Ο Μητσοτάκης επιμένει στα 40 ευρώ αύξηση τον χρόνο μέχρι το 2027 την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό. Ωστόσο η ακρίβεια καλπάζει πλήττοντας το εισόδημα των εργαζομένων
Επίσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης 4 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στην αύξηση κατά 40 ευρώ τον χρόνο στον κατώτατο μισθό μέχρι το 2027, παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός σε βασικά προϊόντα καλπάζουν και απομειώνουν τον μισθό των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, για το ζήτημα του κατώτατου μισθού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της κυβέρνησης ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
Η συζήτηση στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αφορούσε και άλλα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μεταρρύθμιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ενώ δόθηκε έμφαση στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και σε επιμέρους ζητήματα, όπως αυτό της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στην υπουργό και τον υφυπουργό «καλή δύναμη» και εξέφρασε την ελπίδα «ότι το «112» το οποίο μόλις χτύπησε δεν αφορά την παρουσία της ΓΣΕΕ στο υπουργείο. Αστειεύομαι, γιατί θέλω να τονίσω την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στον κοινωνικό διάλογο και να ενθαρρύνω εσάς και το επιτελείο σας να τον διεξάγετε ενεργά και πάντα με γνώμονα την εξεύρεση βέλτιστων λύσεων και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους».
Τόνισε ότι στο υπουργείο αυτό έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά ολόκληρη αυτή την πενταετία, και είπε χαρακτηριστικά: «Μια δουλειά η οποία αποτυπώνεται καταρχάς στην εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας, στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας αλλά και στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, έχοντας πάντα ως πρώτο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων».
Απαρέγκλιτη δέσμευση η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Στη συνέχεια μίλησε για την ψηφιακή κάρτα, «η οποία αποτελεί πράγματι μια πολύ τολμηρή μεταρρύθμιση, η οποία έχει έναν και βασικό σκοπό: να καταγράφεται και κατά συνέπεια να αμείβεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας.
Ξέρουμε ότι είναι ένα μέτρο το οποίο έχει κάποιες δυσκολίες στην εφαρμογή, λαμβάνουμε πάντα υπόψη τα ειδικά αιτήματα όλων των κλάδων γι’ αυτό και είμαστε σε μία ανοιχτή συνεργασία καθόλη την διάρκεια της επέκτασης αυτού του πολύ σημαντικού εργαλείου σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Όμως αποτελεί απαρέγκλιτη δέσμευση της κυβέρνησής μας η ψηφιακή κάρτα εργασίας να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Και νομίζω ότι ήδη τα οφέλη ως προς την αποτύπωση της πραγματικής υπερωριακής εργασίας, προς όφελος των εργαζόμενων, είναι ήδη αισθητά.
Στα 950 ευρώ ο κατώτατος το 2027
Για τα ζητήματα του κατώτατου μισθού εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μας ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Αλλά βέβαια δεν είναι το μόνο ζήτημα αυτό το οποίο αφορά την αγορά εργασίας».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη: «Θέλω να κάνω ειδική μνεία στην ανάγκη να κάνουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να βελτιώσουμε τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, πρωτίστως των γυναικών, των νέων μας, των ατόμων με αναπηρία, αλλά και των συνταξιούχων. Και να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η τολμηρή μεταρρύθμιση της κυβέρνησής μας, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να εργάζονται χωρίς περικοπή της σύνταξής τους και μόνο με φορολόγηση του πραγματικού χρόνου εργασίας τους, έχει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Ενημερώθηκα ότι 170.000 συμπολίτες μας συνταξιούχοι έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο εργασίας, συμπληρώνοντας με την εργασία τους τα εισοδήματά τους και διεκδικώντας βέβαια και μεγαλύτερη σύνταξη στη συνέχεια, αλλά θα επισημάνω και πάλι την ανάγκη πρόσθετων εργαλείων για τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Αυτό προφανώς έχει να κάνει με πολλά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη συμφιλίωση των ιδιαίτερων, θα έλεγα, απαιτήσεων και προσδοκιών των γυναικών σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.
Και βέβαια, να επισημάνω και πάλι την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στις ενεργητικές πολιτικές εργασίας και στη δουλειά την οποία κάνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με πολλά νέα προγράμματα τα οποία βγαίνουν συνέχεια «στον αέρα», χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκούς πόρους, τα οποία νομίζω ότι μας δίνουν πρόσθετα «πολεμοφόδια» για να γεφυρώσουμε αυτή την, θα έλεγα, κατάσταση στην αγορά εργασίας όπου αρχίζουμε να βλέπουμε πια μία σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ της προσφοράς του εργατικού δυναμικού και της ζήτησης εργαζόμενων από την πλευρά των επιχειρήσεων.
Και βέβαια, εκεί εντάσσεται και το ζήτημα του εξορθολογισμού του πλαισίου των μετακλήσεων εργαζομένων από το εξωτερικό. Θέλω να το τονίσω, αυτή είναι μία λύση ανάγκης, απαραίτητη όμως για συγκεκριμένους κλάδους, η οποία πρέπει να διεκπεραιώνεται πρώτα και πάνω απ’ όλα με ταχύτητα, έτσι ώστε να μην έχουμε κενά στην αγορά εργασίας σε κλάδους κρίσιμους, όπως ο πρωτογενής τομέας ή ο τομέας των κατασκευών όπου εκτελούνται πολύ μεγάλα έργα σήμερα σε ολόκληρη την πατρίδα μας.
