Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τατουάζ και μόνιμο μακιγιάζ: Μελέτη βλέπει βακτηριακό κίνδυνο στα μελάνια

Τατουάζ και μόνιμο μακιγιάζ: Μελέτη βλέπει βακτηριακό κίνδυνο στα μελάνια

Αμερικανική μελέτη έδειξε ότι το 35% των μελανιών που εξετάστηκαν ήταν μολυσμένα με αερόβια και αναερόβια βακτήρια, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Τα τατουάζ αλλά και το μόνιμο μακιγιάζ αποτελούν τάσεις της εποχής μας – ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων. Ωστόσο μπορεί να κρύβουν βακτηριακούς κινδύνους, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη η οποία εντόπισε αναερόβια αλλά και αερόβια βακτήρια στα μελάνια που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή τους.

Πιθανή πηγή λοιμώξεων

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι με βάση τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Applied and Environmental Microbiology» της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, τα μελάνια των τατουάζ και του μόνιμου μακιγιάζ μπορεί να αποτελούν πηγή λοιμώξεων για τους ανθρώπους.

«Η αυξανόμενη δημοφιλία των τατουάζ τα τελευταία χρόνια έχει συμπέσει με αύξηση των επιπλοκών ή των παρενεργειών»

Η νέα αυτή μελέτη θεωρείται άκρως σημαντική καθώς είναι η πρώτη που εξέτασε την ύπαρξη αναερόβιων βακτηρίων σε μελάνια του εμπορίου που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ. «Τα αποτελέσματά μας αποκαλύπτουν ότι σφραγισμένα μελάνια των τατουάζ μπορεί να κρύβουν αναερόβια βακτήρια τα οποία είναι γνωστό ότι αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα φτωχά σε οξυγόνο όπως η δερμίδα – η μεσαία στιβάδα του δέρματος –  μαζί με αερόβια βακτήρια» ανέφερε ο Σεονγκ-Τζάε Κιμ, εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης, μικροβιολόγος στο Τμήμα Μικροβιολογίας του Εθνικού Κέντρου Τοξικολογικών Ερευνών που ανήκει στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και προσέθεσε: «Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι τα μολυσμένα μελάνια των τατουάζ μπορεί να αποτελούν πηγή λοιμώξεων και από τους δύο τύπους βακτηρίων. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη ελέγχου αυτών των προϊόντων για πιθανή ύπαρξη τόσο αερόβιων όσο και αναερόβιων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς παθογόνων μικροοργανισμών».

Η ανάλυση

Οι ερευνητές ανέλυσαν μελάνια των τατουάζ που πωλούνται στην αμερικανική αγορά. Για την ανίχνευση των αερόβιων βακτηρίων ανέμειξαν ένα με δύο γραμμάρια του κάθε μελανιού με κατάλληλα μέσα και επώασαν το διάλυμα σε έναν συμβατικό επωαστήρα. Για την ανίχνευση των αναερόβιων βακτηρίων ανέμειξαν το μελάνι με κατάλληλα μέσα και εισήγαγαν το διάλυμα σε έναν αναερόβιο θάλαμο, μια συσκευή ειδικά σχεδιασμένη για την καλλιέργεια αναερόβιων βακτηρίων. Ο θάλαμος αυτός είναι απαλλαγμένος από οξυγόνο καθώς διοχετεύεται συνεχώς εντός του ένα μείγμα αερίων όπως το άζωτο, το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρογόνο. Οι διαδικασίες αυτές διεξήχθησαν σε συνολικά 75 μελάνια τατουάζ 14 διαφορετικών παρασκευαστών.

Πλήθος άλλων πιθανών επιπλοκών και παρενεργειών

Οπως προέκυψε από την ανάλυση, περίπου το 35% των μελανιών τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ ήταν μολυσμένα με βακτήρια. «Και οι δύο τύποι βακτηρίων, τόσο αυτά που χρειάζονται οξυγόνο (αερόβια) όσο και εκείνα που δεν χρειάζονται οξυγόνο (αναερόβια) μπορούν να μολύνουν τα μελάνια» είπε ο δρ Κιμ και προσέθεσε ότι η αυξανόμενη δημοφιλία των τατουάζ τα τελευταία χρόνια έχει συμπέσει με αύξηση των επιπλοκών ή των παρενεργειών που σχετίζονται με την εφαρμογή τους.  

«Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μικροβιακές λοιμώξεις αποτελούν μόνο μια πτυχή αυτών των επιπλοκών καθώς τα τατουάζ συνδέονται επίσης με ανοσολογικές επιπλοκές όπως φλεγμονώδεις αντιδράσεις και αλλεργική υπερευαισθησία καθώς και με οξικές αποκρίσεις. Υπό το φως των νέων δεδομένων που προέκυψαν από τη μελέτη μας θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης αυτών των προϊόντων ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι ασφαλή σε ό,τι αφορά το μικροβιακό φορτίο».

Sports in

Το ελληνικό τένις γράφει ιστορία στο Παρίσι (pics)

Mαρία Σάκκαρη, Δέσποινα Παπαμιχαήλ, Στέφανος και Πέτρος Τσιτσιπάς θα πάρουν μέρος στο Ολυμπιακό τουρνουά του τένις στο Παρίσι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024