Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Επιδιώκει τη μετατροπή της Σαγκάης σε ισχυρό χρηματοπιστωτικό κέντρο

Κίνα: Επιδιώκει τη μετατροπή της Σαγκάης σε ισχυρό χρηματοπιστωτικό κέντρο

Η κεντρική τράπεζα θα διαμορφώσει σχέδια δράσης για τη Σαγκάη

Η Κίνα έχει εντείνει τις κινήσεις για την ανάπτυξη του δήμου της Σαγκάης σε «ισχυρό διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο» στο πλαίσιο των προσπαθειών για την οικοδόμηση της χρηματοπιστωτικής δύναμης και την προώθηση του ανοίγματος υψηλού επιπέδου. Το γραφείο ερευνών της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC), της κεντρικής τράπεζας, παρουσίασε μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επιρροής της Σαγκάης σε ανακοίνωσή του.

Η κεντρική τράπεζα θα διαμορφώσει σχέδια δράσης για τη Σαγκάη για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής στήριξης της Σαγκάης ως οικονομικού κέντρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει σημείωμα του γραφείου ΟΕΥ Σαγκάης, η πόλη ενθαρρύνεται να γίνει ένας πράσινος οικονομικός κόμβος, με προσπάθειες για την προώθηση του RMB ως νομίσματος τιμολόγησης για την πράσινη ενέργεια. Η επικοινωνία της με άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και κέντρα θα ενισχυθεί για τη βελτιστοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση περισσότερων ξένων ιδρυμάτων και μακροπρόθεσμων κεφαλαίων.

Τα νέα μέτρα ήρθαν καθώς η Κίνα μετατρέπεται σε χρηματοπιστωτική δύναμη για να επιδιώξει την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας χρηματοπιστωτικού τομέα. Η κεντρική διάσκεψη για τις χρηματοπιστωτικές εργασίες που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο ζήτησε να επιταχυνθεί η οικοδόμηση ενός έθνους με ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο στόχος εξειδικεύτηκε σε μια σημαντική συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με μια σειρά από βασικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών διεθνών χρηματοπιστωτικών κέντρων.

Η δήλωση της PBOC τόνισε την αναγκαιότητα των διεθνών χρηματοπιστωτικών κέντρων για ένα έθνος που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ισχυρού χρηματοπιστωτικού τομέα. «Η διαδικασία προώθησης της ανάδειξης της Σαγκάης ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου είναι αποτέλεσμα των συνεχών προσπαθειών της χώρας για την επέκταση του ανοίγματος», ανέφερε η δήλωση.

Ως μία από τις πιο διεθνοποιημένες πόλεις της Κίνας, η Σαγκάη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο οικονομικό άνοιγμα της χώρας. Η πόλη διαθέτει ένα ευρύ φάσμα χρηματοπιστωτικών αγορών, συμπεριλαμβανομένων μετοχών, ομολόγων και νομισμάτων, και παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών από τη φύλαξη έως το διακανονισμό και την εκκαθάριση. Μέχρι το τέλος του 2023, στη Σαγκάη λειτουργούσαν 548 ιδρύματα χρηματοδοτούμενα από το εξωτερικό, τα οποία αντιπροσώπευαν πάνω από το 30 τοις εκατό του συνόλου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκεί, και σχεδόν 500.000 άτομα απασχολούνταν στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ως σημαντικός κόμβος για τη διεθνοποίηση του RMB, οι διασυνοριακές εισπράξεις και πληρωμές σε RMB της Σαγκάης ανήλθαν πέρυσι σε 23 τρισεκατομμύρια RMB (3,23 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 44% του συνόλου της χώρας.

Επί του παρόντος, το RMB έχει αναδειχθεί ως το τέταρτο πιο ενεργό νόμισμα στις παγκόσμιες πληρωμές, το τρίτο στη χρηματοδότηση του εμπορίου και το πέμπτο στις συναλλαγές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, θα ενισχύσει τη διεθνή πρότυπη διακυβέρνηση και τη συνεργασία στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υποδομών και θα βελτιώσει τη νομική και θεσμική κατασκευή των χρηματοπιστωτικών υποδομών.

Θα γίνουν εργασίες για τη δημιουργία ενός χρηματοπιστωτικού ρυθμιστικού συστήματος ανάλογου με το επίπεδο του χρηματοπιστωτικού ανοίγματος, με ενισχυμένη ψηφιοποίηση της ρύθμισης και συνεχή παρακολούθηση των διασυνοριακών κεφαλαιακών ροών σε βασικούς τομείς, κλάδους και επιχειρήσεις, προστίθεται στη δήλωση.

Άνοιξε επίσημα το περιφερειακό κέντρο του ΔΝΤ

Το Περιφερειακό Κέντρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη Σαγκάη άνοιξε επίσημα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC). Το κέντρο στη Σαγκάη είναι ένα από τα περιφερειακά κέντρα που έχει δημιουργήσει το ΔΝΤ σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε για να ενισχύσει τη δέσμευση και τη συνεργασία του ΔΝΤ με τις οικονομίες της Ασίας και του Ειρηνικού και να διεξάγει σχετική έρευνα σε τομείς που ενδιαφέρουν τις αναδυόμενες αγορές και τις χώρες μεσαίου εισοδήματος, αναφέρεται στο έγγραφο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στοχεύει επίσης στην παροχή στοχευμένης στήριξης για την ανάπτυξη των ικανοτήτων αυτών των οικονομιών και στη διασφάλιση της περιφερειακής και παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ο διοικητής της PBOC Pan Gongsheng δήλωσε στην τελετή έναρξης λειτουργίας του κέντρου ότι το κέντρο θα εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ του ΔΝΤ και της Κίνας, θα ενισχύσει τις ανταλλαγές μακροοικονομικών πολιτικών και τον συντονισμό μεταξύ των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού και θα στηρίξει την περιφερειακή και παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Χαιρετίζω αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία με την PBOC για τη δημιουργία του περιφερειακού κέντρου της Σαγκάης», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva, σημειώνοντας ότι το κέντρο θα ενισχύσει περαιτέρω τη δέσμευση του ΔΝΤ στη δυναμική περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, θα εμβαθύνει την κατανόηση των προοπτικών των χωρών μελών και θα προωθήσει τη διεθνή οικονομική συνεργασία.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η επιβλητική εμφάνιση του «Greek Freak» κόντρα στην Δομινικανή Δημοκρατία (vids)

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «σάρωσε» την Δομινικανή Δημοκρατία, με τον «Greek Freak» να κάνει μια εκπληκτική εμφάνιση και να αναδεικνύεται MVP του αγώνα – Τα στατιστικά του σούπερ σταρ της «γαλανόλευκης» στην πρεμιέρα του Προολυμπιακού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024