Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Botnet για κυβερνοεπιθέσεις πωλούνται ακόμα και για 100 δολάρια

Botnet για κυβερνοεπιθέσεις πωλούνται ακόμα και για 100 δολάρια

Εκτός από τις μεμονωμένες αγορές, τα botnets μπορούν να ενοικιαστούν ή να αποκτηθούν στο dark web ως διαρροή βασικού κώδικα σε συμβολική τιμή.

Ειδικοί της Kaspersky Digital Footprint Intelligence ανέλυσαν τις πωλήσεις botnet στο dark web και στα παράνομα κανάλια Telegram και ανακάλυψαν ότι οι δράστες μπορούν να αποκτήσουν έτοιμες λύσεις από 99 δολάρια. Εκτός από τις μεμονωμένες αγορές, τα botnets μπορούν να ενοικιαστούν ή να αποκτηθούν ως διαρροή βασικού κώδικα σε συμβολική τιμή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, διατίθεται επίσης η ανάπτυξη προσαρμοσμένου botnet.

Ένα botnet είναι ένα δίκτυο συσκευών που έχουν μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό, από έξυπνες οδοντόβουρτσες έως προηγμένες βιομηχανικές συσκευές διαδικτύου, τις οποίες οι δράστες χρησιμοποιούν για να οργανώσουν αυτοματοποιημένες μαζικές επιθέσεις όπως DDoS.

Τα botnets είναι επίσης διαθέσιμα προς ενοικίαση. Οι τιμές κυμαίνονται από 30 έως 4.800 δολάρια τον μήνα.

«Το Mirai είναι ένα από τα πιο διαβόητα παραδείγματα ενός botnet. Σαρώνει το διαδίκτυο για συσκευές IoT με αδύναμους προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης, χρησιμοποιεί ένα σύνολο γνωστών προεπιλεγμένων διαπιστευτηρίων για να αποκτήσει πρόσβαση και τις μολύνει. Οι μολυσμένες συσκευές γίνονται στη συνέχεια μέρος του botnet, το οποίο μπορεί να ελεγχθεί εξ αποστάσεως για να εκτελέσει διάφορους τύπους κυβερνοεπιθέσεων», εξηγεί η Alisa Kulishenko, security analyst στο Kaspersky Digital Footprint Intelligence.

Τα δίκτυα botnets όπως το Mirai δημιουργούνται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να πωλούν και να διαθέτουν εξατομικευμένες διαδικασίες μόλυνσης, τύπους κακόβουλου λογισμικού, υποδομές και τεχνικές αποφυγής. Οι απατεώνες τα πωλούν σε άλλους εγκληματίες στην παράνομη αγορά, με τις τιμές των botnet να εξαρτώνται από την ποιότητα- φέτος οι χαμηλότερες προσφορές ξεκινούσαν από 99 δολάρια και οι υψηλότερες έφταναν τα 10.000 δολάρια.

Τα botnets είναι επίσης διαθέσιμα προς ενοικίαση. Οι τιμές κυμαίνονται από 30 έως 4.800 δολάρια τον μήνα. «Τα πιθανά κέρδη από επιθέσεις που χρησιμοποιούν botnets προς ενοικίαση ή πώληση μπορούν να υπερβούν το σχετικό κόστος. Επιτρέπουν δραστηριότητες όπως παράνομη εκμετάλλευση κρυπτονομισμάτων ή επιθέσεις ransomware και πολλά άλλα. Πηγές αναφέρουν ότι μια μέση πληρωμή λύτρων ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια δολάρια! Αντίθετα, η ενοικίαση ενός botnet κοστίζει σημαντικά λιγότερο και μπορεί να αποδώσει με μία μόνο επιτυχημένη επίθεση», προσθέτει η Alisa Kulishenko. Από τις αρχές του 2024, οι ειδικοί της Kaspersky έχουν παρατηρήσει περισσότερες από 20 προσφορές για botnets προς ενοικίαση ή πώληση σε φόρουμ του dark web και σε κανάλια του Telegram.

Bots που διέρρευσαν και προσαρμοσμένη ανάπτυξη

Εκτός από την αγορά μιας έτοιμης λύσης, υπάρχουν φθηνότεροι τρόποι πρόσβασης σε botnets από κακόβουλους φορείς. Ακριβώς όπως τα νόμιμα δεδομένα μπορούν να διαρρεύσουν, ο πηγαίος κώδικας ενός botnet μπορεί επίσης να δημοσιοποιηθεί από κακόβουλους φορείς. Η πρόσβαση σε αυτόν τον κώδικα που διέρρευσε μπορεί να αποκτηθεί δωρεάν ή με αμοιβή από 10 έως 50 δολάρια, με βάση πληροφορίες από περίπου 400 δημοσιεύσεις στο dark web και στο shadow Telegram που παρατηρήθηκαν από τις αρχές του 2024. Ωστόσο, τα botnets που έχουν διαρρεύσει θεωρούνται γενικά επιλογή για λιγότερο έμπειρους δρώντες, καθώς είναι πιο πιθανό να εντοπιστούν από λύσεις ασφαλείας.

Ένας απειλητικός φορέας μπορεί να αναλάβει την ανάπτυξη ενός botnet από το μηδέν. Το κόστος ανάπτυξης ξεκινά από 3.000 δολάρια και δεν περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο εύρος τιμών. «Οι περισσότερες από αυτές τις συμφωνίες γίνονται ιδιωτικά, μέσω προσωπικών μηνυμάτων, και οι συνεργάτες επιλέγονται συνήθως με βάση τη φήμη, όπως οι αξιολογήσεις σε φόρουμ», διευκρινίζει η Alisa Kulishenko.

Για να αποφύγετε τις απειλές που σχετίζονται με εγκληματικές κυβερνοεπιθέσεις στο dark web, αξίζει να εφαρμόσετε τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας:
• Χρησιμοποιήστε το Kaspersky Digital Footprint Intelligence για να βοηθήσετε τους αναλυτές ασφαλείας να εξερευνήσουν την άποψη ενός αντιπάλου για τους πόρους της εταιρείας και να ανακαλύψουν αμέσως τους πιθανούς διαύλους επίθεσης που είναι διαθέσιμοι σε αυτούς. Αυτό συμβάλλει επίσης στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις υπάρχουσες απειλές των κυβερνοεγκληματιών, ώστε να προσαρμόσετε ανάλογα τις άμυνές σας ή να λάβετε εγκαίρως μέτρα αντιμετώπισης και εξάλειψης.
• Επιλέξτε μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας τερματικών σημείων η οποία είναι εξοπλισμένη με δυνατότητες ανίχνευσης βάσει συμπεριφοράς και ελέγχου ανωμαλιών για αποτελεσματική προστασία από γνωστές και άγνωστες απειλές.

Sports in

Το ελληνικό τένις γράφει ιστορία στο Παρίσι (pics)

Mαρία Σάκκαρη, Δέσποινα Παπαμιχαήλ, Στέφανος και Πέτρος Τσιτσιπάς θα πάρουν μέρος στο Ολυμπιακό τουρνουά του τένις στο Παρίσι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024