Κλιματική κρίση στην Ελλάδα: Βάζουμε σε αριθμούς τις επιπτώσεις μίας πολύπλευρης πρόκλησης
Έντονοι καύσωνες, ανεξέλεγκτες βροχοπτώσεις, δασικές πυρκαγιές και μείωση της στάθμης του νερού είναι μόνο ένα μέρος ενός μεγάλου προβλήματος που απαιτεί να λάβουμε τα μέτρα μας.
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κλιματική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, ένα πολύπλευρο ζήτημα με κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις, το οποίο μέσα σε μικρό διάστημα μετατράπηκε από μακρινό πρόβλημα σε μία δυσάρεστη, πραγματικότητα η οποία απαιτεί να λάβουμε άμεσα μέτρα. Μάλιστα, όσον αφορά στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανείς και διαρκώς επιδεινώνονται.
Από τους έντονους καύσωνες του στις ανεξέλεγκτες βροχοπτώσεις και από τις όλο και πιο συχνές δασικές πυρκαγιές στη μείωση της στάθμης του νερού σε πολύτιμους υγροβιότοπους, όπως η λίμνη Κερκίνη, όλα υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά και την ανάγκη για αποτελεσματικές δράσεις. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα που αποκαλύπτει την παρούσα κατάσταση σε σχέση με την κλιματική κρίση στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις που βιώνουμε ήδη, αλλά και τις δυσκολίες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.
#1 Η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί περίπου 1,5°C από τις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός από το 2010. Στην Αθήνα συγκεκριμένα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +4,0 °C, με τις περισσότερες ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή. Σε κάθε περίπτωση, η Βόρεια Ελλάδα θερμαίνεται με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.
#2 Μία εξίσου σημαντική επίπτωση της κλιματικής κρίσης είναι η μείωση των ετήσιων βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με την περσυνή χρονιά να θεωρείται η πιο ξηρή των τελευταίων 30 ετών. Σύμφωνα με μελέτες, οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν σημαντικά μετά το 2050, ιδιαίτερα στα νοτιότερα τμήματα της χώρας, την ίδια στιγμή, όμως, θα αυξηθεί η συχνότητα των ακραία έντονων βροχοπτώσεων.
#3 Επόμενο είναι πως η αύξηση της ξηρασίας, η οποία προκαλείται από τη μείωση των βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας, θα οδηγήσει σε ένα κλίμα ξηρότητας τη χώρα μας. Ως αποτέλεσμα, περίπου το 40% της Ελλάδας, ειδικά τα ανατολικά και νότια τμήματα, θα κινδυνεύουν με ερημοποίηση μέχρι το τέλος του αιώνα.
#4 Παρότι έχει παρατηρηθεί μείωση των βροχοπτώσεων, η αύξηση των πλυμμηρικών φαινομένων τους χειμερινούς μήνες είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει έντονα, πόσω μάλλον αν λάβουμε υπόψη μας τις βροχοπτώσεις στην Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο βροχερός μήνας που σημειώθηκε στη χώρα από το 1991.
#5 Τα τελευταία χρόνια εκατό χρόνια η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει 10 με 20 εκατοστά περίπου. Μάλιστα, υπολογίζεται πως η άνοδος θα συνεχιστεί, ενώ θα φτάσει έως και το ένα μέτρο μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε.
#6 Προφανώς, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι παρατεταμένη έντονη ξηρασία έχουν οδηγήσει στις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες τείνουν να γίνουν ένα εποχικό φαινόμενο για τη χώρα μας. Αρκεί να αναφέρουμε πως ο συνολικό αριθμός των καμένων εκτάσεων για την περασμένη χρονιά ξεπέρασε τα 1.700.000 στρέμματα, για να καταλάβουμε πως πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα επενδύσεις για την προστασία από την κλιματική αλλαγή.
#7 Σύμφωνα με δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα τον Δεκέμβριο του 2023, τo κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα έως το τέλος του αιώνα υπολογίζεται περίπου στα 2,2 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή το 1% του σημερινού ΑΕΠ.
Το σίγουρο είναι πως η κλιματική κρίση επιφέρει σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Με την εφαρμογή στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση των μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μπορούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να προστατεύσουμε το φυσικό μας περιβάλλον. Η δέσμευση για κλιματική δράση πρέπει να είναι συλλογική και διαρκής, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις