Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Έχει δεχθεί ο Κασσελάκης «μαύρο χρήμα» για το κόμμα;

ΣΥΡΙΖΑ: Έχει δεχθεί ο Κασσελάκης «μαύρο χρήμα» για το κόμμα;

Μασάζ στον ΣΥΡΙΖΑ από Κασσελάκη - Σήμα για ριζικές αλλαγές

Αλλαγές στα όργανα προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αφήνοντας αιχμές για στελέχη, την ίδια ώρα που πραγματοποιεί επαφές με βουλευτές του κόμματος, ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων της Πολιτικης Γραμματείας την Πέμπτη και της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο.

Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε χθες, Τρίτη, μία πυροσβεστική μεν δημόσια εμφάνιση ( κεντρικό δελτίο Alpha) – λύνοντας τις παρεξηγήσεις ως προς τις αναρτήσεις του για τον Αλέξη Τσίπρα και τα μαύρα χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ- όμως έμεινε σταθερός στις εξηγήσεις ως προς τις αλλαγές στο κόμμα.

Από την πλευρά του, έδωσε τέλος στην εσωστρέφεια και ξεκαθάρισε πως δεν είναι στο μυαλό του να πάει σε νέες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσε, επίσης, τα στελέχη του κόμματος να διατυπώσουν τις ενστάσεις και τις διαφωνίες τους.

Αναφερόμενος στην ανάρτηση του με την οποία άφηνε αιχμές για υπονόμευση από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για τους λόγους που άλλαξε την αρχική του ανάρτηση περί υπονομευτές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λείανε τις γωνιές ξεκαθαρίζοντας πως «η σχέση μου με τον κύριο Τσίπρα είναι αμιγώς πολιτική αυτή τη στιγμή», σημειώνοντας όμως ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα σπουδαίο έργο και άφησε μια παρακαταθήκη στη βάση της οποίας πορευόμαστε. Μπορούμε να έχουμε έναν ευγενικό διάλογο αλλά μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Προχωρά σε αλλαγές

Οι δημόσιες αναρτήσεις του όσο έλειπε στις ΗΠΑ προκάλεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ αντιδράσεις, αλλά και την επιστολή των 87 στελεχών και βουλευτών του κόμματος που ζητούσαν εξηγήσεις.

Όπως έγραψε το in με την προσγείωσή του στην Ελλάδα, ο Στεφανος Κασσελάκης, βρέθηκε στην Βουλή για να συναντήσει τετ α τετ βουλευτές του κόμματος με σκοπό τον συντονισμό. Οι επαφές πρόκειται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να βρεθεί με όλους τους βουλευτές και τομεάρχες του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ( Alpha) προανήγγειλε χθες ριζικές αλλαγές στα όργανα του κόμματος στο καταστατικό συνέδριο το Φθινόπωρο, προτάσσοντας την ανάγκη του εκσυγχρονισμού. « Η αλλαγή φέρνει και τριβές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει εκσυγχρονιστεί, τόνισε δίνοντας ταυτοχρόνως και το περίγραμμα. «Θα προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό του κόμματός μας. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που θέλει να προσφέρει. Όποιος διαφωνεί με την ιδέα ότι χρειαζόμαστε καταστατικό συνέδριο, δεν ταιριάζει με τη δικιά μου ιδέα. Εάν θέλουμε να χτίσουμε κυβερνησιμότητα και αξιοπιστία πρέπει να λειτουργήσουμε ως ένα συντεταγμένο κόμμα. Αν δεν είναι ξεκάθαρο ότι εμείς μπορούμε να φτιάξουμε το σπίτι μας, πώς θα εμπνεύσουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε τη χώρα μας;», σημείωσε.

Προανήγγειλε αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης

Για το κλείσιμο της καθημερινής «Αυγής»

Υπεραμύνθηκε της απόφασης για το κλείσιμο της «Αυγής», και αναφέρθηκε σε οικονομικά στοιχεία. Όσο για το κλείσιμο της ημερήσιας έκδοσης της «Αυγής» ο κ. Κασσελακης ανέφερε πως θα γίνουν ανακοινώσεις στα κομματικά όργανα τις επόμενες ημέρες, όπου και θα παρουσιαστούν τα ανάλογα οικονομικά στοιχεία, ενώ τόνισε πως η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε από τα 8 στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

«Από τα 4 εκατ. τον χρόνο, 3,5 εκατ. ευρώ πάνε προς την Αυγή και το Κόκκινο. Υπάρχει μόνο μισό εκατ. ευρώ για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα κόμμα με μισθοδοσία 1,5 εκατ. το χρόνο. Υπάρχουν και ανοίγματα προς προμηθευτές από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, αλλά και από την εσωκομματική διαδικασία. Είναι μία κατάσταση που είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πρέπει ο κόσμος, αρχίζοντας από τα στελέχη και τους βουλευτές, να στηρίξει όσο μπορεί οικονομικά το κόμμα. Έκανα την ανώτατη δωρεά 20.000 ευρώ το χρόνο που μου επιτρέπει ο νόμος. Παροτρύνω όλους όσοι είναι στην πρώτη γραμμή να συνεισφέρουν οικονομικά για να υπάρχει μία ομαλή μετάβαση», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μήνυμα Κασσελάκη σε διαμαρτυρόμενους

Ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε μήνυμα σε όσους διαμαρτύρονται -φωτογραφίζοντας στελέχη – τόνισε ότι « αυτοί οι οποίοι πανικοβλήθηκαν με το περιβόητο ερωτηματολόγιο πριν από το συνέδριο, ανησυχώντας μήπως αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ όνομα και φυσιογνωμία, είναι οι ίδιοι που τώρα πρωτοστατούν στα σενάρια διάλυσης του και συγκόλλησης τους σε κεντρώα σχήματα».

Σχολιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ που γνώρισε οι ίδιος πριν από ένα χρόνο, επισήμανε με νόημα ότι η ηγετική ομάδα του προεκλογικού ΣΥΡΙΖΑ το 2023, αποτελούνταν από τα στελέχη που αποχώρησαν, εννοώντας τη Νέα Αριστερά.

Κασσελάκης για Αλέξη Τσίπρα

Αναφερόμενος στην ανάρτηση του με την οποία άφηνε αιχμές για υπονόμευση από τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε: «Είναι σημαντικό να σταματήσει αυτή η συζήτηση περί συγκόλλησης συμφωνιών που γίνεται έξω από το κόμμα, έξω από τα όργανα.

Πολλοί από εμάς πέρυσι και ειδικά νέοι άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ όπως εγώ, συστρατευτήκαμε απέναντι σε μία ανάλγητη κυβέρνηση βασισμένη στην προπαγάνδα, δουλέψαμε σκληρά για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως αυτόνομο κυβερνητικό κόμμα. Δεν δουλέψαμε σκληρά με προσωπικό κόστος για να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ. Η ιδέα ότι θα ρευστοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχήμα πρέπει να τελειώνει εδώ και τώρα».

Υπογράμμισε ότι η έντιμη στάση για όλους, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο προκάτοχός μου, είναι να πούμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο μπόρεσε να διατηρήσει και με διακριτή διαφορά τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις εκλογές που πέρασαν, δικαιούται να είναι η ηγέτιδα δύναμη σε αυτές τις συνεννοήσεις και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι ο ηγέτης οποιασδήποτε συνεννόησης.

Σημείωσε ότι « ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα σπουδαίο έργο και άφησε μια παρακαταθήκη στη βάση της οποίας πορευόμαστε. Μπορούμε να έχουμε έναν ευγενικό διάλογο αλλά μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σχέση μου με τον κύριο Τσίπρα είναι αμιγώς πολιτική αυτή τη στιγμή. Το έργο που έκανε στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνολικά ένα πάρα πολύ καλό έργο. Το τιμώ, αυτή είναι η παρακαταθήκη βάσει στην οποία πρέπει να πορευτούμε. Χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη δέσμευση ότι το κόμμα δεν πρόκειται να ρευστοποιηθεί με παράπλευρες κινήσεις».

Το ΠΑΣΟΚ ειρωνεύεται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κι εμείς συζητάμε για συγκολλήσεις; Οι συνεργασίες γίνονται μόνον από τα κάτω προς τα πάνω».

ΣΥΡΙΖΑ: Για την Κεντροαριστερά

Στα ερωτήματα για τη λεγόμενη Κεντροαριστερά ήταν ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση θέτοντας ερωτήματα αλλά ξεκαθαρίζοντας πως «ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να είναι ηγέτης σε οποιοδήποτε σχήμα συνεννόησης. Αν επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ συνεργασία σε κοινοβουλευτικό έργο, εμείς εδώ είμαστε».

Ο κ. Κασσελάκης « Τι θα πει κεντροαριστερά; Το κέντρο είναι ένας νεφελώδης όρος. Για ποια κεντροαριστερά μιλάμε; Αυτή του Σημίτη που ανήκει στον Μητσοτάκη; Αυτή που δεν ξέρει εάν είναι υπέρ ή κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων; Η κεντροαριστερά που το 35% πήγε κόντρα στο νόμο για την ισότητα στον γάμο; Αυτή που δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θέλει ανεξέλεγκτες τις αγορές χωρίς έλεγχο και κανόνες; Τι πάει να πει τελικά Κεντροαριστερά;», αναρωτήθηκε ο κ.Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για το μαύρο χρήμα

ΣΥΡΙΖΑ: Για το μαύρο χρήμα

Ερωτηθείς για τις αναφορές του για μαύρο χρήμα ο κ. Κασσελακης δήλωσε πως «έχει ενδιαφέρον ότι όταν ένας νέος άνθρωπος έξω από το σύστημα λέει αυτές τις λέξεις για το μαύρο χρήμα, γίνεται πανικός στο σύστημα.