Για τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, να τονίσω πόσο σημαντική δουλειά έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση ενός πολύ μεγάλου χρόνιου προβλήματος, που ήταν ο χρόνος απονομής των συντάξεων. Δεν έχει λυθεί πλήρως το ζήτημα, αλλά έχει λυθεί στον μεγαλύτερο βαθμό. Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία, κα Υπουργέ, στην επικοινωνία του πολίτη με το κράτος, γι’ αυτό και η περαιτέρω ενίσχυση του «1555» νομίζω ότι είναι απολύτως απαραίτητη.
Και βέβαια, μεριμνούμε πάντα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Όλες οι πολιτικές που έχουν να κάνουν με τα ΚΕ.Π.Α. και την επικοινωνία των ανάπηρων συμπολιτών μας με το κράτος πρέπει να είναι πάντα στην πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου, διότι εκεί δίνουμε πραγματικά διαπιστευτήρια κοινωνικής ευαισθησίας.
Τέλος, θέλω να επαναλάβω ότι όπως πέρυσι έτσι και φέτος θα υπάρχει μία έκτακτη ενίσχυση εκείνων των συνταξιούχων οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς. Και θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι αυτή η έκτακτη ενίσχυση προέρχεται από την έκτακτη φορολόγηση των πολύ υψηλών κερδών των ελληνικών διυλιστηρίων για τη χρήση του 2023.
Θεωρώ ότι είναι ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, το οποίο για τη μεν φορολόγηση των διυλιστηρίων έχει εκ των πραγμάτων έναν έκτακτο χαρακτήρα, όμως είναι ένα μέτρο το οποίο στηρίζει συνολικά την κοινωνική συνοχή και αποδεικνύει την έμπρακτη προσήλωση αυτής της κυβέρνησης στο να στέκεται πρωτίστως κοντά στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Οπότε, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, χτίζοντας πάνω στα πολλά θετικά τα οποία έχουμε ήδη πετύχει, οπότε καλή δύναμη και στους παλιούς και στους νέους».
Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως πως «έχει έρθει η ώρα να δούμε σε μια νέα βάση ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο εργασίας».
Αναλυτικά όσα είπε η Νίκη Κεραμέως:
«Είχαμε μία αναλυτική συζήτηση για όλα τα θέματα του χαρτοφυλακίου. Οι δύο βασικοί άξονες είναι οι εργασιακές σχέσεις και η κοινωνική ασφάλιση.
Συζητήσαμε τα επόμενα βήματα, χτίζοντας πάνω στη σημαντική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια, στοχεύοντας σε μια ακόμα καλύτερη εργασιακή καθημερινότητα για τους εργαζόμενους και σε ένα ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό κράτος αρωγό που συνεισφέρει στη βελτίωση του εργασιακού τοπίου στη χώρα μας.
Στόχος είναι η τόνωση της απασχόλησης, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η ανάπτυξη της οικονομίας.
Συζητήσαμε για την καθολική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους διάφορους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας, για ζητήματα αύξησης του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, πρωτοβουλίες για την περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας, η οποία έχει ήδη σημειώσει πολύ σημαντική μείωση, αλλά και για την αναβάθμιση του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας.
Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, συζητήσαμε για τα επόμενα βήματα στην ψηφιοποίηση του e-ΕΦΚΑ, όπου έχει ήδη γίνει πολύ σημαντική δουλειά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Στόχος είναι να γινόμαστε καλύτεροι και να προβαίνουμε σε ταχύτερη απονομή των συντάξεων, στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του 1555, στη μείωση των εκκρεμών συντάξεων συνολικά και στη βελτίωση των υπηρεσιών σχετικά τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Σε όλα αυτά τα ζητήματα θεωρούμε ότι οι καλύτερες λύσεις μπορούν να προκύψουν μέσα από τον διάλογο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και αναλάβει πρωτοβουλίες για έναν διεξοδικό διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.
Έχει έρθει η ώρα να δούμε σε μια νέα βάση ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο εργασίας. Υπάρχει καλή διάθεση από όλες τις πλευρές.
Θα είμαστε ανοιχτοί, για να φροντίσουμε για την ευημερία των πολιτών, την τόνωση της απασχόλησης και την ανάπτυξη της οικονομίας».
- Ανδρουλάκης: Είδε τη θεατρική παράσταση «Κανόνια και Τρομπέτες» – Ποιοι τον συνόδευαν
- Ναν Γκόλντιν: Γερμανία, ακούς; Η λέξη «αντισημιτισμός» χάνει το νόημά της
- Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Δύο χρόνια από τη θανατηφόρα παράσυρση της Έμμας – Συγκλονίζει η μητέρα της
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία – Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
- Ηρακλής – ΠΑΟΚ Β’ 2-0: Ανώτερος ο «Γηραιός» επέστρεψε στις νίκες (vid)