Σκέψεις απόσυρσης από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ των New York Times.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μπάιντεν δήλωσε σε βασικό συνεργάτη ότι γνωρίζει πως μπορεί να μην είναι σε θέση να διατηρήσει την υποψηφιότητά του αν δεν καταφέρει να πείσει τους πολίτες ότι είναι ο κατάλληλος για να αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ, για μια ακόμα θητεία.

Η απογοητευτική του εμφάνιση στην τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ μπορεί και να αλλάξει τα δεδομένα

Συγκεκριμένα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος φέρεται να είπε στον στενό πολιτικό του συνεργάτη -που με τη σειρά του μίλησε στους NYT υπό το καθεστώς ανωνυμίας- πως αντιλαμβάνεται ότι προεκλογική του εκστρατεία μπορεί πλέον να μην «σώζεται» μετά την τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα εάν δεν καταφέρει να πείσει το κοινό τις προσεχείς ημέρες πως έχει την πνευματική και σωματική διαύγεια να ηγηθεί των ΗΠΑ.

Προσπάθεια να διορθώσει την εικόνα του

Επισήμανε επίσης πως στόχος του Μπάιντεν αυτή τη στιγμή είναι να σημειώσει επιτυχία στις επόμενες εμφανίσεις του, μία την Παρασκευή στο ABC News και σε ομιλίες που πρόκειται να πραγματοποιήσει σε Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν.

«Ξέρει ότι αν έχει δύο ακόμα τέτοιες εμφανίσεις [σ.σ. ανάλογες του debate] θα βρεθούμε σε ένα διαφορετικό σημείο» δήλωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Μπάιντεν αν συνεχίσει τις καταστροφικές προεκλογικές του εμφανίσεις θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση.

Οι Δημοκρατικοί και η τελευταία δημοσκόπηση

Στο μεταξύ, την ώρα που ένας στους τρεις Δημοκρατικούς πιστεύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα στις ΗΠΑ η τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos για λογαριασμό του Reuters δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης 

σε μια ένδειξη ότι ο αγώνας παραμένει αμφίρροπος ακόμα και μετά τις επιδόσεις του Δημοκρατικού σε πρόσφατη τηλεμαχία στις οποίες ασκήθηκε σκληρή κριτική

Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ είχαν έκαστος ποσοστό στήριξης 40% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη διήμερη δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε χθες. Προηγούμενη δημοσκόπηση της της ίδιας εταιρείας που διενεργήθηκε στις 11-12 Ιουνίου έδειξε ότι ο Τραμπ είχε προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων, με 41% έναντι 39% για τον Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του. Στην περίπτωση που αποχωρούσε, οι Δημοκρατικοί που θα ήταν πιθανό να τον αντικαταστήσουν θα είχαν παρόμοια ή και χειρότερη επίδοση από αυτόν απέναντι στον Τραμπ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Για παράδειγμα, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις βρίσκεται μία μονάδα πίσω από τον Τραμπ (42% έναντι 43%), διαφορά εντός του στατιστικού λάθους. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, ανερχόμενο αστέρι του κόμματος, θα τα πήγαινε οριακά χειρότερα, με ποσοστό 39% έναντι 42% για τον Τραμπ.

Θυμίζουμε πως χθες, για πρώτη φορά σήμερα, ένας Δημοκρατικός βουλευτής, ο Τεξανός Λόιντ Ντόγκετ, κάλεσε τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την επίδοσή του στην τηλεμαχία.