Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Τα κρίσιμα λάθη και η δαιμονοποίηση της Αριστεράς από τον Μακρόν

Γαλλία: Τα κρίσιμα λάθη και η δαιμονοποίηση της Αριστεράς από τον Μακρόν

O Εθνικός Συναγερμός, υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν, και οι σύμμαχοί του, εξασφάλισαν πάνω από το 33% των ψήφων της Κυριακής καταγράφοντας ένα σαφές πλήγμα σε βάρος των κεντρώων και παγκοσμιοποιητικών πολιτικών του Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καλείται να κάνει «πολιτικό ταμείο» μετά την ιστορική νίκη της ακροδεξιάς στη χώρα καθώς σημείωσε ιστορικά κέρδη στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

O Εθνικός Συναγερμός, υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν, και οι σύμμαχοί του, εξασφάλισαν πάνω από το 33% των ψήφων της Κυριακής καταγράφοντας ένα σαφές πλήγμα σε βάρος των κεντρώων και παγκοσμιοποιητικών πολιτικών του Μακρόν. Εάν η RN κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας την Κυριακή, η εξουσία του Μακρόν θα αποδυναμωθεί σοβαρά.

Εχασε το στοίχημα ο Μακρόν

Η προκήρυξη των εκλογών ήταν ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου για τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για περισσότερα από 7 χρόνια. Χαρακτήρισε την κούρσα ως επιλογή ανάμεσα στον εθνικισμό και τη δημαγωγία ή τις φιλελεύθερες αξίες και μια ισχυρή, ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση — αλλά πολλοί τώρα πιστεύουν ότι το στοίχημά του απέτυχε.

Ο Τομά Πικετί, Γάλλος οικονομολόγος και καθηγητής Οικονομικών όπου τα βιβλία του καταγράφουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις, επεσήμανε αυτό που περιέγραψε ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Μακρόν: την αγνόηση και τη δαιμονοποίηση της αριστερής πτέρυγας της Γαλλίας.

«Αυτό που με απασχολεί λίγο είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση προσπάθησε να δαιμονοποιήσει την Αριστερά τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες, μήνες — αν και ο Μακρόν δεν θα είχε εκλεγεί ποτέ χωρίς την Αριστερά», επισήμανε μιλώντας στο CNBC, ο Πικετί, ο οποίος έχει γράψει το βιβλίο «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα».

«Χωρίς την αριστερή ψήφο υπέρ του Μακρόν και κατά της Λεπέν το 2022 και το 2017, δεν θα ήταν πρόεδρος και ποτέ δεν προσπάθησε πραγματικά να κάνει κάτι μαζί στο τέλος με τους ανθρώπους που τον έκαναν πρόεδρο».

Ο Πικετί περιέγραψε τη Γαλλία ως μια χώρα με τρία κύρια μπλοκ ψηφοφόρων: την ακροδεξιά, το κεντρώο επιχειρηματικό μπλοκ και την αριστερά. Περιέγραψε το κεντρώο κόμμα του Μακρόν, Αναγέννηση, ότι λαμβάνει ψήφους στα «πολύ φανταχτερά μέρη της χώρας» όπου υπάρχουν συγκεντρώσεις επιχειρηματικής ελίτ, και «νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν στην εξουσία απλώς τροφοδοτώντας αυτές τις ομάδες».

Οι υποστηρικτές του Μακρόν και η Αριστερά προσπαθούν τώρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εμποδίσουν την Ακροδεξιά να κυριαρχήσει στο νομοθετικό σώμα της Γαλλίας, όπως έκαναν στις προεδρικές εκλογές του 2022 και του 2017. Ωστόσο, πολλές από τις πολιτικές του Μακρόν, όπως η μείωση της κοινωνικής πρόνοιας, η αύξηση του εθνικού ορίου συνταξιοδότησης και η καταστολή των διαδηλώσεων, έχουν οδηγήσει στην αποξένωση των αριστερών ψηφοφόρων.

«Δεν μπορείτε να κυβερνήσετε τη χώρα έτσι, με μια τόσο στενή εκλογική βάση, για πολύ καιρό», τονίζει ο Πικετί.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα για αυτές τις εκλογές που αφορά επίσης και άλλες χώρες: Η ιδέα να ενωθούν η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά, και [οι] νικητές της παγκοσμιοποίησης μαζί, να κυβερνήσουν τη χώρα ενάντια στην Αριστερά, ενάντια στην Δεξιά, δεν είναι κάτι που μπορεί να λειτουργήσει για πολύ».

Ο Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 9 Ιουνίου μετά την μεγάλη ήττα του στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου σημείωσαν σημαντικά κέρδη τα δεξιά κόμματα σε πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία.

Εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών της Γαλλίας, περισσότεροι από 200 υποψήφιοι δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από την κούρσα, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης, για να αποφευχθεί η διάσπαση της αντιακροδεξιάς ψήφου.

Για το σκοπό αυτό, ο Μακρόν προέτρεψε την ενότητα μεταξύ της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, καλώντας σε μια «ευρεία συγκέντρωση πίσω από τους δημοκρατικούς και ρεπουμπλικανούς» υποψηφίους.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Επίσημο: Ο Έσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική Αργεντινής

Ο Σαντιάγο Έσε είναι και επίσημα στην αποστολή της εθνικής Αργεντινής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024