Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Θερινές εκπτώσεις με επιφυλακτικούς καταναλωτές

Θερινές εκπτώσεις με επιφυλακτικούς καταναλωτές

Στις θερινές εκπτώσεις αναμένονται υψηλά ποσοστά που θα ξεκινούν από 40% και 50% και θα αυξάνονται - Οι μεγάλες αλυσίδες έχουν ξεκινήσει προωθητικές ενέργειες και προσφορές

Mέσα σε ένα έντονα πληθωριστικό περιβάλλον και με τους καταναλωτές να πιέζονται οικονομικά εξαιτίας της συνεχιζόμενης ακρίβειας ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024 οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο, οι καταναλωτές εμφανίζονται πολύ διστακτικοί, έχοντας περιορίσει τις αυθόρμητες αγορές. Ενώ πλέον επιδιώκουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους ιδιαίτερα σε ακριβές αγορές μόνο σε περιόδους προσφορών και των εκπτώσεων.

Μείωση των πωλήσεων

Αλλωστε τα τελευταία στοιχεία για τον τζίρο στο λιανικό εμπόριο έδειξαν μείωση των πωλήσεων σε αξία της τάξης του 6,3% τον Απρίλιο  σε ετήσια βάση με τα έπιπλα  τα ηλεκτρικά είδη και τον οικιακό εξοπλισμό να παρουσιάζουν μείωση κατά 10,4%, σε αντίθεση με τα είδη ένδυσης και υπόδησης που αυξήθηκαν κατά 3,5%. Αντίθετα σε όγκο και οι δύο κατηγορίες παρουσίασαν πτώση κατά 9,7% και 0,5% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.

Φέτος, αν και η χρονιά δεν ξεκίνησε ενθαρρυντικά. Η αυξημένη τουριστική κίνηση λόγω του μεγάλου αριθμού αφίξεων από το εξωτερικό αφήνει περιθώρια έστω και μικρής αισιοδοξίας για τους εμπόρους, που ελπίζουν ότι οι θερινές πωλήσεις τους θα είναι υψηλότερες από πέρυσι, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Οι μεγάλες αλυσίδες έχουν ήδη ξεκινήσει προωθητικές ενέργειες και προσφορές σε συγκεκριμένα είδη κυρίως σε ένδυση και υπόδηση  ζεσταίνοντας έτσι την αγορά.

Οι εκτιμήσεις των εμπορικών συλλόγων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων των εμπορικών συλλόγων, αναμένονται υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που θα ξεκινούν από 40% και 50%. Τα ποσοτά αυτά θα αυξάνονται σταδιακά, όσο θα εξελίσσονται οι θερινές εκπτώσεις. Οι έμποροι προσδοκούν να ρευστοποιήσουν το διαθέσιμο εμπόρευμά τους για να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Στις φετινές θερινές εκπτώσεις τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν προαιρετικά να  λειτουργήσουν την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 από τις 11.00 έως τις 20.00. Ωστόσο σε ανακοίνωση προς τα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά (ΕΣΠ) προτείνει την προαιρετική λειτουργία της πειραϊκής αγοράς την Κυριακή 14 Ιουλίου από τις 11.00 έως τις 15.30. Ο δε Εμπορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης από τις 11.00 έως τις 18.00.

Στιγμιότυπο από εμπορικό κατάστημα στην οδό Ερμού

Τι να προσέξετε

Πάντως, όπως σε κάθε περίοδο εκπτώσεων, έτσι και στις φετινές θερινές εκπτώσεις οι καταναλωτές θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή για να μη βρεθούν θύματα παραπλάνησης από επιτήδειους εμπόρους. Για τον λόγο αυτόν και εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, το ποσοστό της έκπτωσης θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Επίσης στα είδη θα πρέπει να αναγράφονται ξεκάθαρα η αρχική τιμή και η τελική τιμή.

Premium Έκδοση Τα Νέα

Sports in

Η επιβλητική εμφάνιση του «Greek Freak» κόντρα στην Δομινικανή Δημοκρατία (vids)

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «σάρωσε» την Δομινικανή Δημοκρατία, με τον «Greek Freak» να κάνει μια εκπληκτική εμφάνιση και να αναδεικνύεται MVP του αγώνα – Τα στατιστικά του σούπερ σταρ της «γαλανόλευκης» στην πρεμιέρα του Προολυμπιακού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024