Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Η Κίνα έχει πάρει «κεφάλι» στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της GEN AI

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Κίνα έχει πάρει «κεφάλι» στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της GEN AI

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη σημειώνει εκρηκτική ανάπτυξη με περισσότερες από 50.000 αιτήσεις για πατέντες

Η Κίνα είναι πολύ μπροστά από άλλες χώρες σε εφευρέσεις πάνω στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI), όπως τα chatbot, καταθέτοντας έξι φορές περισσότερες πατέντες από τον πλησιέστερο αντίπαλό της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία παράγει κείμενο, εικόνες, κώδικα υπολογιστή, ακόμη και μουσική, από υπάρχουσες πληροφορίες, βιώνει την τελευταία περίοδο μια εκρηκτική ανάπτυξη με περισσότερες από 50.000 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκαν την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO), ο οποίος επιβλέπει το σχετικό σύστημα για το μερίδιο των χωρών στην κατάθεση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Το ένα τέταρτο από αυτές τις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας κατατέθηκαν μόνο το 2023, είπε.

«Αυτό είναι ένα ακμάζον πεδίο που αναπτύσσεται με αυξανόμενη ταχύτητα. Και περιμένουμε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κρίστοφρε Χάρισον, Διευθυντής Αναλύσεων Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας του WIPO.

38.000 κινεζικές εφευρέσεις στην τεχνητή νοημοσύνη

Περισσότερες από 38.000 εφευρέσεις που αφορούν στην GenAI κατατέθηκαν από την Κίνα μεταξύ 2014-2023 έναντι 6.276 που κατατέθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες την ίδια περίοδο, ανέφερε το WIPO.

Ο Χάρισον είπε ότι οι κινεζικές αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας κάλυπταν μια ευρεία περιοχή τομέων, από την αυτόνομη οδήγηση έως έως τη διαχείριση εγγράφων.

Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ινδία κατατάχθηκαν στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, με την Ινδία να αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων ήταν η ByteDance της Κίνας – η οποία κατέχει την εφαρμογή βίντεο TikTok – ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group και η Microsoft, υποστηρικτής της startup OpenAI που δημιούργησε το ChatGPT.

Ενώ τα chatbots με την ικανότητα μίμησης του ανθρώπινου λόγου χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως από τις εταιρείες λιανικού εμπορίου και άλλους κλάδους για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών, το GenAI έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει πολλούς άλλους οικονομικούς τομείς όπως η επιστήμη, οι εκδόσεις, οι μεταφορές ή η ασφάλεια, δήλωσε ο Χάρισον του WIPO.

«Τα δεδομένα ευρεσιτεχνίας υποδηλώνουν ότι πρόκειται για έναν τομέα που θα έχει βαθύ αντίκτυπο σε πολλούς διαφορετικούς βιομηχανικούς τομείς στο μέλλον», δήλωσε ο Διευθυντής Αναλύσεων Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας του WIPO, επισημαίνοντας εμφατικά τον επιστημονικό τομέα όπου μόρια που δημιουργούνται από το GenAI έχουν τη δυνατότητα να επιταχύνουν την ανάπτυξη φαρμάκων.

Ο WIPO εκτιμά ότι θα υπάρξει ένα περαιτέρω κύμα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τα οποία θα κατατεθούν σύντομα και σχεδιάζει να δημοσιεύσει μια μελλοντική ενημέρωση των δεδομένων, πιθανώς χρησιμοποιώντας το GenAI για να απεικονίσει την τάση.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η επιβλητική εμφάνιση του «Greek Freak» κόντρα στην Δομινικανή Δημοκρατία (vids)

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «σάρωσε» την Δομινικανή Δημοκρατία, με τον «Greek Freak» να κάνει μια εκπληκτική εμφάνιση και να αναδεικνύεται MVP του αγώνα – Τα στατιστικά του σούπερ σταρ της «γαλανόλευκης» στην πρεμιέρα του Προολυμπιακού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024