Τουλάχιστον 116 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε θρησκευτική συνάθροιση Ινδουιστών στη βόρεια Ινδία, στην περιοχή Hathras στο κρατίδιο Uttar Pradesh.

Η ταυτοποίηση των δεκάδων θυμάτων που φέρεται να ποδοπατήθηκαν —μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός γυναικών και ορισμένα παιδιά— συνεχίζεται.

Οι επιζώντες περιέγραψαν πώς εκτυλίχθηκε η τραγωδία καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από την εκδήλωση στο χωριό Mughalgarhi. Μάρτυρες δήλωσαν ότι η έξοδος του χώρου της εκδήλωσης ήταν πολύ στενή και όταν ο κόσμος έφευγε, μια έντονη καταιγίδα σκόνης οδήγησε σε σύγχυση και πανικό, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να ποδοπατηθούν.

«Πολλοί είχαν συνθλιβεί και δεν μπορούσα να κάνω πολλά. Είμαι απλά τυχερός που επέζησα», δήλωσε ένας άντρας.

«Όταν τελείωσε το κήρυγμα, όλοι άρχισαν να τρέχουν έξω. Οι άνθρωποι έπεσαν σε έναν αγωγό δίπλα στο δρόμο. Άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο και ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου», περιέγραψε μία γυναίκα μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India.

Εκπρόσωπος ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας στο Uttar Pradesh δήλωσε στο BBC ότι «θα χρειαστούν ώρες για να ανακοινωθεί ο τελικός απολογισμός».

Κραυγές, απόγνωση και αγανάκτηση

Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ορισμένα βίντεο έδειχναν τους τραυματίες να μεταφέρονται σε νοσοκομεία με φορτηγά και μοτοσικλέτες.

«Έχει συμβεί μία τεράστια τραγωδία, αλλά ούτε ένας ανώτερος αξιωματικός δεν είναι παρών», δήλωσε αγανακτισμένη συγγενής θύματος.

«Άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο και ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου»

Στο Hathras, οι κραυγές των απελπισμένων μελών της οικογένειας ακούγονται στο τοπικό νοσοκομείο. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, πολλά πτώματα είναι στα αζήτητα.

Υπάρχει έλλειψη ασθενοφόρων, κάθε ένα φέρνει δύο με τρία πτώματα. Το Hathras είναι γεμάτο απόγνωση και πόνο.

Ατυχήματα αναφέρονται συστηματικά σε θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Ινδία, καθώς τεράστια πλήθη συγκεντρώνονται σε στενούς χώρους με ελάχιστη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Το 2018, περίπου 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα τρένο έπεσε πάνω στο πλήθος που παρακολουθούσε τους εορτασμούς για την Dusshera, μια ινδουιστική γιορτή.

Το 2013, μια συντριβή σε ινδουιστικό φεστιβάλ στο κεντρικό κρατίδιο Μάντια Πραντές είχε προκαλέσει τον θάνατο 115 ανθρώπων.