Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Φοιτητική Στέγη: Στα ύψη τα ενοίκια σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και 21 πόλεις της περιφέρειας

Φοιτητική Στέγη: Στα ύψη τα ενοίκια σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και 21 πόλεις της περιφέρειας

Αυξημένα ως και 15% είναι τα ζητούμενα μισθώματα για φοιτητική κατοικία φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου e-real Estates.

Πιο εύκολα βρίσκει κανείς νερό στην έρημο, παρά φοιτητικό διαμέρισμα στην Αθήνα, που να νοικιάζεται μέχρι 300 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, αν πέρυσι τέτοια εποχή η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών (άνω του 1ου ορόφου, ως 50 τ.μ.) με ζητούμενο μίσθωμα ως 300 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας ήταν κάτω από 3%, φέτος είναι σχεδόν μηδενική (0,8%).

foiititikistegi

Δεν πειράζει θα πει κανείς, υπάρχουν τόσες περιοχές στην πρωτεύουσα, δεν χρειάζεται να μείνουν οι φοιτητές στο κέντρο, όπου οι αγγελίες ενοικίασης είναι λες και απευθύνονται σε ενοικιαστές με μισθούς Ελβετίας.

foithtikistegi

Μόνο που η κατάσταση και σε άλλες, πρώην προσιτές, περιοχές δεν είναι ιδιαίτερα καλύτερη. Στα δυτικά προάστια της Αθήνας μόλις το 1,6% των διαθέσιμων προς ενοικίαση κατοικιών κατάλληλων για φοιτητές έχει ζητούμενο μίσθωμα ως 300 ευρώ το μήνα. Πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 3,8%. Πλέον τα 8 στα 10 ακίνητα ως 50 τ.μ. σε περιοχές όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι, η Αγία Βαρβάρα κ.α., έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ το μήνα. Εξ αυτών τα μισά ζητάνε ενοίκιο άνω των 500 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 70% του κατώτατου μισθού (715 ευρώ καθαρά).

Ακόμα και σε περιοχές του Πειραιά, που μέχρι και πριν λίγα χρόνια έβρισκες σχετικά ευκολότερα μικρά διαμερίσματα με ενοίκιο ως 300 ευρώ, πλέον η διαθεσιμότητά τους έχει πέσει κάτω από 1% (από 7,15% το 2022). Αντιθέτως, οι 7 στις 10 φοιτητικές κατοικέις και στον Πειραιαά έχουν ζητόυμενο μίσθωμα άνω των 500 και 600 ευρώ.

Εννοείται ότι τα Νότια και τα Βόρεια προάστια της Αθήνας είναι απροσπέλαστα για ενοικιαστές-φοιτητές που δεν έχουν γονείς με βαθιές τσέπες, αφού τα 8 στα 10 φοιτητικά διαμερίσματα ζητάνε ενοίκιο από 500 ευρώ και πάνω.

Αυξήσεις στα φοιτητικά ενοίκια ως 15% σε ένα χρόνο

Σε πανελλαδικο επίπεδο, με βάση τις ιστοσελίδες αγγελιών, καταγράφεται αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων στα υψηλότερα μισθώματα και συρρίκνωση στα οικονομικότερα, σημειώνει η έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-real Estates.  Η αύξηση της διαθεσιμότητας φοιτητικών κατοικιών στα υψηλότερα ζητούμενα μισθώματα, «αντανακλά» μια μεσοσταθμική αύξηση των ζητούμενων τιμών που αγγίζει ακόμη και το 10%-15% στα ανακαινισμένα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα. Όσον αφορά, τις κατώτατες ζητούμενες τιμές μίσθωσης, καταγράφονται αυξητικές τάσεις της τάξεως του 8%-12% σε σχέση με πέρυσι.

polykatoikia

H  συσσωρευτική μεσοσταθμική αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης κατοικιών κατάλληλων για νέους ή/και φοιτητές, αγγίζει ακόμη και το 75% σε σχέση με το 2017.

Μια χαραμάδα ελπίδας για αποκλιμάκωση των ενοικίων μπορεί να ανοίξει από τον Σεπτέμβριο, εφόσον μειωθεί  η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις

«Είναι λυπηρό, εν έτει 2024, η δυνατότητα καταβολής του φοιτητικού ενοικίου από την οικογένεια του φοιτητή, να αποτελεί τον βασικό παράγοντα επιλογής της πανεπιστημιακής σχολής. Δηλαδή, αν οι γονείς τελικά μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο της φοιτητικής κατοικίας».

»Η φετινή χρονιά, θα αποτελέσει την 6η-7η χρονιά που μεγάλο μέρος των νέων φοιτητών θα επιλέξουν την πανεπιστημιακή σχολή με βασικό κριτήριο αν βρίσκεται πλησίον της οικογενειακής κατοικίας. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα της Eurostat, όπου κατατάσσει την χώρας μας 2η στη λίστα των χωρών της Ε.Ε, που το 72% των νέων της ηλικιακής ομάδας 18-34 ετών διαμένουν στο «παιδικό» τους δωμάτιο», σημειώνεται στην ανάλυση του Δικτύου.

