Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Το 40% δεν θεωρεί ότι επιβάλλεται εκλογή νέου προέδρου

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Το 40% δεν θεωρεί ότι επιβάλλεται εκλογή νέου προέδρου

Η δημοσκοπήση της Metron Analysis για το Mega δείχνει τάση αυξημενης συμμετοχής στις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ έναντι της προηγούμενης εκλογής το 2021

Το ΠΑΣΟΚ στην αντίληψη της κοινής γνώμης δεν θεωρείται από τους κερδισμένους των ευρωεκλογών. Στην ευρεία μάζα των ψηφοφόρων που δυνητικά θα ψήφιζαν στις εσωκομματικές εκλογές μετά από 100 μέρες περισσότεροι από 4 στους δέκα θεωρούν ότι δεν επιβάλλεται εκλογή νέου προέδρου λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Έτσι, ο κατακερματισμός των αντιπάλων του Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί να θεωρηθεί ότι του δίνει ένα άνετο προβάδισμα. Όμως, αν και ο χρόνος διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών και τυχόν ανατροπές στις υποψηφιότητες συνδυαστικά με το πολιτικό περιβάλλον και τις καμπάνιες των υποψηφίων είναι δυνατόν να φέρουν ανακατάξεις.

Η έρευνα της Metron Analysis για το Mega δεν καταγράφει ποσοστά για τους υποψηφίους προέδρους καθώς η διαδικασία είναι ακόμη ανοικτή, αλλά μπορεί κανείς να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα γι΄αυτήν την φάση.

Η εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

Σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι η τάση που καταγράφεται σε μια δεξαμενή νυν και πιθανών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για αυξημένη συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες του Οκτωβρίου συγκριτικά με τις εσωκομματικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2021. «Ναι θα πάω και μάλλον θα πάω» δηλώνει το 37%  με την δεξαμενή των δυνητικών ψηφοφόρων στις εσωκομματικές κάλπες να προέρχεται κυρίως από την «Κεντροαριστερά» 23% , την «Αριστερά» 19%, το «Κέντρο» 13% και μικρά μονοψήφια ποσοστά από την «Κεντροδεξιά» και την «Δεξιά».

Και το ΠΑΣΟΚ από τους χαμένους στις ευρωεκλογές

Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται πιο κερδισμένο από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Παρά το ποσοστό 12,8% που συγκέντρωσε είναι χαμηλά στην κατάταξη καθώς θετικό ισοζύγιο έχουν Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, Φωνή Λογικής και ΝΙΚΗ. Η Ελληνική Λύση κυριαρχεί στις εντυπώσεις, με μεγάλη απόσταση από τα υπολοιπα κόμματα, από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Μάχη στήθος με στήθος για την …δεύτερη δημοσκοπική θέση

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να πλησιάζει στην πρόθεση ψήφου τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στο 11,1%,μόλις 0,8% μπροστά από το ΠΑΣΟΚ που έχει 10,3%. Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά μεταξύ τους είναι 0,9% με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 13,8% -μία μονάδα κάτω από τις ευρωεκλογές- και το ΠΑΣΟΚ στο 12,9%- 0,1% πάνω από το ποσοστό που έλαβε στις ευρωκελογές.  Αν και η ΝΔ  φαίνεται να έχει μπει σε μία καθοδική τάση οι διαφορά της είναι υπερδιπλάσια από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με 24,4% στην πρόθεση ψήφου και 30,4% στην εκτίμηση ψήφου – δύο μονάδες πάνω από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών -.

Πάντως είναι σημαντικό ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αυτή την στιγμή μεγαλύτερα όρια εκλογικής επιρροής, δηλαδή δυνητικούς ψηφοφόρους στις εθνικές εκλογές, από όλα τα κόμματα και ξεπερνά την ΝΔ. Τα όρια επιρροής του φθάνουν το 48% – αυξημένα κατά 7 μονάδες – έναντι 45% της ΝΔ – που διατηρούνται υψηλά- και 35% του ΣΥΡΙΖΑ- που αυξήθηκε σχετικά-.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αιμορραγία του ΠΑΣΟΚ είναι προς την ΝΔ καθώς οι διαρροές είναι υψηλές συγκριτικά με τα άλλα κόμματα ενώ της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ περιορίζονται στο 1%.

Η Δημοφιλία του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανάμεσα τους πολιτικούς αρχηγούς είναι στην 4η θέση δημοφιλίας με θετικές γνώμες που αγγίζουν το 30%. Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται τρεις μονάδες πιο κάτω. Στο ισοζύγιο θετικών αρνητικών ο κ. Ανδρουλάκης είναι στο μείον 35 και ο κ. Κασσελάκης στο μείον 43.

Sports in

Σπανούλης: Κατάφερε να μην παρουσιάσει μια… «εθνική του Γιάννη»!

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Βασίλη Σπανούλη στην πρεμιέρα της Εθνικής στο Προολυμπιακό τουρνουά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024