Ένα ψηφιακό πορτοφόλι – φορέα εγγράφων, που θα περιλαμβάνει  σύστημα επαλήθευσης ενηλικότητας για την πρόσβαση σε ιστοσελίδες περιεχομένου για ενήλικες, παρουσίασε η ισπανική κυβέρνηση. Τα ΜΜΕ του έχουν δώσει το παρατσούκλι «porn-pass», καθώς βασικός του ρόλος είναι να εμποδίσει τα παιδιά να βλέπουν πορνογραφία στο διαδίκτυο.

Το σύστημα βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού και θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του καλοκαιριού.

Ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού Χοσέ Λουίς Εσκριβά τόνισε ότι  το ψηφιακό πορτοφόλι – σύστημα διαπίστευσης ενηλικότητας αποτελεί μέρος της «μεγάλης εθνικής συμφωνίας που προωθεί η κυβέρνηση για τη διασφάλιση της υγείας, της ευημερίας και της ασφάλειας των παιδιών και των εφήβων».

Από τη σειρά «Μachos Alpha» του Νetflix στο υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ισπανίας

Σε επεισόδιο της ισπανικής σειράς του Netflix «Machos Alpha» (Kυρίαρχα Αρσενικά), η Έσθερ και ο Λουίς,  εντοπίζουν στο ιστορικό αναζήτησης του υπολογισή λέξεις όπως «μεγάλα βυζιά», «τρανσέξουαλ» και άλλα παρόμοια.

Στην αρχή υποψιάζονται ο ένας τον άλλο, μέχρι που καταλαβαίνουν ότι ο «ένοχος» είναι ο γιος τους που πάει δημοτικό. Αποφασίζουν να του μιλήσουν τρυφερά, χωρίς να τον μαλώσουν, για το πώς το πορνό διαμορφώνει στρεβλές αντιλήψεις για το σεξ. Ο μικρός τους κοιτάει απαθής.

Η σκηνή θα μπορούσε να αναπαριστά ό,τι συμβαίνει καθημερινά σε χιλιάδες οικογένειες – όχι μόνο στην Ισπανία. Φαίνεται όμως ότι η Ισπανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα εφαρμόσει τεχνικά μέτρα για να αποτρέψει την πρόσβαση ανηλίκων στη διαδικτυακή πορνογραφία.

Μεταξύ 9 και 11 ετών η πρώτη επαφή με το διαδικτυακο πορνό

Ο Ισπανός υπουργός παρουσίασε ορισμένα «ανησυχητικά» όπως τα χαρακτήρισε στοιχεία σχετικά με την πρόσβαση των ανηλίκων στην πορνογραφία. Όπως για παράδειγμα  ότι 7 στους 10 εφήβους στην Ισπανία παρακολουθούν σε τακτική βάση πορνογραφικό περιεχόμενο. Ή ότι η πρώτη πρόσβαση γίνεται μεταξύ 9 και 11 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων αρχών, η πρόσβαση γίνεται κυρίως μέσω κινητών τηλεφώνων, μηνυμάτων,  ιστοσελίδων ή κοινωνικών δικτύων.

 Το «ψηφιακό πορτοφόλι» έχει γίνει αντικείμενο κριτικής, ακόμα και χλεύης, και έχει κερδίσει το παρατσούκλι «porn-pass», διαβατήριο-πορνό.

