Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και υποψήφιος βουλευτής με το νέο Λαϊκό Μέτωπο, Φρανσουά Ολάντ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Philippe Wojazer), δήλωσε χθες Τρίτη σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η δημοκρατική παράταξη στη Γαλλία έχει αναμορφωθεί με διαδικασίες που υπήρξαν «οδυνηρές για το κυβερνητικό κόμμα και διαφανείς για τα κόμματα της Αριστεράς».

Ο Ολάντ αμφιβάλλει ως προς το αν ο γάλλος πρόεδρος είχε στο μυαλό του κάποια στρατηγική

Αναφερόμενος στο ζήτημα της απόσυρσης αριστερών υποψηφίων από περίπου 130 εκλογικές περιφέρειες για να μειωθούν οι πιθανότητες επικράτησης της ακροδεξιάς, ο Ολάντ είπε πως ενδεχομένως θα μειωθεί έτσι ο συνολικός αριθμός των βουλευτών της Αριστεράς αλλά και ότι αυτό «ήταν ένα τίμημα που έπρεπε να πληρωθεί».

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας προέβλεψε ότι μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών θα υπάρχει μια Αριστερά πιο ισόρροπη με περισσότερους σοσιαλιστές και οικολόγους, η οποία θα μπορούσε σταδιακά να δίνει λύσεις και όχι μόνο να θέτει εμπόδια.

Δεν ήταν η σωστή ώρα…

Ερωτηθείς για την απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο Ολάντ διατύπωσε αμφιβολίες ως προς το αν ο γάλλος πρόεδρος είχε στο μυαλό του κάποια στρατηγική και έκανε λόγο για «εγκεφαλική παρόρμηση, εξαιρετικά επιζήμια για τη χώρα». Δεν ήταν ούτε η σωστή ώρα ούτε ο σωστός τρόπος για προσφυγή στις κάλπες, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