Το ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές τέθηκε ντε φάκτο στη διαδικασία της εκλογής προέδρου, τόνισε η υποψήφια πρόεδρος του Κόμματος Μιλένα Αποστολάκη.

Η Μιλένα Αποστολάκη επισήμανε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, πως «είμαι από τους ανθρώπους που θεωρώ ότι η αποτίμηση κάθε εκλογικού αποτελέσματος πρέπει να γίνεται με νηφαλιότητα, με χρονική απόσταση και σίγουρα με ψυχραιμία. Για το λόγο αυτό δεν ήμουν από εκείνα τα στελέχη που έθεσαν θέμα ηγεσίας για το ΠΑΣΟΚ ή εν πάση περιπτώσει είχα μια έντονη αρνητική αξιολογική κρίση σε σχέση με το αποτέλεσμα, το οποίο βεβαίως σε κάθε περίπτωση δεν ήταν ικανοποιητικό. Το λέω αυτό, γιατί έχει σημασία το πώς τοποθετείται καθένας στα πράγματα και ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν κρίσιμους παράγοντες, όπως είναι η αλλαγή ηγεσίας. Όμως, ντε φάκτο αυτό το θέμα τέθηκε καθώς ο κ. Ανδρουλάκης, μετά το γεγονός ότι κάποιοι συνάδελφοι έθεσαν το θέμα της ηγεσίας, ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόσκληση και προσδιόρισε την 6η Οκτωβρίου ως την ημερομηνία των εκλογών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι λόγοι που την έκαναν να διεκδικήσει την προεδρεία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Συνέχισε λέγοντας πως με βάση αυτά τα δεδομένα «της νέας σελίδας και της επανεκκίνησης και με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και μια εσωτερική αναμέτρηση» αποφάσισε να είναι υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Θεωρώ ότι είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος σε ό, τι αφορά τον προσανατολισμό της παράταξης και τις ανάγκες της χώρας. Θέλω να πω, ότι αισθάνομαι ότι το αίτημα για πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ώριμο απέναντι σε μια κυβέρνηση καθεστωτική που καταβαραθρώθηκε εκλογικά, χωρίς την ίδια στιγμή να υπάρχει ένας φορέας υποδοχής αυτής της λαϊκής δυσαρέσκειας. Και επειδή αυτή την εναλλακτική προοδευτική λύση την οφείλουμε σε όλους αυτούς που δεν ακούγονται, σε όλους αυτούς που αισθάνονται αποκλεισμένοι, σε όλους αυτούς που δεν βλέπουν μια δεξαμενή υποδοχής των αναγκών τους, που θα μετασχηματιστεί σε προοδευτική κυβερνητική πλειοψηφία, θεώρησα ότι αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση ούτως ώστε το ΠΑΣΟΚ να ξαναποκτήσει αυτά τα χαρακτηριστικά. Δηλαδή, μια παράταξη με καθαρές θέσεις, με ισχυρό πολιτικό μήνυμα, που μπορεί να συνάπτει πλατιές κοινωνικές συμμαχίες και να είναι για τον κόσμο η προοδευτική λύση», υπογράμμισε η Μιλένα Αποστολάκη.

«Θα έχουμε τη δυνατότητα ο καθένας και η καθεμιά μας να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους»

Ερωτηθείσα, μεταξύ των συνυποψηφίων της, ποιες αλλαγές η ίδια θέλει να προχωρήσει, πέρα από τους στόχους στους οποίους ήδη αναφέρθηκε, μίλησε για τη λειτουργία του κόμματος.

«Πιστεύω ότι η συλλογική λειτουργία σε ένα κόμμα, πέρα από τις αρχές της δημοκρατίας και της ενίσχυσης της πλουραλιστικής έκφρασης, είναι ένα όχημα το οποίο ενδυναμώνει ιδιαίτερα τον ηγέτη. Και φέρνω πάντα σαν παράδειγμα τον Ανδρέα Παπανδρέου, που παρά το αδιαφιλονίκητο πολιτικό του μέγεθος, λειτουργούσε πάντοτε σε ένα ολιγομελές ισχυρότατο εκτελεστικό γραφείο, το οποίο αποτελούσαν πολύ σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες, οι οποίες ήταν ανεξάρτητες και αυτόφωτες και δεν ήταν οι εκτελεστές πάντα της βούλησής του», επισήμανε η Μιλένα Αποστολάκη.

Παράλληλα, μια συλλογική λειτουργία μπορεί μέσα από τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνει και τη νομιμοποίηση των αποφάσεων να αποτρέπει τις όποιες παραφωνίες και το χάος, πρόσθεσε η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Τα πράγματα είναι πολύ ρευστά»

«Αλλά είναι θετικό ότι ο κ. Ανδρουλάκης έκανε μια ειλικρινή αυτοκριτική σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα. Εγώ έθεσα το θέμα αυτό στην ομιλία μου και στην Κεντρική Επιτροπή και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Άρα νομίζω ότι και αυτή η αυτοκριτική του προέδρου ήταν πάρα πολύ χρήσιμη» συμπλήρωσε.

Απαντώντας στο κατά πόσο έχει ξεκαθαρίσει ποιον υποψήφιο θα στηρίξει αν χρειαστεί δεύτερος γύρος και δεν βρίσκεται η ίδια μεταξύ των δύο διεκδικητών, η Μιλένα Αποστολάκη, τόνισε πως όταν ξεκινάει μια μάχη, την ξεκινάει «εμπροσθοβαρώς, βλέποντας τον στόχο σε αυτή την πορεία».

«Δεν ξέρει κανείς ποιος θα είναι στη δυάδα. Άρα κάθε τέτοιου είδους σκέψη θα ήταν απολύτως αβάσιμη. Τα πράγματα είναι πολύ ρευστά. Έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας. Θα έχουμε τη δυνατότητα ο καθένας και η καθεμιά μας να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, τη σκέψη τους, το σκεπτικό τους, το σχέδιό τους και θα πάμε στις 6 Οκτωβρίου σε μια μαζική ελπίζω, είναι για μένα πολύ σημαντικό και βασικός μου στόχος σε μια μαζική εκλογική διαδικασία, ούτως ώστε η νέα ηγεσία να είναι ισχυρή, δυναμωμένη για τις μεγάλες ευθύνες τις οποίες θα αναλάβει» τόνισε η Μιλένα Αποστολάκη.