Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Πεπεισμένος ο Ατάλ ότι μπορεί να αποτραπεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην εξουσία

Γαλλία: Πεπεισμένος ο Ατάλ ότι μπορεί να αποτραπεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην εξουσία

Το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» που επιδιώκει να κρατήσει την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία στη Γαλλία φθείρεται σταθερά.

Περισσότεροι από 200 υποψήφιοι αποσύρθηκαν από τον δεύτερο γύρο (7/7) των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ώστε να ανοίξουν τον δρόμο σε κάθε εκλογική περιφέρεια για την επικράτηση των υποψηφίων που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσουν τον εκλεκτό της ακροδεξιάς.

«Μπορούμε να αποτρέψουμε απόλυτη πλειοψηφία της ακροδεξιάς”, δήλωσε σήμερα (3/7) ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter και πρόσθεσε ότι το 90% των υποψηφίων από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στις περιφέρειες που τερμάτισαν τρίτοι,  δεν θα κατέβουν την Κυριακή στις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ενώ το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) ήρθε δεύτερο με 28%. Ο κεντρώος συνασπισμός «Μαζί» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων.

Για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία το RN χρειάζεται 289 έδρες. Προηγουμένως, οι δημοσκοπήσεις, με βάση τα στοιχεία του πρώτου γύρου, έδιναν 250-300 έδρες στο ακροδεξιό κόμμα.

Η τελευταία δημοσκόπηση, ωστόσο, του ινστιτούτου Harris Interactive, που διεξήχθη για λογαριασμό των Challenges, M6 TV και RTL, αναφέρει πως το RN και οι σύμμαχοί του θα συγκεντρώσουν 190-220 έδρες. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εμφανίζεται να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 159-183 έδρες, ενώ το «Μαζί» του Μακρόν καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 110-135 έδρες.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η ακροδεξιά να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία… Eίναι δική μας ευθύνη να το κάνουμε αυτό», τόνισε ο Ατάλ.

Σύμφωνα με τη Le Monde, 221 υποψήφιοι, εκ των οποίων 132 από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και 83 από το μπλοκ του Μακρόν, είχαν αποσυρθεί από τις πιθανές «τριπλές» αναμετρήσεις μέχρι την καταληκτική ημερομηνία το βράδυ της Τρίτης, αφήνοντας 94 «τριγωνικές» αναμετρήσεις.

Το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» που επιδιώκει να κρατήσει την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία φθείρεται σταθερά, με τους ψηφοφόρους να είναι όλο και λιγότερο πρόθυμοι να ψηφίσουν κόμματα των οποίων οι πολιτικές δεν ευθυγραμμίζονται απαραίτητα με τις πολιτικές τους προτιμήσεις.

Τα στελέχη του Νέου Λαϊκού Μετώπου έχουν υποσχεθεί ότι σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες όπου το RN βρίσκεται στην πρώτη θέση και ένας υποψήφιος του NFP στην τρίτη, ο υποψήφιος του NFP θα αποσυρθεί.

Όσον αφορά το στρατόπεδο του Μακρόν είναι λιγότερο σαφές σχετικά με το τι θα έκαναν οι υποψήφιοί του σε μια παρόμοια θέση, με τα στελέχη του να αποκαλούν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο «ακραίο».

Πώς θα ψηφίσουν στην κάλπη οι Γάλλοι;

Πάντως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν υποψηφίους από το ακροαριστερό LFI ή ότι οι αριστεροί ψηφοφόροι που «τα έχουν βάλει» με τον Μακρόν θα επιλέξουν υποψηφίους από το στρατόπεδό του.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις για την δημιουργία προσωρινής διακομματικής κυβέρνησης αν κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο Γάλλος πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του προς τα παραδοσιακά κόμματα για ad hoc συνεργασία επί συγκεκριμένων νομοσχεδίων.

Η Λεπέν δήλωσε ότι θα μπορούσε να προσπαθήσει να σχηματίσει έναν δεξιό συνασπισμό με βουλευτές από άλλα κόμματα

«Ελπίζω το Μαζί να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες έδρες. Μετά από αυτό, θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε πλειοψηφίες ανά νομοσχέδιο», σημείωσε ο Ατάλ.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, απηύθυνε σήμερα κάλεσμα για έναν πιο επίσημο συνασπισμό ευρείας βάσης. Είπε ότι μια τέτοια συμμαχία θα μπορούσε να περιλαμβάνει κόμματα από «τη συντηρητική δεξιά έως τους σοσιαλδημοκράτες», αλλά θα απέκλειε την άκρα αριστερά, καθώς «δεν θα μπορούσε να γίνει καμία συζήτηση για συνασπισμό με το LFI». Πολλοί κεντρώοι υποστηρίζουν ότι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, το οποίο πιστεύει ότι τα παραδοσιακά κόμματα δεν υπηρετούν πλέον τη δημοκρατία, δεν μοιράζεται τις «δημοκρατικές αξίες».

Η Λεπέν δήλωσε την Τρίτη (2/7) ότι θα μπορούσε να προσπαθήσει να σχηματίσει έναν δεξιό συνασπισμό με βουλευτές από άλλα κόμματα, εάν το RN δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Όπως είπε, θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση με «για παράδειγμα, 270 βουλευτές», που σημαίνει ότι πρέπει να βρει υποστήριξη από άλλους 19 για να ανέβει στην εξουσία. «Εάν τότε έχουμε πλειοψηφία, τότε ναι, φυσικά, θα πάμε και θα κάνουμε αυτό για το οποίο μας εξέλεξαν οι ψηφοφόροι», τόνισε.

Sports in

Ο Ολυμπιακός εναντίον του Μίτσελ και η μέθοδος του Μεντιλίμπαρ

Τέσσερα φιλικά ο Ολυμπιακός στην Ολλανδία. Το ένα απέναντι στη νέα ομάδα του Μίτσελ που…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024