Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόεδρος ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των δήμων: «Ήδη πολλοί δήμοι έχουν κοκκινήσει»

Πρόεδρος ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των δήμων: «Ήδη πολλοί δήμοι έχουν κοκκινήσει»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου μίλησε για την κακή οικονομική κατάσταση δήμων της χώρας.

Στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται αυτή την στιγμή, ο Πρόεδρος Λάζαρος Κυρίζογλου, δήλωσε ότι πολλοί δήμοι έχουν ήδη «κοκκινήσει».

Στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, που γίνεται με την παρουσία και του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, ο Λάζαρος Κυρίζογλου είπε: «Όταν μιλάμε για τα οικονομικά των δήμων, μιλάμε για τα λειτουργικά τους κόστη και όχι για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που όντως διαθέτουν πολλά χρήματα για έργα. Ήδη πάρα πολλοί δήμοι παίρνουν προκαταβολές από τους ΚΑΠ επόμενων χρόνων. Αρκετοί δήμοι έχουν κοκκινήσει, επειδή έχει επιβληθεί στους δήμους το Τέλος Ταφής, αλλά και οι αυξήσεις που δόθηκαν στους υπαλλήλους που καλώς δόθηκαν, αλλά επιβάρυναν τους προϋπολογισμούς των δήμων, ενώ ταυτόχρονα δεν υπήρξε αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους.

Το 2022 πήραμε 238 εκατ. Ευρώ και άλλα κοντά στα 30 για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Τότε που λόγω πανδημίας, έμεναν ανοικτά τα παράθυρα στα σχολεία και η θέρμανση λειτουργούσε συνεχώς. Το 2023 δεν πήραμε ως δήμοι τίποτα, όπως και το 2024 ενώ δεν υπήρξε αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους. Κάνουμε έκκληση διότι κάτι πρέπει επιτέλους να γίνει. Να πάρουμε 2 ΚΑΠ(Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), μία τώρα και μία τέλος του χρόνου.

Κανονισμός πυροπροστασίας

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, απευθυνόμενος προς τον κ. Λιβάνιο έκανε αναφορά και στον κανονισμό πυροπροστασίας λέγοντας: «Ενώ ο κανονισμός είναι προς την θετική κατεύθυνση, όμως όταν θεσμοθετεί το Κεντρικό Κράτος πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του αν αυτό επιβαρύνει με νέες δαπάνες. Ο κανονισμός πυροπροστασίας, με τα πρόστιμα που επιβάλει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για τον καθαρισμό των ιδιωτικών τους εκτάσεων, δημιούργησε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν ούτε το προσωπικό, ούτε τα μηχανήματα ούτε και τους πόρους να ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη που έπεσε στους ώμους των δήμων. Υπουργέ ορθώς υπογράψατε μια απόφαση να δοθούν 1,3 εκατ. Ευρω σε 46 δήμους της Αττικής, αλλά ανάλογα φαινόμενα και πολύ πιο έντονα και δραματικά υπάρχουν σε πολλούς δήμους της Περιφέρειας.

Sports in

«Βόμβα» από τη Λιθουανία: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το ΝΒΑ για Ναν»

Στη Λιθουανία βάζουν… φωτιά για το μέλλον του Κέντρικ Ναν στην Ευρώπη και τον Παναθηναϊκό, αφού υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το ΝΒΑ και περιμένει πρόταση – Όλα τα δεδομένα για τον Αμερικανό σκόρερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024