Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
H ατμοσφαιρική ρύπανση υπεύθυνη για 1 στους 14 θανάτους στην Ινδία

H ατμοσφαιρική ρύπανση υπεύθυνη για 1 στους 14 θανάτους στην Ινδία

Έρευνα σε δέκα πόλεις αποδίδει το 7% των θανάτων στα αιωρούμενα σωματίδια PM2.

Περισσότερο από 7% όλων των θανάτων στις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Ινδίας συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, προκύπτει από νέα μεγάλη μελέτη, με τους ερευνητές να κάνουν έκκληση για τη σωτηρία δεκάδων χιλιάδων ζωών το χρόνο.

Οι ινδικές πόλεις που μαστίζονται από το νέφος, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, συγκαταλέγονται στις πρώτες πόλεις παγκοσμίως σε επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής ινδούς επιστήμονες εξέτασε τα επίπεδα των καρκινογόνων μικροσωματιδίων PM2. στις πόλεις Αχμενταμπάντ, Μπενγκαλούρου, Τσενάι, Δελχί, Χιντεραμπάντ, Καλκούτα, Μουμπάι, Πούνε, Σίμλα και Βαρανάσι.

Από το 2008 ως το 2019, περισσότεροι από 33.000 θάνατοι ετησίως μπορούν να αποδοθούν σε μεγαλύτερη από το επιτρεπτό όριο των 15 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Πολυκατοικίες στο Νέο Δελχί σχεδόν χάνονται μέσα στο πυκνό νέφος ρύπανσης (Reuters)

Το νούμερο αντιστοιχεί στο 7,2% των καταγεγραμμένων θανάτων εκείνη την περίοδο, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση The Lancet Planetary Health.

Η χειρότερη κατάσταση παρατηρήθηκε στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί με 12.000 θανάτους-τον χρόνο, ή 11,5% του συνόλου.

Ακόμη και σε πόλεις όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν θεωρείται τόσο σοβαρή, όπως το Μουμπάι, η Καλκούτα και η Τσενάι, τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλά.

Η ισχύουσα σύσταση στη χώρα είναι 60 μικρογραμμάρια PM2.5 ανά κυβικό μέτρο, τέσσερις φορές υψηλότερο από τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Η μείωση και η επιβολή του ορίου «θα σώζει δεκάδες χιλιάδες ζωές ετησίως» ο Τζόελ Σβαρτς του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μέλος της ομάδας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πλειονότητα των ανθρώπων στη Γη εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή νόσο, καρκίνο του πνεύμονα και άλλες νόσους του αναπνευστικού.

Sports in

Το ελληνικό τένις γράφει ιστορία στο Παρίσι (pics)

Mαρία Σάκκαρη, Δέσποινα Παπαμιχαήλ, Στέφανος και Πέτρος Τσιτσιπάς θα πάρουν μέρος στο Ολυμπιακό τουρνουά του τένις στο Παρίσι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024