Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μητσοτάκης «πήρε σβάρνα» τα υπουργεία για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα

Ο Μητσοτάκης «πήρε σβάρνα» τα υπουργεία για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα

Από το Μεταφορών στο Υγείας και σήμερα στο Εργασίας που πλέον οι εργαζόμενοι «απολαμβάνουν» την εξαήμερη εργασία – Στην Χαριλάου Τρικούπη αυξάνονται και πληθύνονται οι υποψήφιοι – Και στο ρινγκ της Κουμουνδούρου ετοιμάζονται για την αναμέτρηση του τριημέρου

Αλλάζει η ατζέντα

Και σιγά – σιγά άρχισε να «κλωτσάει το τενεκεδάκι προς τα κάτω». Ο απόηχος της εκδήλωσης έχει αρχίσει και πέφτει. Αναμενόμενο! Χθες αν δεν του είχε παρουσιαστεί η ευκαιρία, θα μπορούσε να την … «δημιουργήσει» που λέει ο λόγος. Ηταν εξαιρετική. Και φυσικά την «άρπαξε από τα μαλλιά» και του έδωσε και κατάλαβε! Δεν παρουσιάζονται πολλές τέτοιες ευκαιρίες και μάλιστα σ΄ αυτή τη συγκυρία. Είναι κάτι σαν πολιτικό «μάνιουαλ». Αν μη τι άλλο διαθέτει ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης. Πρέπει να του το αναγνωρίσω. Μ΄ αυτά και τ΄ άλλα ο εφιάλτης της Δευτέρας απομακρύνεται. Μέχρι την επόμενη φορά! Διότι είναι βέβαιο ότι δεν ξεμπερδεύει κανείς εύκολα με τέτοιες καταστάσεις και τέτοιους ανθρώπους, όταν μάλιστα έχεις αρχίσει να παίρνεις την κάτω βόλτα….

Καθημερινότητα

Και αμέσως μετά το έριξε στην καθημερινότητα. Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Γνωρίζοντας πως μ΄ αυτό τον τρόπο θα παράγει πολιτικά γεγονότα – θετικά… – έτσι ώστε να αναστηλώσει το κύρος του, που εβλήθη πολλαπλώς στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Αρχής γενομένης από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου! Και ξεκίνησε από τις αστικές συγκοινωνίες.

Να περιμένω;

Ξέρετε που καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, στις ώρες αιχμής, «στιβάζονται» – αποφεύγω τον χαρακτηρισμό- χωρίς να μπορούν να πάρουν ανάσα. Αρα εγώ που δεν χρησιμοποιώ λεωφορεία, αλλά σπανίως το μετρό έχω άραγε ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα επισκεφτεί και τα τραίνα; Να περιμένω κάποια χαρμόσυνη είδηση. Ότι, δηλαδή δεν θα περιμένω από 7 ως και 10 λεπτά στην αποβάθρα; Είμαι αισιόδοξη. Dum spiro spero!

Και το ΕΣΥ;

Και αμέσως μετά από το μηχανοστάσιο των αστικών λεωφορείων, αποφάσισε να ασχοληθεί με την μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Πάντως δεν ξέρω γιατί όταν ακούω την λέξη μεταρρύθμιση και μάλιστα ΕΣΥ «σφίγγεται η καρδιά μου». Αλλά εν πάση περιπτώσει να μην σας απασχολώ με τα ψυχολογικά μου – θα τα πω στον ψυχαναλυτή μου! Εκεί, λοιπόν, στο υπουργείο Υγείας έκανε μία σύσκεψη – χορταστική! – με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Και μετά περιέγραψαν πως το – μεταρρυθμισμένο – ΕΣΥ θα είναι κάτι σαν τον παράδεισο του κάθε ασθενούς.

Παράδεισος

Μάλιστα ήταν τόσο εντυπωσιακή η περιγραφή, που νομίζω πως κι οι υγιείς θα προσποιούνται τους ασθενείς για να … την αράζουν στις μονάδες του ΕΣΥ. Αντί να πηγαίνουν … διακοπές! Και θυμήθηκα ένα – πραγματικό – περιστατικό που συνέβη προ ετών. Ο αντιδήμαρχος που ήταν υπεύθυνος για το κοιμητήριο του δήμου, βρίσκεται μάρτυρας στο δικαστήριο. Κι απευθυνόμενος στον πρόεδρο του δικαστηρίου του λέει «κύριε πρόεδρε έχουμε ένα νεκροταφείο σκέτο παράδεισο. Χώσιμο – ξεχώσιμο 50 ευρώ». Κόκκαλο ο πρόεδρος του δικαστηρίου – έφτυνε στον κόρφο του και τίναζε το πουκάμισο του!

Κι άλλος παράδεισος. Εργασιακός!

