Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν το απόγευμα της Τρίτης (2/7) στο Ναϊρόμπι —πρωτεύουσα της Κένυας— και στην παράκτια πόλη Μομπάσα.

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα αλλά και τις εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν η ένταση ήταν μεγάλη καθώς η Αστυνομία προέβη στη ρίψη δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.

Σημειώνεται ότι οι διαμαρτυρίες των πολιτών άρχισαν πριν από δύο εβδομάδες λόγω ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τη φορολογία και έκτοτε έχουν σκοτωθεί 39 άτομα από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Απέσυρε το νομοσχέδιο

Αν και ο πρόεδρος της Κένυας William Ruto απέσυρε τελικά τις προτεινόμενες αυξήσεις φόρων, οι διαδηλωτές ζητούν τώρα την παραίτησή του και διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία.

Η κλίμακα των διαδηλώσεων είναι μικρότερη από εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά στη Μομπάσα παρατηρήθηκαν χαοτικές σκηνές, όπου είδαν αυτοκίνητα να καίγονται καθώς οι διαδηλωτές συγκρούονταν με την Αστυνομία.

Στο Ναϊρόμπι υπάρχει τεράστια παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας με μάχες κατά μήκος ορισμένων από τους κύριους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο. Ομάδες διαδηλωτών άναψαν φωτιές και πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

Στις κεντρικές επιχειρηματικές περιοχές του Ναϊρόμπι και της Μομπάσα ορισμένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων προσέλαβαν φρουρούς να περιπολούν με ρόπαλα για να προφυλαχθούν από λεηλασίες.

Οι Κενυάτες έχουν πληγεί από μια κρίση κόστους ζωής με περισσότερους φόρους στους μισθούς, τα καύσιμα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Ruto

«Θέλαμε να ακούσει τις κραυγές μας»

Ο 21χρονος Astin Kibowen, ο οποίος φυλάει το μουσικό κατάστημα όπου εργάζεται στο Ναϊρόμπι, δήλωσε στο BBC ότι ήθελε ο πρόεδρος «να ακούσει τις κραυγές μας, τις φωνές μας».

Από τότε που ο πρόεδρος Ruto ήρθε στην εξουσία πριν από δύο χρόνια υποσχόμενος να αναζωογονήσει την οικονομία, οι Κενυάτες έχουν πληγεί από μια κρίση κόστους ζωής με περισσότερους φόρους στους μισθούς, τα καύσιμα και τις ακαθάριστες πωλήσεις.

Σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους στο κέντρο του Ναϊρόμπι, ακτιβιστές τοποθέτησαν άδεια φέρετρα μπροστά από τα ΜΑΤ για να επιστήσουν την προσοχή στην υπερβολική χρήση βίας που έκαναν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Δολοφονίες, τραυματισμοί, εξαφανίσεις

Η χρηματοδοτούμενη από το κράτος Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Κένυας (KNCHR) αναφέρει ότι οι περισσότεροι διαδηλωτές σκοτώθηκαν την περασμένη Τρίτη, όταν οι βουλευτές ψήφισαν την ψήφιση του νομοσχεδίου και τεράστια πλήθη συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν.

Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ναϊρόμπι και άλλοι 22 σκοτώθηκαν σε άλλα μέρη της χώρας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της το βράδυ της Δευτέρας.

Υπήρξαν επίσης 361 τραυματισμοί, 32 περιπτώσεις «αναγκαστικών ή ακούσιων εξαφανίσεων» και 627 συλλήψεις, ανέφερε.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε με τη σειρά της πως 24 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους, ενώ η Αστυνομία έκανε λόγο για 19 νεκρούς.

Η KNCHR καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο την αδικαιολόγητη βία που ασκήθηκε σε διαδηλωτές, ιατρικό προσωπικό, δικηγόρους, δημοσιογράφους και σε ασφαλείς χώρους όπως εκκλησίες, κέντρα έκτακτης ανάγκης και ασθενοφόρα».

Η Αστυνομία «έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε»

Την χαρακτήρισε «υπερβολική και δυσανάλογη».

Ο πρόεδρος Ruto δήλωσε ότι η Αστυνομία «έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε» μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

Πρόσθεσε ότι «αν υπήρξαν υπερβολές» θα αντιμετωπιστούν μέσω των «υφιστάμενων μηχανισμών».

Ο πρόεδρος εξέθεσε επίσης τις επιπτώσεις της απόρριψης του νομοσχεδίου για τα δημοσιονομικά, λέγοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η Κένυα θα πρέπει να δανειστεί ένα τρισεκατομμύριο σελίνια (7,6 δισ. δολάρια, 6,1 δισ. λίρες) μόνο «για να μπορέσει να λειτουργήσει η κυβέρνησή μας» – μια αύξηση 67% σε σχέση με αυτό που είχε προγραμματιστεί.

Θα επηρεάσει επίσης τους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της γεωργίας, επισήμανε.