Η επίδραση της Τέιλορ Σουίφτ στις οικονομίες των περιοχών στις οποίες περιοδεύει έχουν συζητηθεί και σχολιαστεί εκτενώς, ακόμη και από την Fed. Αυτήν τη φορά αναφέρθηκε στην αμερικανίδα ποπ σταρ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι η περιοδεία Eras της Σουίφτ δεν είναι το μόνο που διατηρεί τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Η Λαγκάρντ είπε ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε σταθερός τον περασμένο μήνα στην ευρωζώνη. Το σχόλιό της συνέπεσε με το sold out ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας της Σουίφτ, και η Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι ο πληθωρισμός δεν μπορούσε να αποδοθεί μόνο σε έναν παράγοντα.

«Δεν είναι μόνο η Τέιλορ Σουίφτ, ξέρετε», είπε η Λαγκάρντ στο CNBC. «Έχουν έρθει και άλλοι».

Η Λαγκάρντ απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με το εάν η περιοδεία της Σουίφτ ενίσχυσε τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ένας από τους δείκτες που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ.

Ο οικονομικός αντίκτυπος της sold out περιοδείας της Σουίφτ έχει τεκμηριωθεί και έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να μην έχουν ακόμη τελειώσει με τον αγώνα τους κατά του πληθωρισμού.

Swiftonomics

Όροι όπως “Swiftflation” και “Swiftonomics” εμφανίστηκαν πέρυσι μετά από την άνοδο δαπανών για υπηρεσίες όπως ξενοδοχεία, πτήσεις και εστιατόρια γύρω από τις παραστάσεις της. Οι αναλυτές έχουν μάλιστα εκτιμήσει ότι ο αντίκτυπος στις βασικές μετρήσεις του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τις ημερομηνίες εμφανίσεών της στο Λονδίνο θα μπορούσε να ωθήσει την Τράπεζα της Αγγλίας να καθυστερήσει την αναμενόμενη τον Σεπτέμβριο μείωση των επιτοκίων.

Ωστόσο, η αυξημένη καταναλωτική δαπάνη γύρω από μεγάλες μουσικές περιοδείες για άλλους καλλιτέχνες, όπως ο Μπρους Σπρίνγκστιν, η Πινκ και ο Στινγκ, λέγεται ότι επίσης δίνουν οικονομική ώθηση.

«Οι υπηρεσίες είναι ο δύσκολος τομέας», σημείωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι «ακόμη δεν έχει καταδειχθεί» αν αυτή η επιρροή είναι μόνιμη.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 4,1% τον Ιούνιο, ανακοίνωσε νωρίτερα την Τρίτη η Eurostat. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων επιπτώσεων της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, παρέμεινε στο 2,9% από τον προηγούμενο μήνα, λίγο πάνω από το 2,8% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.

Υποχώρηση βασικού πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο, από 2,6% τον Μάιο και σύμφωνα με τις προσδοκίες οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η Λαγκάρντ μιλούσε στο ετήσιο συνέδριο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, όπου οι παγκόσμιοι κεντρικοί τραπεζίτες συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τις πληθωριστικές προοπτικές και τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ έχει πλέον «προχωρήσει πολύ» όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού, αλλά σημείωσε ότι η αβεβαιότητα παραμένει.

«Έχουμε προχωρήσει πολύ σε αυτόν τον αποπληθωριστικό δρόμο», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, σε 3,75% από το ανώτατο 4%. Οι αναλυτές αναμένουν τώρα ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια δύο ακόμη φορές φέτος, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Πηγή: ΟΤ