Λ. Κυρίζογλου: «Ανάγκη να υπάρξει νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση»
Συνεχίζονται οι διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ, όπως εκφράστηκαν από τον Πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου.
- Κόκκινος συναγερμός στη Βαρκελώνη για τις πλημμύρες - Εκλεισε το αεροδρόμιο, ακινητοποιήθηκαν τα τρένα
- Πιστεύετε ότι ο σκύλος που γυρνά ανάσκελα, όταν συναντά άλλον σκύλο, φανερώνει υποταγή;
- Rich List 2024: Χάρι Στάιλς & Ντούα Λίπα οι πιο πλούσιοι καλλιτέχνες κάτω των 30
- Τι θα έλεγε σήμερα ο Τζορτζ Όργουελ εάν παρατηρούσε τον Τραμπ
Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπου τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, το ξεπάγωμα των προσλήψεων στους δήμους καθώς και η σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.
Κατά την έναρξη της συζήτησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι οικονομικά και θεσμικά.
Σε ότι αφορά στα οικονομικά ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε ότι μπορεί να γίνεται λόγος πως οι δήμοι έχουν στη διάθεσή τους πολλούς πόρους από πάσης φύσεως προγράμματα για εκτέλεση έργων, ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι πολλοί οι δήμοι που προσφεύγουν στη λύση των προκαταβολών, ενώ άλλοι έχουν ήδη «κοκκινίσει» λόγω του οικονομικά δυσβάστακτου τέλους ταφής απορριμμάτων, του αυξημένου μισθολογικού κόστους των υπαλλήλων, μετά τις αυξήσεις που ορθά δόθηκαν, αλλά και εξαιτίας του ενεργειακού κόστους. Οι δήμοι δηλαδή δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές τους ανάγκες.
Αναφερόμενος στην επιβάρυνση των δήμων λόγω του ενεργειακού κόστους ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι οι δήμοι έλαβαν 238 εκ. το 2022 για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, ενώ το 2023 και το 2024 δεν έλαβαν καμία επιπλέον επιχορήγηση, μολονότι δεν υπήρξε καμία αποκλιμάκωση στις τιμές σε ΔΕΗ, φυσικό αέριο, καύσιμα κ.λπ.
«Κάτι πρέπει να γίνει, τόνισε, και μάλιστα πολύ σύντομα. Πρέπει να δοθούν δύο επιπλέον δόσεις ΚΑΠ μέχρι το τέλος του έτους».
Επίσης ο κ. Κυρίζογλου τόνισε την ανάγκη να υπάρξει νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση, σε συνέχεια του «Φιλόδημου» και του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ύψους περί τα 5 δις ευρώ, το οποίο θα είναι πενταετούς διάρκειας και αποπληρωμής σε μία δεκαετία. Ανακοίνωσε δε ότι σύντομα η ΚΕΔΕ θα καταθέσει τη σχετική πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών.
Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο επίκαιρο θέμα της εφαρμογής του προληπτικού μέτρου πυροπροστασίας, του καθαρισμού οικοπέδων, τόνισε ότι όταν το κεντρικό κράτος θεσμοθετεί μέτρα, πρέπει να υπολογίσει και τις οικονομικές συνέπειες που προκαλούνται.
Σημείωσε ότι οι σφιχτές προθεσμίες για τον καθαρισμό οικοπέδων και τα επαπειλούμενα πρόστιμα, προκάλεσαν εκρηκτικό πρόβλημα στη διαχείριση της ασφαλούς διάθεσης της βιομάζας, στο οποίο κλήθηκαν οι δήμοι να ανταποκριθούν χωρίς να διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους, προσωπικό και τα μέσα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στο θέμα των προσλήψεων σημειώνοντας ότι εκτός από τα μέτρα για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης θα πριμοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό η εντοπιότητα για προσλήψεις σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.
Σε ότι αφορά στα οικονομικά ο κ. Λιβάνιος είπε ότι θα γίνει σύντομα τριμερής συνάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να συζητηθούν τα πραγματικά νούμερα για τα οικονομικά των δήμων.
Επίσης ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι το υπουργείο ετοιμάζει διορθωτική νομοθετική ρύθμιση για τα τραπεζοκαθίσματα καθώς και για το τέλος παρεπιδημούντων.
Τέλος ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την έναρξη της συζήτησης για τη σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία ομάδας εργασίας στο υπουργείο η οποία θα αναλάβει την ομογενοποίηση των προτάσεων, ενώ θα συσταθεί Επιτροπή Κώδικα στην οποία θα συμμετέχει η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ και το ΣτΕ. Επίσης δεσμεύτηκε ότι το βασικό πλαίσιο του νέου Κώδικα θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, ενώ στόχος είναι η ψήφισή του να γίνει στις αρχές του 2025.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Β. Σπανάκης τόνισε ότι ο νέος Κώδικας δεν πρέπει να ιδωθεί ως ένας νόμος που ψηφίζεται για να υπάρχει αλλά ως εργαλείο ενίσχυσης και κάλυψης των αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα δεσμεύτηκε για καθημερινή και αμφίδρομη συνεργασία μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και ΚΕΔΕ.
Τέλος ταφής και ανακύκλωση
Κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μ. Γραφάκος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Ευ. Καραμίτζιος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) Μ. Οικονομάκης και ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Ραζής, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην ανακύκλωση.
Κατά την έναρξη της συζήτησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι παρότι οι δήμοι καταβάλλουν το τέλος ταφής απορριμμάτων, τα χρήματα αυτά δεν επιστρέφονται στους δήμους, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την προώθηση της ανακύκλωσης.
Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μ. Γραφάκος παραδέχτηκε ότι η ανακύκλωση τα τελευταία χρόνια είναι σε στάσιμη κατάσταση, λέγοντας ότι «έχουμε ευθύνη και εμείς» και ότι «δεν πάει άλλο» η κατάσταση αυτή.
Ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί στην ΚΕΔΕ νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την ανακύκλωση και ότι στόχος είναι να ψηφιστεί το αργότερο τον Σεπτέμβριο. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει την ενοποίηση των δύο συστημάτων, ρεαλιστική οριοθέτηση του συστήματος εγγυοδοσίας, μεγάλη ανάπτυξη του συστήματος σε επίπεδο επικράτειας, ειδική μέριμνα για ενίσχυση μικρών δήμων για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων και των βιοαποβλήτων. Παράλληλα ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τους υπόχρεους παραγωγούς ώστε να αναλάβουν οι ίδιοι τη συλλογή από τους δήμους των ανακυκλώσιμων.
Σε ότι αφορά στο τέλος ταφής ο κ. Γραφάκος υπογράμμισε πως συμφωνεί απολύτως με την επιστροφή των χρημάτων στην Αυτοδιοίκηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Απολύτως αυτονόητο να γυρίσουν τα χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μοχλευτούν αν παραστεί ανάγκη. Απολύτως αυτονόητο ότι θα έρθουμε με πρωτόλεια πρόταση για διάλογο με την ΚΕΔΕ, ώστε να φτάσουμε στον τρόπο επιστροφής των χρημάτων».
Ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ Ευ. Καραμίντζος συμφώνησε ότι πρέπει να αποδοθούν τα χρήματα που εισπράττονται από το τέλος ταφής στους δήμους για την προώθηση της ανακύκλωσης, διότι, άλλωστε, αυτό προβλέπει ο νόμος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις