Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Αστεροσκοπείο Τροόδους: Το φουτουριστικό καμάρι της Κύπρου ενώνει ουρανό και Γη

Αστεροσκοπείο Τροόδους: Το φουτουριστικό καμάρι της Κύπρου ενώνει ουρανό και Γη

Χτισμένο στην κορυφή του όρους Τροόδους, το νέο αστεροσκοπείο μοιάζει με διαστημόπλοιο που χάνεται στο τοπίο.

Το ολοκαίνουργιο αστρονομικό παρατηρητήριο της Κύπρου μοιάζει με διαστημόπλοιο που βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας και ετοιμάζεται για απογείωση.

Χτισμένο σε μια βουνοκορφή στο κέντρο του νησιού και με ανεμπόδιστη θέα στον ουρανό, το Αστεροσκοπείο που χρηματοδοτήθηκε από το δημόσιο με 1,77 εκατ. ευρώ εγκαινιάστηκε τον Μάιο και πρόκειται να ανοίξει για τον κοινό αυτό τον μήνα.

Σχεδιασμένο από τον Νικόδημο και την Έλενα Τσολάκη, αδέλφια και λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, το αστεροσκοπείο δεν σχεδιάστηκε να μοιάζει με διαστημόπλοιο, όμως η φύση του κτηρίου οδήγησε ενστικτωδώς σε αυτή την εντύπωση.

«Ναι, από κάποιες γωνίες μπορεί να μοιάζει με διαστημόπλοιο. Ήταν αυτό πρόθεσή μας; Όχι αλλά αυτό προέκυψε» είπε η Έλενα Τσολάκη στο Reuters.

Το ανακλαστικό υλικό που επενδύει το αστεροσκοπείο και η γωνιώδης κατασκευή πάνω από το χωριό της Αγριδιάς συχνά κρύβονται από το μάτι των διερχομένων μέρα μεσημέρι, καθώς γίνεται ένα με το έδαφος ή τον ουρανό, ανάλογα με τη γωνία.

Το αστεροσκοπείο, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Geostars για την τόνωση απομονωμένων αγροτικών περιοχών της Κύπρου και της Ελλάδας, διαθέτει ηλιακό τηλεσκόπιο και ανακλαστικό τηλεσκόπιο 20 ιντσών, το μεγαλύτερο της Κύπρου, εγκατεστημένο σε έναν υδραυλικό περιστρεφόμενο θόλο διαμέτρου 5,6 μέτρων.

Η Έλενα Τσολάκη, η οποία πρόσφατα επιλέχθηκε από το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA) ως μια από τις 100 πιο επιδραστικές γυναίκες αρχιτέκτονες στον κόσμο, επισήμανε πως κάθε δημόσιος χώρος πρέπει να λέει μια ιστορία και να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία.

«Αυτό που προσπαθούμε να αναπαράγουμε είναι το αίσθημα δέους, ειδικά για τα παιδιά, να έχουν αυτή την αίσθηση δέους και την περιέργεια και την επιθυμία να μάθουν για τον κόσμο πέρα από την καθημερινή εμπειρία» είπε.

Ένας μεγάλος διάδρομος που χρησιμεύει ως αστρομαρίνα για φορητά τηλεσκόπια προεξέχει από το κτήριο, καθώς μέρος της κατασκευής έχει χτιστεί μέσα στο βουνό.

Εικόνες: Reuters

Sports in

Το ελληνικό τένις γράφει ιστορία στο Παρίσι (pics)

Mαρία Σάκκαρη, Δέσποινα Παπαμιχαήλ, Στέφανος και Πέτρος Τσιτσιπάς θα πάρουν μέρος στο Ολυμπιακό τουρνουά του τένις στο Παρίσι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024