Εντολή για υπουργούς καθημερινότητας
Με έμφαση στα προβλήματα των πολιτών ο νέος οδικός χάρτης της κυβέρνησης
Σε τρεις φράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου κρύβεται ο κυρίαρχος στόχος του ανασχεδιασμένου οδικού χάρτη της κυβέρνησης, σε πρώτη φάση μέχρι τη νέα πολιτική αφετηρία, την οποία παραδοσιακά ορίζει η ΔΕΘ: η έμφαση σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών.
«Ετσι θα πάμε μέχρι τον Σεπτέμβριο, με προσπάθεια στο «πεδίο» και όσο γίνεται περισσότερες μικρές ή μεγαλύτερες «λύσεις»» έλεγαν πρωθυπουργικοί συνεργάτες στη λήξη της χθεσινής και πρώτης συνεδρίασης του Υπουργικού έπειτα από τις ευρωεκλογές και τον ανασχηματισμό. Η συνεδρίαση δεν είχε μεγάλη ατζέντα, δεδομένων των μόλις τεσσάρων εισηγήσεων (Βασίλης Κικίλιας για την αντιπυρική περίοδο, Χρήστος Σταϊκούρας για υποδομές και μεταφορές, Νίκος Παπαθανάσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και Θοδωρής Λιβάνιος για το ΑΣΕΠ), ωστόσο ξεπέρασε σε διάρκεια τις τρεις ώρες.
Τον τόνο έδωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας, πρώτον, τη σημασία να καταγράφονται μετρήσιμα δεδομένα: αποτελέσματα «τα οποία θα υποστηρίζουν την ανάπτυξη, τη βελτίωση των υποδομών, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, τη μείωση των ανισοτήτων». Δεύτερον, έφερε ξανά σε πρώτο πλάνο το κράτος: «Η προσοχή μας στρέφεται στη βελτίωση κρίσιμων λειτουργιών του» είπε. Και, τρίτον, επισήμανε την ανάγκη «να μην έχουμε καθυστερήσεις και να υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις» – μια εντολή με ευρύτερη ισχύ όσο κι αν χθες τη διατύπωσε σε συζήτηση για ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το πρωθυπουργικό γραφείο ρίχνει το βάρος στη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων στην προσπάθειά του να πείσει πως πήρε τα μηνύματα της ευρωκάλπης για «αποτέλεσμα» και «ταχύτητα». Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο τέσσερα 24ωρα μετά την «ηλεκτρισμένη» συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ αλλά και μερικές ώρες προτού πραγματοποιηθεί άλλη μία γαλάζια σύναξη με ομιλητές τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, ο Μητσοτάκης δεν «σήκωσε» οτιδήποτε θα μπορούσε να… χρωματιστεί ιδεολογικά.
Η μάχη των πυρκαγιών
Η πρωθυπουργική εισήγηση άνοιξε με τις «μάχες» στα πύρινα μέτωπα και με την έκφραση συγκρατημένης ικανοποίησης για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού το Σαββατοκύριακο. Ο Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία των drones για τον εντοπισμό των πυρκαγιών και του μέτρου καθαρισμού των οικοπέδων (παράταση έως τις 15 Ιουλίου) και μίλησε για καλύτερο συντονισμό Αστυνομίας, αυτοδιοίκησης και εθελοντών. « Μπαίνουμε στον σκληρό πυρήνα της αντιπυρικής περιόδου, και σίγουρα δεν θα κερδηθεί χωρίς τη συνδρομή και των πολιτών, ιδιαίτερα στο πεδίο της πρόληψης» και τόνισε ότι αυτό «επιβάλλει τον καλύτερο δυνατό συντονισμό μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων, Αστυνομίας, Δασικών Υπηρεσιών».
Ταχύτεροι διορισμοί
Για τον στόχο της επιτάχυνσης των διορισμών, υποστήριξε ότι «έχουμε πια εντοπίσει τις ιστορικές παθογένειες». Με βάση τον σχεδιασμό, οι υποψήφιοι θα δηλώνουν εξαρχής τη θέση για την οποία ενδιαφέρονται, «ώστε να μην την απορρίπτουν εκ των υστέρων», τα δικαιολογητικά θα ελέγχονται ψηφιακά, κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να κάνει τα χαρτιά του ανεξάρτητα από το αν τρέχει σχετικός διαγωνισμός, ενώ επιδιώκεται η ενίσχυση της εντοπιότητας σε θέσεις που ανοίγουν σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους με δεκαπενταετή υποχρέωση παραμονής και προβλέπεται ταχύτερος μηχανισμός αναπλήρωσης θέσης για όσους δεν αποδέχονται την πρόσληψη.
- Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – 800 τα νεκρά μέλη των IDF από την έναρξη του πολέμου
- Γνωστοί καλλιτέχνες στο πλευρό του Σωκράτη Φάμελλου – Ποιοι του ευχήθηκαν για την υποψηφιότητά του
- Καινοτόμος γενετική εξέταση ανιχνεύει σχεδόν οποιαδήποτε λοίμωξη
- Επίσημα εκτός ΚΟ της ΝΔ ο Σαμαράς – Ανακοινώθηκε η διαγραφή του στην Ολομέλεια της Βουλής
- ΣΥΡΙΖΑ: Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές θα απαντήσει στα σχέδια διάλυσης – Η λίστα των εκλογικών τμημάτων
- Κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 – Οι παρεμβάσεις που προβλέπει