Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί η Cisco φεύγει από τη Θεσσαλονίκη

Γιατί η Cisco φεύγει από τη Θεσσαλονίκη

Η αμφιλεγόμενη επένδυση της Cisco στην Θεσσαλονίκη, τα δυσδιάκριτα οφέλη και το κτήριο που επιστρέφει στον δήμο

Στον δήμο Θεσσαλονίκης επιστρέφει το κτήριο των παλιών δημοτικών σφαγείων της πόλης, με την Cisco (αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας) να κουνάει… μαντήλι στην πόλη, αποχωρώντας μετά από 4 χρόνια από το ανακαινισμένο διατηρητέο κτήριο Labattoire.

Ας πάρουμε όμως από τα πράγματα από την αρχή, ξετυλίγοντας το κουβάρι μίας αμφιλεγόμενης επένδυσης. Από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Κωνσταντίνου Ζέρβα είχε αποφασιστεί η δωρεάν παραχώρηση του κτηρίου στη Cisco. Ο δήμαρχος τότε έκανε λόγο για «μία εμβληματική πρωτοβουλία που αναβαθμίζει τη Θεσσαλονίκη και την εντάσσει σε παγκόσμιους χάρτες».

Σύμφωνα με τα πλάνα, το κτήριο των παλιών δημοτικών σφαγείων θα ήταν η έδρα του «Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού» το οποίο θα απασχολούσε εκατοντάδες εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός μάλιστα υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ψηφιακές Δεξιότητες».

Το μνημόνιο προέβλεπε να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε τέσσερις βασικούς άξονες: στην υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομίας, στην ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων, στην προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και στην δια βίου εκπαίδευση σε θέματα τεχνολογίας.

Ένας από τους στόχους ήταν το «Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού» να φιλοξενεί ομάδες νέων επιχειρήσεων, να προωθεί συνεργασίες μεταξύ νεοσύστατων επιχειρήσεων (start-ups), πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τοπικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη προγραμμάτων καινοτομίας.

Ωφέλησε την Θεσσαλονίκη η επένδυση της Cisco;

Μετά από 4 χρόνια, το ερώτημα είναι κατά πόσο υλοποιήθηκαν αυτοί οι στόχοι και κατά πόσο τηρήθηκαν τα μνημόνια με την εταιρεία να κάνει λόγο «για επίτευξη των στόχων και με το παραπάνω» και για «διαζύγιο» κοινή συναινέσει με τον δήμο, αν και το project της Cisco είναι δυσδιάκριτο κατά πόσο πραγματικά έβαλε την Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας, με την νέα δημοτική αρχή να δείχνει την πόρτα της εξόδου στην εταιρεία.

Το αν η καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων σε άνεργους και εργαζόμενους και τα ψηφιακά μαθήματα που οργάνωσε η εταιρεία συνέβαλαν στην δημιουργία υπεραξίας στην πόλη μπορεί να το κρίνει ο καθένας, πάντως η συγκεκριμένη επένδυση μάλλον πέρασε και δεν ακούμπησε την τοπική οικονομία.

Aξίζει να σημειωθεί πως η επένδυση είχε προβληθεί πομπωδώς και από κυβερνητικούς παράγοντες. Τα εγκαίνια του «Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού» έγιναν με καθυστέρηση, λόγω της πανδημίας, τον Οκτώβριο του 2021, με την παρουσία των τότε υπουργών Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Σταύρου Καλαφάτη και του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Τα φέσια… που τακτοποιήθηκαν στο και πέντε

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο δήμος δεν πρόκειται να ανανεώσει τη σύμβαση παραχώρησης του κτιρίου στην Cisco, ενώ βούληση της διοίκησης είναι το κτήριο να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές δράσεις, με σκοπό να γίνει ένας από τους πλέον εμβληματικούς χώρους πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελούδη, «αυτά τα τέσσερα χρόνια, το κτήριο δεν είχε τη χρήση για την οποία όλοι προσδοκούσαμε».

