ύπνου και εγρήγορσης. Δημιουργήστε μια ρουτίνα προτού ξαπλώσετε που σας χαλαρώνει – διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή ακούστε χαλαρωτική μουσική.

#2 Αλκοόλ

Το να απολαμβάνετε πολλά κοκτέιλ μπορεί να σας κάνει να μοιάζετε λιγότερο με νεαρούς «γλεντζέδες» και περισσότερο με κουρασμένους ενήλικες. Το αλκοόλ αφυδατώνει το δέρμα και βλάπτει το συκώτι, γεγονός που επηρεάζει την εμφάνισή σας και βέβαια τη συνολική σας υγεία.

*Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Προτιμήστε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, που έχει αντιοξειδωτικά, αντί για ροφήματα με ζάχαρη. Μην ξεχνάτε ποτέ να πίνετε αρκετό νερό για να παραμένετε ενυδατωμένοι.

#3 Άγχος

Το συνεχές στρες είναι μια γρήγορη διαδρομή στον μεγαλύτερο εαυτό σας. Το άγχος απελευθερώνει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία διασπά το κολλαγόνο, οδηγώντας, μεταξύ άλλων, σε ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος.

*Βρείτε τρόπους ανακούφισης από το άγχος που λειτουργούν για εσάς. Η γιόγκα, ο διαλογισμός και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν. Μην ξεχνάτε να κάνετε διαλείμματα για να ασχολείστε με την αυτοφροντίδα, χωρίς να παραλείπετε τις καλές ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας και τη διασκέδασή σας!

#4 Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Η ευκολία είναι πολλές φορές το ζητούμενο, αλλά το fast food είναι ως γνωστόν γεύματα γεμάτα συντηρητικά που στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός πως μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε και να φαίνεστε μεγαλύτεροι.

*Προτιμήστε φρέσκα, ολόκληρα τρόφιμα. Ενσωματώστε πολλά φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας. Το δέρμα σας και όχι μόνο, θα σας ευχαριστεί.

#5 Μηδέν κίνηση

Ο καθιστικός τρόπος ζωής μας γερνά πρόωρα. Η έλλειψη άσκησης οδηγεί σε κακή κυκλοφορία, αδύναμους μύες και υποτονικό μεταβολισμό.

*Κινηθείτε! Επιδιώξτε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Βρείτε δραστηριότητες που σας αρέσουν, όπως χορός, πεζοπορία ή κολύμπι, για να μην βλέπετε τη γυμναστική σαν αγγαρεία.

#6 Πολλή ζάχαρη

Όλες οι γλυκές λιχουδιές είναι δελεαστικές, αλλά η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει στην επίφοβη διαδικασία γλυκοζυλίωσης, η οποία βλάπτει το κολλαγόνο και την ελαστίνη στο δέρμα.

*Μειώστε τα σνακ και τα ροφήματα, όπως είπαμε, με ζάχαρη. Επιλέξτε φυσικά γλυκαντικά όπως μέλι ή σιρόπι σφενδάμου και ικανοποιήστε την επιθυμία σας για κάτι γλυκό με φρούτα.

#7 Αφυδάτωση

Το να μην πίνετε αρκετό νερό μπορεί να αφήσει το δέρμα σας ξηρό και επιρρεπές σε ρυτίδες. Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για τη διατήρηση της νεανικής σφριγηλότητας.

*Έχετε μαζί σας πάντα ένα μπουκαλάκι νερό και βάλτε υπενθυμίσεις εάν τείνετε να το ξεχνάτε. Το δέρμα σας θα λάμπει από ευγνωμοσύνη…

#8 Δεν γελάτε

Μια ζωή χωρίς χαρά μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε μεγαλύτεροι. Το γέλιο και η ευτυχία απελευθερώνουν ενδορφίνες, οι οποίες ενισχύουν τη διάθεση και την εμφάνισή σας.

*Βρείτε λόγους να χαμογελάτε κάθε μέρα. Περάστε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, παρακολουθήστε αστείες ταινίες και κάντε πράγματα που σας φέρνουν χαρά. Η ευτυχία είναι το καλύτερο αντιγηραντικό φάρμακο.

#9 Δεν λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα

Μια κακή διατροφή που στερείται απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση καθώς και σε μια σειρά από προβλήματα υγείας.

*Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες A, C, E και μέταλλα όπως ψευδάργυρο και σελήνιο.

#10 Κάπνισμα

Το τσιγάρο επιταχύνει τη γήρανση. Βλάπτει το δέρμα, τα δόντια και τη γενική υγεία.

*Ζητήστε υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή κάποιο επαγγελματία έτσι ώστε να καταφέρετε να το κόψετε. Το σώμα σας θα αρχίσει να ανακτά σταδιακά τη χαμένη του νεανική ζωντάνια.

Πηγή: vita.gr

Sports in

Επίσημο: Ο Έσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική Αργεντινής

Ο Σαντιάγο Έσε είναι και επίσημα στην αποστολή της εθνικής Αργεντινής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024