Η σημερινή του όμως επίσκεψη είναι όλα τα λεφτά! Θα επισκεφτεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με το – παραδείσιο! – εξαήμερο να τρέχει. Μέσα στο καλοκαίρι. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει ένας εργαζόμενος; Από το να τον φέρνει θέλοντας και μη ο εργοδότης του μία ακόμη μέρα την εβδομάδα στη δουλειά. Ο παράδεισος των εργασιακών σχέσεων είναι εδώ! Κι έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέχρι «ωσαννά»

Εντάξει, θα πει για την τελευταία – κι όχι μόνο – αύξηση του κατώτατου μισθού. Για τις αυξήσεις που θα γίνουν. Στα επόμενα τρία χρόνια. Που ο κατώτατος θα φτάσει στα 950 ευρώ το μήνα και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. Για τις καλοπληρωμένες δουλειές που είναι στο … δρόμο. Ερχονται! Και διάφορα τέτοια γλαφυρά και αισιόδοξα. Και τώρα μάλιστα με την γνωστής κοινωνικής ευαισθησίας υπουργό κυρία Νίκη Κεραμέως, όπως αντιλαμβάνεστε, τα πράγματα θα γίνουν όλο και καλύτερα. Μέχρι το … «ωσαννά» θα ακούσει από τους εργαζόμενους. Τους ευτυχισμένους εργαζομένους! Ετσι;

Πληθωρισμός

Κι ενώ ο κ. Μητσοτάκης περιδιαβαίνει τα υπουργεία που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών για να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον του, στην Χαριλάου Τρικούπη όποιος περνάει απ΄ έξω υποβάλει και υποψηφιότητα για πρόεδρος. Είναι τέτοιος ο «πληθωρισμός» που αν αφορούσε στις τιμές των προϊόντων η κυβέρνηση θα έπαιρνε μέτρα! Από την περασμένη Κυριακή που ολοκλήρωσε τις εργασίες της η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή μέχρι και χθες υποβλήθηκαν επτά (!) υποψηφιότητες. Και να σας ενημερώσω διότι είμαι βέβαιη ότι ανησυχείτε, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου συνεχίζει να το σκέφτεται! Εχει ακόμη χρόνο. Αν υποκύψει στον … πειρασμό, θα είναι η όγδοη υποψηφιότητα!

Αττική και επαρχία

Δεν ξέρω αν κάποιοι έχουν αποφασίσει να εκφυλιστεί η διαδικασία της εκλογής του προέδρου στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Αλλά είμαι βέβαιη ότι αυτό συμβαίνει εξ αντικειμένου! Δεν χρειάζεται σχέδιο. Σας έχω ενημερώσει ότι στην περιφέρεια που το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι τρίτη δύναμη, ο νυν πρόεδρος κ. Νίκος Ανδρουλάκης διαθέτει την βασική του δύναμη. Αντιθέτως, στο λεκανοπέδιο της Αττικής που το κόμμα βρίσκεται στην τέταρτη θέση τον πρώτο λόγο τον έχει ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας.

Απώλειες εκατέρωθεν

Προσέξτε τώρα από την Αττική θα είναι υποψήφιοι εκτός του κ. Δούκα, οι κυρίες Μιλένα Αποστολάκη και Νάντια Γιαννακοπούλου, ο κ. Παύλος Γερουλάνος. Δηλαδή τέσσερις. Αυτό σημαίνει πρακτικά – αν και είναι νωρίς ακόμη – ότι οι τρεις υποψήφιοι στερούν ψήφους από τον κ. Δούκα. Από την επαρχία είναι μόνο ο κ. Μιχάλης Κατρίνης, που εκλέγεται βουλευτής Ηλείας. Όμως υπάρχουν αρκετοί βουλευτές της επαρχίας οι οποίοι έχουν συνταχθεί με την πλευρά του κ. Δούκα. Κι ως εκ τούτου ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει απώλειες. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αύριο ο κ. Δούκας εκδράμει στη Θεσσαλονίκη και θα έχει προεκλογική συγκέντρωση υποστηρικτών του από όλη τη Βόρειο Ελλάδα. Και προφανώς αυτού του είδους οι επισκέψεις όσο περνούν οι μέρες θα πυκνώσουν.

Διαπραγμάτευση και κεντροαριστερά

Όμως απ΄ ότι μου λένε εκτός των δύο βασικών υποψηφίων, οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων συμμετέχουν προκειμένου ενόψει του δεύτερου γύρου να διαπραγματευτούν με ένα εκ των δύο. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Βέβαια – κι αυτό είναι σημαντικό! – ο κάθε υποψήφιος δεν έχει την ίδια αντίληψη για την κεντροαριστερά. Την πιο large εκδοχή της την εκπροσωπεί ο κ. Δούκας. Την πιο κομματική ο κ. Ανδρουλάκης.

Αποχρώσεις

Οι αποχρώσεις των υπολοίπων υποψηφίων εκτείνονται από την … «συμπερίληψη» του «ορφανού» – μετά από την αποχώρηση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου – δεξιού τμήματος του κόμματος, όπως φαίνεται να είναι η περίπτωση της κυρίας Γιαννακοπούλου μέχρι την «παπανδρεϊκή αύρα», χωρίς φυσικά να έχει και την υποστήριξη, που εκφράζει ο κ. Γερουλάνος. Όμως στο επόμενο διάστημα όλα αυτά θα φανούν πιο ευκρινώς….

Εκρυθμη

Στην Κουμουνδούρου σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος έκανε την σκέψη να μιλήσει και να αποχωρήσει, τελικώς θα καθίσει να συζητήσει με την αντιπολίτευση. Φαίνεται πάντως πως κι από τις δύο πλευρές οι τόνοι έχουν κατέβει. Όχι πως δεν θα είναι μία δύσκολη συνεδρίαση, αλλά απ΄ ότι λέγεται δεν θα κατέβουν κι οι … τζαμαρίες! Για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου δεν σας εγγυώμαι τίποτα!

Sports in

Σπανούλης: Κατάφερε να μην παρουσιάσει μια… «εθνική του Γιάννη»!

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Βασίλη Σπανούλη στην πρεμιέρα της Εθνικής στο Προολυμπιακό τουρνουά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024