«Οι συνέπειες αυτής της πρόσβασης σε περιεχόμενο για ενήλικες είναι πολύ σοβαρές και μας αφορούν όλους», τόνισε ο υπουργός. Επεσήμανε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων θεωρεί ότι αυτό το περιεχόμενο αναπαριστά πιστά την πραγματική σεξουαλικότητα. Είπε ότι για πολλούς εφήβους το πορνό είναι η μόνη πηγή συναισθηματικής-σεξουαλικής πληροφόρησης.  Μια πληροφόρηση που τους οδηγεί σε πράξεις μίμησης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε πράξεις ανδρικής κυριαρχίας επί των γυναικών. Επισήμανε επίσης την αύξηση κατά 116% των σεξουαλικών επιθέσεων από ανηλίκους τα τελευταία πέντε χρόνια. «Το σύστημα επαλήθευσης της ενηλικότητας που παρουσιάζουμε είναι ένα από τα πιο απαραίτητα και αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος», τόνισε ο Εσκριβά

Ψηφιακό πορτοφόλι ή porn-pass;

Ηδη το «ψηφιακό πορτοφόλι», έχει γίνει αντικείμενο κριτικής, ακόμα και χλεύης, και έχει κερδίσει το παρατσούκλι «porn-pass», διαβατήριο-πορνό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ψηφιακό πορτοφόλι, θα περιλαμβάνει ένα σύστημα «πόντων», που θα μπορεί να εξαργυρωθεί ανά μήνα σε παρακολούθηση πορνογραφικών ιστοσελίδων, εφόσον ο χρήστης αποδειξει ότι είναι ενήλικας.

Όπως δημοσιεύει η Εl Pais, σε άρθρο με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα σχετικά με την «εφαρμογή» της κυβέρνησης κατά του πορνό», οι δημόσιες αντιδράσεις για το «πορτοφόλι», χαρακτηρίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από «μισές αλήθειες και παρεξηγήσεις».

«Η Ισπανία θα είναι η πρώτη χώρα που ο αυνανισμός θα είναι παράνομος», σχολίασε ο ακροδεξιός ινφλουένσερ-ευρωβουλευτής Αλβίσε Πέρεθ

O πρώτος που έσπευσε να καυτηριάσει την κυβερνητική πρωτοβουλία ήταν ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής Αλβίσε Πέρεθ. «Η Ισπανία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου ο καθημερινός αυνανισμός θα είναι παράνομος», έγραψε στο Τelegram ο ακροδεξιός ινφλουένσερ που μεταπήδησε με επιτυχία στην πολιτική.

«Πρόκειται για ψέμα, αλλά έτσι το αντιλαμβάνονται πολλοί στα κοινωνικά δίκτυα: «Θέλουν να μας απαγορεύσουν τα αυτοκίνητα, το κρέας, τώρα και τον αυνανισμό»»,  σημειώνει ο συντάκτης της El Pais.

Όχι, δεν θα έχει «σύστημα πόντων» για πορνό

Η στήλη τεχνολογίας της Ισπανικής εφημερίδας προσπαθεί να διαλύσει τις «παρεξηγήσεις» που θεώρησε ότι δημιουργήθηκαν. Όπως για παράδειγμα ότι κάθε ενήλικας χρήστης του διαδικτύου θα έχει πρόσβαση μέχρι 30 φορές το μήνα σε πορνογραφικές ιστοσελίδες.

Στην πραγματικότητα, εξηγεί η  El Pais, θα πρόκειται για ένα «ψηφιακό πάσο», που θα έχει διάρκεια 30 ημερών. Θα πρέπει να ανανεώνεται, αλλά δεν θα βάζει «πλαφόν» στις ιστοσελίδες που  μπορεί να δει κάθε χρήστης.

Όταν το σύστημα τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει οι πάροχοι πορνογραφικού περιεχομένου να γνωρίζουν πώς να «σφραγίζουν» τα ηλεκτρονικά πάσα. Μόνο έτσι θα μπουν στη λίστα με τις επιτρεπόμενες ιστοσελίδες ενηλίκων. Όσοι δεν προσαρμόζονται θα μπλοκαριστούν.

‘Ηδη οι πάροχοι διαδικτύου έχουν ζητήσει να απαλλαγούν από αυτό το δυσάρεστο έργο.  Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία  και με τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Apple, η Google, η Meta, η Microsoft, από τους οποίους εξαρτώνται τα λειτουργικά συστήματα, οι συσκευές και οι εφαρμογές.