Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ελεύθεροι οι «αυτόκλητοι σερίφηδες» του Έβρου – Πώς το κακούργημα έγινε πλημμέλημα

Ελεύθεροι οι «αυτόκλητοι σερίφηδες» του Έβρου – Πώς το κακούργημα έγινε πλημμέλημα

Οι «αυτόκλητοι σερίφηδες» του Έβρου έτυχαν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής και θα βρεθούν εκτός φυλακής.

Ήταν μια υπόθεση που το in ανέδειξε προκαλώντας και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, και η οποία συγκλόνισε την κοινή γνώμη, που παρακολουθούσε με αγωνία τις εξελίξεις για την καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.

Τρεις πολίτες, επεφύλαξαν για τον εαυτό τους το ρόλο του «σερίφη» ή του «πολιτοφύλακα» και είχαν βγει στους δρόμους για να βρουν αυτούς που έβαλαν τη φωτιά, παρακινούμενοι από τρολ του Διαδικτύου που έριχναν την ευθύνη στους παράτυπους μετανάστες που περνούν από τον Έβρο για ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη.

Οι τρεις «σερίφηδες» είχαν βάλει με τη βία σε ένα κοντέινερ 13 συνολικά μετανάστες, «διαφημίζοντας» μάλιστα τη δράση τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Το θέμα και τις κρίσιμες προεκτάσεις του που ανέδειξε το in προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, με τα βίντεο να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών, που ξεκίνησε την ποινική έρευνα για το συμβάν.

Υιοθετήθηκε η εισαγγελική πρόταση

Σχεδόν δέκα μήνες μετά, η Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι θα έπρεπε να τύχουν ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης.

Έτσι, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής αποφάσισε να μετατραπεί η κατηγορία της αρπαγής με ρατσιστικά κίνητρα σε παράνομη κατακράτηση και άρα αντί για κακούργημα να κριθούν ένοχοι για πλημμέλημα, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα.

Μάλιστα, με την αναστέλλουσα δύναμη μέχρι το Εφετείο, οι τρεις αυτόκλητοι «σερίφηδες» του Έβρου θα βρεθούν εκτός φυλακής.

Οι ποινές

Οι δύο Έλληνες κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για τις πέντε κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα, με τον έναν κατηγορούμενο αλβανικής καταγωγής να καταδικάζεται για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των μεταναστών και των προσφύγων.

Η συνολική ποινή που επιβλήθηκε στον δράστη αλβανικής καταγωγής ήταν φυλάκιση 63 μηνών, ενώ για τους δύο Έλληνες η ποινή ήταν 60 μήνες.

Είχαν αθωωθεί οι 13 πρόσφυγες

Υπενθυμίζεται ότι οι 13 πρόσφυγες που είχαν πέσει θύματα των «σερίφηδων» είχαν αθωωθεί οριστικά από την κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού.

Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης αποκαλύφθηκε όπως σημειώνουν οι δικηγόροι των 13 προσφύγων η κακοστημένη προσπάθεια κάποιων ώστε να εμφανίσουν τους πρόσφυγες ως υπαίτιους για την πρωτοφανή πυρκαγιά στον Έβρο και στο Δάσος της Δαδιάς.

Sports in

Σέκουλιτς: «Η Ελλάδα έχει φοβερή ομάδα»

Την Ελλάδα ως φαβορί έχρισε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Σλοβενίας, Αλεξάντερ Σέκουλιτς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024