Δεν γνωρίζουμε το χρέος της ΝΔ, πώς ρυθμίζεται, πώς πληρώνει τις προεκλογικές της δαπάνες. Πρότεινα να έλθουν εταιρείες διεθνούς κύρους για έλεγχο των οικονομικών σε βάθος δεκαετίας. Δεν μπορεί τόσος κόσμος να κινδυνεύει να χάσει τα σπίτια του και να υπάρχει τέτοια ρύθμιση. Από που προέρχονται οι πόροι;», διερωτήθηκε.

Στην ερώτηση εάν υπήρχαν μαύρα χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

« Απ’ ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αλλά θα πρέπει να μιλήσετε με τον πρώην οικονομικό διευθυντή. Αυτό που ξέρω είναι ότι υπήρχε μία σύμβαση για την ΑΥΓΗ με ανταγωνιστικά μιντιακά συμφέροντα για περίπου 1 εκατ. ευρώ που διατήρησε την εφημερίδα εν ζωή, αλλά συγχρόνως πιστεύω ότι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εμπορική δραστηριότητα της εφημερίδας. Η ιδέα ότι η δημοσιογραφία τελειώνει λόγω του έντυπου φύλλου, δεν ισχύει. Η ΑΥΓΗ μπορεί να συνεχίσει να παράγει καθημερινή δημοσιογραφία».

Ακολουθεί ο διάλογος για το μαύρο χρήμα:

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Α. Σρόιτερ αν εσάς σας έχει προτείνει κάποιος, στον ένα χρόνο που είστε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να πάρετε μαύρα χρήματα για να μπορέσετε να ξελασπώσετε, να το πω απλά, το κόμμα; Σας έχει ζητήσει κάποιος;

Στ. Κασσελάκης: Προφανώς και ναι.

Α. Σρόιτερ: Δεν το έχετε πει αυτό.

Στ. Κασσελάκης: Η απάντηση είναι ναι. Γιατί να το πω; Το θέμα είναι ότι είμαστε στη φάση αυτή τη στιγμή…

Α. Σρόιτερ: Όταν γνωρίζετε ότι κάποιος προσφέρει μαύρο χρήμα και δεν το λέτε, στην ουσία συνεργείτε σε ένα αδίκημα.

Στ. Κασσελάκης: Όταν κάποιος προτείνει την ιδέα «βρες άλλους πόρους» και να μην μπορεί να δημιουργηθεί εσωστρέφεια, είναι μια ιδέα που δεν με εκφράζει. Όχι, δεν έχει έρθει κανείς να μου δώσει σακούλα. Όχι, όχι βέβαια. Αλλά από την άλλη υπάρχει αυτή η ιδέα στην Ελλάδα ότι «βρες άλλους πόρους» και μάλιστα, για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχει και στις βουλευτικές εκλογές, στο επίπεδο των βουλευτών για τα έξοδα τα οποία υπάρχουν. Πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα κάποιος να πει την αλήθεια όπως είναι.

Α. Σρόιτερ: Αρα δεν έχει έρθει κανείς, για να το κλείσουμε αυτό. να σας πει «κύριε Κασσελάκη, πάρτε αυτά τα μαύρα χρήματα, αυτή τη σακούλα, για να βοηθήσω εγώ με τον τρόπο μου στη λειτουργία του κόμματος. Έχετε δεχτεί μεγάλη κριτική για το κλείσιμο της Αυγής, το είπατε κι εσείς, και θέλω να ρωτήσω αν το κλείσιμο της Αυγής ήταν μια επιλογή μονόδρομος. Αν τα οικονομικά του κόμματος σήμερα είναι τέτοια που δεν σας άφηναν καμία άλλη επιλογή. Και το λέω αυτό γιατί έχετε πει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι τα οικονομικά αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ δύσκολα. Έχετε πει όμως να δώσετε κάποια στοιχεία για το τι συμβαίνει στο κόμμα. Δεν τα έχετε δώσει ακόμα.

Στ. Κασσελάκης: Όχι. Θα γίνουν ανακοινώσεις στα όργανα τις επόμενες μέρες, όπου θα παρουσιαστούν τα στοιχεία και προφανώς και η Κεντρική Επιτροπή πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει αυτό το οποίο έπρεπε να είχαμε ήδη: μια οικονομική επιτροπή από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία να μπορεί και να ελέγχει και να συναποφασίζει ποια είναι η κατάσταση.

Sports in

Επίσημο: Ο Έσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική Αργεντινής

Ο Σαντιάγο Έσε είναι και επίσημα στην αποστολή της εθνικής Αργεντινής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024