Κερασάκι στην τούρτα ήταν το χρέος, ύψους 132.000 ευρώ, της Cisco που αφορούσε οφειλές 4 ετών ρεύματος και αερίου με την εταιρεία να επικαλείται τεχνικό ζήτημα καθώς από την ίδια παροχή ηλεκτροδοτείται και το κτήριο που στεγάζει τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Πάντως, πριν φύγει η Cisco τακτοποίησε το χρέος που της αναλογούσε, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Αγγελούδης.

«Πετύχαμε τους στόχους μας, ο δήμος ζήτησε το κτίριο για τις ανάγκες του»

«Σε συνάντηση που είχαμε με τον κ. Αγγελούδη στις 26 Ιουνίου ενημερώσαμε τον δήμαρχο πως θα αποχωρήσουμε από το κτήριο που μας είχε παραχωρηθεί αφού μας ανέφερε πως ο δήμος θέλει το κτήριο για δικές του δράσεις και ανάγκες, προφανώς δε θα κάνουμε κατάληψη στο κτήριο, δεν θα στερήσουμε από τον δήμο ένα κτήριο που το έχει ανάγκη», σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» o Νίκος Λαμπρογεώργος, Senior Αccount Manager Δημόσιου Τομέα της Cisco για την Ελλάδα και Συντονιστής του Κέντρου.

«Φάρος τεχνολογίας»

«Αυτά τα 4 χρόνια είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την συνεργασία μας με τον δήμο και τους στόχους που θέσαμε, πετύχαμε περισσότερα από τους στόχους μας και όσα περιγράφονταν στα μνημόνια που υπογράψαμε με τα υπουργεία ανάπτυξης και ψηφιακής διακυβέρνησης, προσδώσαμε προστιθέμενη αξία στην πόλη και την τοπική επιχειρηματικότητα, φτιάξαμε ένα πολύ μεγάλο οικοσύστημα γύρω από το Κέντρο και βελτιώσαμε τις ψηφιακές δεξιότητες πολλών ατόμων που επισκέφθηκαν το Κέντρο, ο χώρος είναι αυτή την στιγμή ένας φάρος τεχνολογίας στην πόλη. Μεταδώσαμε γνώσεις και εμπειρίες, ενισχύοντας την εξωστρέφεια, μας επισκέφθηκαν από όλα τα Βαλκάνια, την Κύπρο, είδαν τι σημαίνει ψηφιακός μετασχηματισμός στην καθημερινότητα. Τα τελευταία 4 χρόνια είχαμε 17.000 επισκέψεις από 20 διαφορετικές χώρες, κάναμε 27 εκπαιδευτικούς κύκλους από τους οποίους πέρασαν 400 εκπαιδευόμενοι (άνεργοι, φοιτητές, γυναίκες, εργαζόμενοι σε αστυνομία, δήμους, πανεπιστήμια, νοσοκομεία). 2.000 μαθητές πέρασαν από το Κέντρο (τους προσφέραμε και μαθήματα ρομποτικής), οργανώσαμε πάνω από 300 εκδηλώσεις και σεμινάρια. Παράλληλα, υλοποιήσαμε 20 καινοτόμα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλη την Ελλάδα σε εκπαίδευση, υγεία, πολιτισμό, αγροτικό τομέα, μεταφορές και έξυπνες πόλεις», επισημαίνει.

Αναφορικά με τις οφειλές ρεύματος και αερίου της εταιρείας, οι οποίες τακτοποιήθηκαν όπως διαβεβαίωσε, τις απέδωσε σε τεχνικό πρόβλημα.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σέκουλιτς: «Η Ελλάδα έχει φοβερή ομάδα»

Την Ελλάδα ως φαβορί έχρισε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Σλοβενίας, Αλεξάντερ Σέκουλιτς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024