Θεσσαλονίκη:  1 στις 10 κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθενται με μίσθωμα έως 300 ευρώ

Η πάλαι ποτέ «μεγάλη φτωχομάνα» Θεσσαλονίκη, μπορεί να μην έχει γίνει ακόμα Αθήνα στις τιμές των ενοικίων, αλλά ακολουθεί από κοντά. Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλα για φοιτητές άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 8,92% επί του συνόλου των διαθέσιμων κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ. Το ποσοστό βαίνει μειούμενο, αφού πέρυσι ήταν 11,3% και πρόπερσι 12,6%. Οι 6 στις 10 φοιτητικε΄ς κατοικίες στη Θεσσαλονίκη νοικιάζονται από 400 ευρώ και πάνω, εκ των οποίων σχεδόν οι 3 πάνω από 500 ευρώ.

H συσσωρευτική μεσοσταθμική αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης κατοικιών κατάλληλων για νέους ή/και φοιτητές, αγγίζει ακόμη και το 75% σε σχέση με το 2017

Μια χαραμάδα ελπίδας για αποκλιμάκωση των ενοικίων μπορεί να ανοίξει από τον Σεπτέμβριο, εφόσον  μειωθεί  η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, σημειώνει η έρευνα του Πανελλαδικού δικτύου e-real estates. Αν επιβεβαιωθεί η προσδοκία για  μερική επιστροφή ακινήτων από τις βραχυχρόνιες στις συμβατικές μισθώσεις, τότε μπορεί η διαθεσιμότητα των φοιτητικών διαμερισμάτων να ανέβει.

Προς το παρόν πάντως, καταγράφεται ραγδαία αύξηση εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω της υψηλής τουριστικής ζήτησης.

Η δυναμική των βραχυχρόνιων μισθώσεων τη δεδομένη χρονική στιγμή στο Δήμο Αθηναίων αριθμεί 11.313 (9.521 το 2023) αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) και στο Δήμο Θεσσαλονίκης 3.314 (2.593 το 2023) σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την AirDNA.

enoikia

Φοιτητική Στέγη: Ο χάρτης των ενοικίων σε 21 πόλεις της περιφέρειας

Η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας κάθε χρόνο αποτελεί «Γολγοθά» για το σύνολο των νέων φοιτητών και των οικογενειών τους.

Η φετινή χρονιά, αποτελεί τη δυσκολότερη χρονιά από το σύνολο των προηγούμενων 4-5ετών ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφεται έντονη τουριστική δυναμική και αύξηση των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ο προϋπολογισμός των 300€/μήνα ως έξοδο για το μίσθωμα φοιτητικής κατοικίας, αφορά κυρίως κατοικίες έως 25τμ ανακαινισμένες ή/και μη ανακαινισμένες κατοικίες έως 30-35τμ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αύξηση των ενοικίων στη Πάτρα άγγιξε το 55% για το χρονικό διάστημα 2017-2023. Ενώ, τη φετινή χρονιά καταγράφεται μια επιπλέον μεσοσταθμική αύξηση που αγγίζει το 6%-12% σε σχέση με πέρυσι. Αυξητικές τάσεις καταγράφονται σχεδόν στο σύνολο των φοιτητικών πόλεων της χώρας.

Το κόστος στέγασης για κατοικία κατάλληλη για νέους στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού, τη στιγμή που το 71,9% των νέων μας, ηλικιακής ομάδας 18-34ετών διαμένουν στο παιδικό τους δωμάτιο.

Πολλοί νέοι φοιτητές, γεγονός που καταγράφεται κυρίως τα τελευταία 5-6 χρόνια, τη φετινή χρονιά θα επιλέξουν τη σχολή με κριτήριο το που βρίσκεται η κύρια-οικογενειακή κατοικία, με στόχο να μην επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οι γονείς που θα «αναγκαστούν» να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη τη φετινή χρονιά, είναι όσοι διαμένουν στην περιφέρεια και δεν υπάρχει η επιλογή σχολής και «αναγκαστικά» θα πρέπει να προβούν σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας.  Ακολουθεί η χαρτογράφηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης σε 21 πόλεις της περιφέρειαας

Πάτρα

Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, την Πάτρα με το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το κόστος μίσθωσης στο σύνολο των φοιτητικών περιοχών καταγράφονται αυξητικές τάσεις.

