Πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική επέκταση ενισχύουν τα επιχειρήματα για πρόσθετες μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογραμμίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι δύο ακόμα μειώσεις εντός του έτους φαίνονται «σωστές».

«Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν λίγο την υπόθεση για περαιτέρω περικοπές», αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Προς το παρόν, δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος φαίνονται λογικές και συνεπείς με τις προβλέψεις μας. Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά περιοριστικά εδάφη και θα συνεχίσουμε να είμαστε ακόμη και αν έχουμε άλλες δύο περικοπές φέτος» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο Στουρνάρας για τις υπηρεσίες

Τόνισε μάλιστα ότι η ΕΚΤ «δεν πρέπει να υπερερμηνεύει» τα στοιχεία των υπηρεσιών. «Ναι, είναι πάνω από 2% — αλλά τα μεταποιητικά προϊόντα είναι κάτω από 2%,» είπε χαρακτηριστικά την Τετάρτη από τη Σίντρα της Πορτογαλίας. «Και αν αφαιρέσουμε τις βασικές επιπτώσεις, ειδικά στην ενέργεια, ο πληθωρισμός μειώνεται συνεχώς εδώ και 12 μήνες. Αυτό είναι σημαντικό», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην αναταραχή στη Γαλλία, όπου η προοπτική μιας ριζικής αλλαγής στην εξουσία έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είχαμε το ελληνικό παράδειγμα και είχαμε το πρόσφατο δημοσιονομικό λάθος του Ηνωμένου Βασιλείου», διευκρίνισε. «Γιατί να επαναλάβουν αυτά τα λάθη; Εάν δεν τηρούν τους κανόνες, αυτό προκαλεί προβλήματα. Αλλά δεν το περιμένω».

Παρέμβαση της ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα

Όπως και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, έτσι κι ο Έλληνας τραπεζίτης υποστήριξε ότι δεν έχει δει τίποτα που να δικαιολογεί την εφαρμογή του Μέσου Προστασίας Μεταφοράς της ΕΚΤ, ενός εργαλείου που παρεμβαίνει στις αγορές σε περίπτωση αδικαιολόγητων και άτακτων περιστροφών.

Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την Τρίτη ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις αγορές ομολόγων, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκλογές στη Γαλλία.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι οι αγορές έχουν έναν ρόλο να παίξουν, έναν πειθαρχικό ρόλο, και δεν θα καταστρέψουμε αυτόν τον ρόλο», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Ακόμα κι αν έπρεπε να ενεργοποιήσουμε το TPI οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον, σίγουρα θα τηρούσαμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες – δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό».

Πηγή: ΟΤ