Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εντολή για υπουργούς καθημερινότητας

Εντολή για υπουργούς καθημερινότητας

Με έμφαση στα προβλήματα των πολιτών ο νέος οδικός χάρτης της κυβέρνησης

Σε τρεις φράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου κρύβεται ο κυρίαρχος στόχος του ανασχεδιασμένου οδικού χάρτη της κυβέρνησης, σε πρώτη φάση μέχρι τη νέα πολιτική αφετηρία, την οποία παραδοσιακά ορίζει η ΔΕΘ: η έμφαση σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών.

«Ετσι θα πάμε μέχρι τον Σεπτέμβριο, με προσπάθεια στο «πεδίο» και όσο γίνεται περισσότερες μικρές ή μεγαλύτερες «λύσεις»» έλεγαν πρωθυπουργικοί συνεργάτες στη λήξη της χθεσινής και πρώτης συνεδρίασης του Υπουργικού έπειτα από τις ευρωεκλογές και τον ανασχηματισμό. Η συνεδρίαση δεν είχε μεγάλη ατζέντα, δεδομένων των μόλις τεσσάρων εισηγήσεων (Βασίλης Κικίλιας για την αντιπυρική περίοδο, Χρήστος Σταϊκούρας για υποδομές και μεταφορές, Νίκος Παπαθανάσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και Θοδωρής Λιβάνιος για το ΑΣΕΠ), ωστόσο ξεπέρασε σε διάρκεια τις τρεις ώρες.

Τον τόνο έδωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας, πρώτον, τη σημασία να καταγράφονται μετρήσιμα δεδομένα: αποτελέσματα «τα οποία θα υποστηρίζουν την ανάπτυξη, τη βελτίωση των υποδομών, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, τη μείωση των ανισοτήτων». Δεύτερον, έφερε ξανά σε πρώτο πλάνο το κράτος: «Η προσοχή μας στρέφεται στη βελτίωση κρίσιμων λειτουργιών του» είπε. Και, τρίτον, επισήμανε την ανάγκη «να μην έχουμε καθυστερήσεις και να υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις» – μια εντολή με ευρύτερη ισχύ όσο κι αν χθες τη διατύπωσε σε συζήτηση για ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Του Κώστα Σκλαβενίτη

Το πρωθυπουργικό γραφείο ρίχνει το βάρος στη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων στην προσπάθειά του να πείσει πως πήρε τα μηνύματα της ευρωκάλπης για «αποτέλεσμα» και «ταχύτητα». Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο τέσσερα 24ωρα μετά την «ηλεκτρισμένη» συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ αλλά και μερικές ώρες προτού πραγματοποιηθεί άλλη μία γαλάζια σύναξη με ομιλητές τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, ο Μητσοτάκης δεν «σήκωσε» οτιδήποτε θα μπορούσε να… χρωματιστεί ιδεολογικά.

Η μάχη των πυρκαγιών

Η πρωθυπουργική εισήγηση άνοιξε με τις «μάχες» στα πύρινα μέτωπα και με την έκφραση συγκρατημένης ικανοποίησης για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού το Σαββατοκύριακο. Ο Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία των drones για τον εντοπισμό των πυρκαγιών και του μέτρου καθαρισμού των οικοπέδων (παράταση έως τις 15 Ιουλίου) και μίλησε για καλύτερο συντονισμό Αστυνομίας, αυτοδιοίκησης και εθελοντών. « Μπαίνουμε στον σκληρό πυρήνα της αντιπυρικής περιόδου, και σίγουρα δεν θα κερδηθεί χωρίς τη συνδρομή και των πολιτών, ιδιαίτερα στο πεδίο της πρόληψης» και τόνισε ότι αυτό «επιβάλλει τον καλύτερο δυνατό συντονισμό μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων, Αστυνομίας, Δασικών Υπηρεσιών».

Ταχύτεροι διορισμοί

Για τον στόχο της επιτάχυνσης των διορισμών, υποστήριξε ότι «έχουμε πια εντοπίσει τις ιστορικές παθογένειες». Με βάση τον σχεδιασμό, οι υποψήφιοι θα δηλώνουν εξαρχής τη θέση για την οποία ενδιαφέρονται, «ώστε να μην την απορρίπτουν εκ των υστέρων», τα δικαιολογητικά θα ελέγχονται ψηφιακά, κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να κάνει τα χαρτιά του ανεξάρτητα από το αν τρέχει σχετικός διαγωνισμός, ενώ επιδιώκεται η ενίσχυση της εντοπιότητας σε θέσεις που ανοίγουν σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους με δεκαπενταετή υποχρέωση παραμονής και προβλέπεται ταχύτερος μηχανισμός αναπλήρωσης θέσης για όσους δεν αποδέχονται την πρόσληψη.

Premium Έκδοση Τα Νέα

Sports in

Επίσημο: Ο Έσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική Αργεντινής

Ο Σαντιάγο Έσε είναι και επίσημα στην αποστολή της εθνικής Αργεντινής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024