Συγκεκριμένα στη περιοχή της Αγίας Σοφίας, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ κυμαίνεται από 220€/μήνα, ενώ για κατοικία 30τμ-45τμ αγγίζει ακόμη και τα 570€/μήνα για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή/και νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Οικονομικότερη λύση αποτελούν οι περιοχές Ταραμπούρα, Ζαρουχλεϊκά, Ψαροφαϊ και Πλατεία Παπανδρέου, όπου το κόστος μίσθωσης κατοικίας από 30τμ-45τμ, κυμαίνεται από 270€/μήνα έως 350€/μήνα. Ενώ, καταγράφεται μικρή διαθεσιμότητα κατοικιών επιφάνειας 50-60τμ και έως 25τμ.

Στο κέντρο της πόλης, στα Ψηλά Αλώνια, καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές μίσθωσης. Συγκεκριμένα, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ κυμαίνεται από 270€/μήνα, για κατοικία από 30τμ έως 45τμ αγγίζει ακόμη και τα 600€/μήνα και για κατοικία 50τμ-60τμ ακόμη και τα 650€/μήνα. Οι άνωθεν τιμές αφορούν διαμερίσματα επιπλωμένα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Στην Πάτρα 413 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κομοτηνή

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ κυμαίνεται από 230€/μήνα έως και 350€/μήνα, ενώ για κατοικία από 30τμ έως 45τμ , κυμαίνεται από 220€/μήνα έως τα 400€/μήνα αν πρόκειται για διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο ή/και νεόδμητο με το σύνολο των οικοσυσκευών. Το ζητούμενο μίσθωμα για διαμερίσματα από 50τμ έως 60τμ κυμαίνεται από 270€/μήνα έως 500€/μήνα, με την ανώτερη τιμή να αφορά κατοικία πλήρως επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Βόλος

Στον Βόλο 823 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης καταγράφει αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα στα πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών διαμερίσματα. Συγκεκριμένα, κατοικία 30τμ-40τμ μισθώνεται από 260€/μήνα έως 500€/μήνα, κατοικία έως 25τμ μισθώνεται από 280€/μήνα έως και 380€/μήνα. Ενώ, κατοικία 50τμ-60τμ, αγγίζει ακόμη και τα 550€/μήνα.

Ιωάννινα

Στα Ιωάννινα 516 ακίνητα (428 πέρυσι) είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τους χειμερινούς μήνες, η δυναμική στον κλάδο αυξάνεται αγγίζοντας ακόμη και τα 700-800ακίνητα λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας από εγχώριους και αλλοδαπούς τουρίστες. Στη φοιτητούπολη της Ηπείρου, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ κυμαίνεται από 250€ έως 350€, ενώ για κατοικία 30τμ-450τμ από 270€ έως 670€/μήνα αν πρόκειται για ανακαινισμένο ή νεόδμητο διαμέρισμα επιπλωμένο με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Καλαμάτα

Στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 748 ακίνητα. Ο αριθμός των εγγραφών αναμένεται να αυξηθεί εντός των καλοκαιρινών μηνών λόγω της υψηλής ζήτησης, γεγονός που θα δυσκολέψει τους νέους φοιτητές να αναζητήσουν κατοικία εντός των καλοκαιρινών μηνών.

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30τμ-45τμ αγγίζει ακόμη και τα 550€/μήνα, ενώ για κατοικία 50τμ-60τμ ακόμη και τα 550€, ενώ για κατοικία έως 25τμ από 300€/μήνα.

Χανιά, Ρόδος, Κέρκυρα

Στα Χανιά, την Ρόδο και την Κέρκυρα, μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών μισθώνουν τις κατοικίες σε φοιτητές από τον Οκτώβριο έως και τον Μάϊο –Ιούνιο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες, εγγράφουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Συγκεκριμένα, στο Δήμο Χανιών περίπου 3.738 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30τμ-45τμ αγγίζει ακόμη και τα 670€/μήνα, ενώ για κατοικία 50τμ-60τμ ακόμη και τα 900€/μήνα.

Στη Ρόδο και συγκεκριμένα στη πόλη, 798 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 50τμ-60τμ πλήρως επιπλωμένης με το σύνολο των οικοσυσκευών αγγίζει ακόμη και τα 650€/μήνα, ενώ για κατοικία 30τμ-45τμ η διαθεσιμότητα είναι αισθητά μικρή.

Στη Κέρκυρα, οι υψηλότερες τιμές μίσθωσης καταγράφονται εντός της παλιάς πόλης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30τμ-45τμ πλήρως επιπλωμένης με το σύνολο των οικοσυσκευών αγγίζει τα 600€/μήνα, ενώ για κατοικία 50τμ-60τμ τα 800€/μήνα. Στο νησί είναι εγγεγραμμένα 6.759 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Xάρτες για την υπόλοιπη Ελλάδα:

Sports in

Σε υψηλά επίπεδα οι εισαγωγές και οι θάνατοι από Covid

Συνολικά 472 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε διάστημα επτά ημερών, ενώ καταγράφηκαν 22 θάνατοι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024